Mit olvasson a 10+-os gyerek?

A Pagony szerkesztőjének ajánlása

Győri Hanna, a Pagony rengeteg könyvének szerkesztője összeszedte nekünk, hogy ők mit ajánlanak a 11 és 14 éves lányaival, és egy-két lényegretörő mondattal még össze is foglalta nekünk, miért ajánlja az adott könyvet. Mi nagy hasznát vesszük, úgyhogy veled is megosztjuk, mert most biztosan nektek is szükségetek van egy csomó új ötletre, hiszen nem lehet a Harry Pottert és a Percy Jacksont olvasni végtelenítve. Tudd meg, miket ajánlunk az otthon töltött napokra!

Klasszikus

baratsagosorias.jpgAstrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd – kevés olyan régi könyv van, ami működik a mostani gyerekeknél, ez ilyen. Szuper sztori, szuper jófej szereplők!

Erich Kastner: A repülő osztály (vagy bármi más tőle) – barátság-alapkönyv

Michael Ende: Momo – gyerekkori kedvencem, lassabb, elmélkedőbb gyerekeknek jó

Christine Nöstlinger: A tűzpiroshajú Friderika – az önbizalom megerősítésének alapkönyve.

Jeli Viktória-Emmanuel Schikaneder: A varázsfuvola - ezzel végre megértitek az operát! Nézzétek meg utána Bergman filmjét is!

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták – Egyedül és felolvasva is nagyon jó. Szintén kötelező a film is.

Tonke Dragt: Levél a királynak – a hollandok lovagos klasszikusa. Megéri megismerkedni vele így 50 év késéssel.

Roald Dahl: A barátságos óriás annyit mondok, hopfüzsgő. Ha tudod, azért, ha nem tudod, azért.

Harry Potter-fanoknak

a_nulladik_zsebuniverzum_borito_1000px.jpgHarry Potter összes – mi most a bezártságban minden este megnézünk egyet filmen. És újraolvassák a gyerekek. Örök szerelem, Rowling mindent tud a gyerekekről, az írásról, nála jobban senki nincs otthon a saját világában. Angolt pedig gyakorolhattok vele a pottermore-on!

Rick Riordan: Percy Jackson Összes – önállóan olvasós fantasy lektűr, ami után a gyerek levizsgáztat majd a legmarginálisabb görög istenből is. Ötödikeseknek, akik ezt tanulják töriből és magyarból, nagy segítség!

Szakács Eszter: Szelek tornya, Babilon, A nulladik zsebuniverzum – Riordanhoz hasonlóan izgalmas, de sokkal finomabb, érzékenyebb, rettentő jó világgal és szimbólumokkal. Vannak benne kemény részek, szóval csak annak, aki bírja a kemény kalandokat!

Jessica Townsend: Nevermoor-sorozat – aki szereti a Stranger Things-et meg az ilyenfajta sötét sztorikat, annak be fog jönni. Erős idegezetűeknek és kalandra éheseknek.

Vicces

19739.jpgJo Nesbo: Doktor Proktor pukipora - pont olyan vicces, mint a címe, csak még a sztorija is jó.

L. J. Grimstad: Eltűnt gyerekek, Napkirály - nagyon izgi, nagyon mai. Ha szereted a skandináv könyveket, ez neked való!

David Walliams: Éjféli banda - Walliamstól vannak jobb és sablonosabb sztorik, de ez a kedvencünk. Nagyon kellemes olvasmány, és könnyen olvasható is.

Lakatos István: Emma és Tesla – kevés a vicces magyar könyv. Ez az, gurulni lehet a röhögéstől olvasás közben. Talán kicsit kisebbeknek, de még tízévesen is jó!

Kalandos-izgalmas-pörgős-nyomozós

31684.jpgTania del Rio: 13. Warren és a mindent-látó-szem - Wes Andersont ismered? Ugyanaz gyerekkönyvben!

Mészöly Ágnes: Hanga és Várkony - Rövid, gyors, jó és sorozat - ezzel elvan a gyerek, olyanná válik, mint a szobanövény: csak etetni-itatni kell!

Kertész Erzsi: Panthera-sorozat - ugyanez igaz a Pantherára is, csak ez hosszabb és összetettebb a kitalált világa.

Berg Judit: Alma, Drifter – hasonló, mint a fentiek, csak egy non-fiction csavarral: a sakkról és a hackerkedésről is megtudsz mindent.

Cathrine Doyle: Viharok Őrzője - fantasy-rajongóknak ajánljuk, akik nem ijednek meg az árnyékuktól (meg a vihartól)

32124.jpgJennifer D Bertram: Könyvvadászok - ha imádsz olvasni, és mindig vágytál rá, hogy az olvasás ne legyen annyira magányos tevékenység, ez a te könyved. Nagyon-nagyon izgi, nagyon jófej főszereplőkkel! És San Francisco, és süt a nap!

Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7. - az egyik legjobb magyar ifjúsági kalandregény, amit olvastam. Nem olyan gyors, mint az angolok, viszont nagyon otthonos a bérházzal és lakóival.

Tasnádi István: A kőmajmok háza – ez meg a másik, csak itt még egy apakeresés is színesíti a képet.

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka - ha valami könnyűre vágysz, hiányzik az utazás, akkor ez most a te könyved.

Dávid Ádám: Millennium expressz – homeschooling? Azt mondom: vonatschooling! Mi lenne, ha nem neked kéne a metaforát és a hasonlatot elmagyarázni, hanem Gárdonyinak? Megkönnyebbülnél, igaz?

Danny Wallace: Hamish és a rémdermesztők – az idő megállítása mindig is érdekelt, ezért tetszett ez a könyv, meg a cuki főszereplő kisfiú miatt.

Anja Stürzer: Somniavero – Az idő fogságában – amikor megjelent, disztópiának tűnt, azóta (klímaválság, menekültválság, bezáródás a lakókörleteinkbe) súlyos valóság lett. MIndez egy gyerek-kalandba csomagolva.

Cornelia Funke: A tolvajok ura – egy összetartó gyerekcsapat az ellenséges világban Velencében. Igazi gyerek-szépirodalom!

Történelmi-kalandos

29658.jpgAsselin-Malone: Kulcs a múltba – ha nem érted, mit akarnak ezek a hülye feministák, mindenképp olvasd el! Ha érted, akkor is! Amúgy meg abszolút jó olvasni.

Mészöly Ágnes: A királyné violája – legizgalmasabb történelmi regény, amit olvastam életemben. És én azért már elég sokat olvastam életemben.

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére – remélem, Jókai helyett nemsokára ez lesz a kötelező. Nagyon-nagyon szeretem a történelemszemléletét.

Könnyen olvasható

32016.jpgAndy Griffiths: A 13 emeletes lombtoronyház-sorozat – valamiért a magyarok nem szeretik a képregényeket! Öreg hiba! Ha te viszont szereted – ez két képregényrajzoló kalandja sok-sok képpel, ez lesz az egyik kedvenc könyved!

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája-sorozat – ha tízévesen még lassabban megy az olvasás, nehéz hova nyúlni, hiszen ennek a korosztálynak kevés könnyen olvasható könyv van már. Ez egyszerű és megszólítja az iskolásokat.

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet – röhögjünk egy jót digitális világunkon a lakásba zárva!

Sam Copeland: Kicsi Charlie-sorozat – egy félénk szuperhős története.

Lauren Child: Abszolút Clarice Bean – Nagyon-nagyon helyes a főszereplő. Ha te is nagyon-nagyon helyes vagy, vagy van egy ilyen kislányod, akkor ez a ti könyvetek.

Jeffrey Brown: Jedi Akadémia ha nehezen olvas a gyereked, ez tuti választás neki, és meglepően jó ahhoz képest, hogy egy franchise-könyv!

Goscinny-Uderzo: Asterix ezen nincs mit magyarázni. Legjobb volt, legjobb marad.

Töprengős-érzékeny

28880.jpgAnna Woltz: Gipsz – Anna Woltz nagyon érti a kiskamaszok lázadó lelkét. Csak akkor vedd meg, ha nem vagy tökéletes szülő!

Anna Woltz: Tess és én – te sem tudsz semmi másra gondolni, csak a nyaralásra és a tengerre? Akkor olvasd ezt! Amúgy meg irtó jófejek a főszereplők, ilyen barátokat szeretnék. És nagyon nyíltan beszél egy csomó tabuizált kiskamaszkori szorongásról is.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? – ez a könyv úgy humoros, jó, megható, mint semmi más. Ha elolvasod, a szívedbe zárod. Ráadásul megtanít írni. Homeschooling magyarórának a legjobb!

Kate Scott: Óriás – vannak az introvertált gyerekek. Kicsit nehezebb nekik ebben a világban. Róluk, nekik szól ez a könyv. Az egyik kedvencem.

Wéber Anikó: Visszhangország, Cseresznyeliget titka – énkeresés kiskamaszoknak mai közegben, egyszerűen, átélhetően.

20183.jpgFrancine Oomen: Léna listái – a legjobb könyv a válásról az egyik kedvenc szereplőmmel, aki mindig mindenről listát ír (mint én).

David Almond: A nap színe – a töprengős könyv alfája és omegája egy kortárs klasszikustól.

Gnone Elizabeth: Olga, a papírlány – szoktad azt álmodni, hogy láthatatlan vagy? Szerintem akkor ez a te könyved is.

Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz – ilyen nagyon-nagyon jó barátra, beszélő állatra, lelke kivetülésére vágyik sok-sok gyerek (és szerintem felnőtt is). Szintén kortárs klasszikus a szerző. (A Cin-cin lovag ismertebb, viszont ez a könyve szerintem jobb.)

Kerstin Lundberg Hahn: Szerencsesüti – skandináv letisztultság és őszinteség. Mi Az én boldog életemet is imádjuk eggyel kisebbeknek. Aki azt szerette, ezt is fogja.

David Walliams: Gengszter nagyi – azért az angoloknak is van nemcsak humoruk, de lelkük is! Erre bizonyíték ez a könyv.

Guus Kuijer: Polli – A világ legjobb kiskamasz-könyve egy igazi nagy írótól. És ez a teljes Pagony véleménye.

Rózsaszín

30891.jpgMeg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1-végtelen – régi, de még mindig működik. Nem tudom, mitől egyébként, mert nekem sötétkék a lelkem, de a lányaim imádták.

Kerstin Gier: Fellegszálló – Ha már elfogyott az összes Meg Cabot.

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi – gimis élet mindenfajta korhatáros tartalom nélkül, sok-sok szerelemmel, barátsággal. Ha szereted a high school sorozatokat, ez a te könyved.

Interaktív

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben – Kaland, játék, kockázat mond valamit? Ez olyan, csak sokkal mókásabb, sokkal szebb és sokkal jobban van megírva! A Pagony egyik legsikeresebb könyve volt 2019-ben.

Nyulász Péter (et. al.): Találj ki! – izgalmas koncepció sok jó íróval megvalósítva.

Problémacentrikus

27390.jpgWéber Anikó: Az osztály vesztese, El fogsz tűnni, Zuhanórepülés – nagyon mai magyar közegben játszódó könyvek, tele fantáziával, empátiával, emberismerettel. Ha érdekel, hogy ki miért viselkedik bizonyos határhelyzetekben úgy, ahogy, de nem egy pszichológia szakkönyvet lapozgatnál, ezek a te könyveid. És közben mind izgalmas és nagyon jól fel van építve!

Lois Lowry: Az emlékek őre-sorozat – elég kemény disztópia, szóval rosszat álmodó tízévesek ne olvassák, de aki bírja, annak ez az irodalmilag legszínvonalasabb, legelgondolkoztatóbb gyerek-disztópia az elmúlt 30 évből. (Igen, hihetetlen, de már 27 éves az első rész!)

Jaqueline Wilson: Tracy Beaker – egyszerre vicces, szívettépő, élő, pimasz. Anglia legnépszerűbb írójának az egyik legjobb könyve. És a rajzokat is imádjuk.

Képeskönyv nagyoknak

28079.jpgSzabó-Varró: Líra és Epika – homeschooling irodalomból Bori nénivel és Dani bácsival!

Peter Sís: A fal – történelemóra kreatíven, harminc éve váltottunk ugyanis rendszert.

Anja Tuckermann-Tine Schulz: Sokfélék vagyunk - etikaórához sem kell anyagot keresnünk már, ha ez a könyv a birtokunkban van.

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Föld alatt/Víz alatt - Földrajz és biológia óránkat tartsuk ebből, és nagytestvéréből, a Térképkönyvből!

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Világlátó – Térképkönyv

Non-fiction

32300.jpgGévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv – korát megelőzve jelent meg, egyre aktuálisabb, és nagyon jól felépítve mutatja be a mai globális klímaválság tudományos hátterét humorosan, gyereknyelven. Homeschooling természetismeretből!

Hecking - Schönberger - Sokolowski: A jövőnk most kezdődik! – Greta Thunberg harca a Földért – a gyerekek lázadása, ezt érzem, ha Greta ma már mindenki által ismert konok szemébe nézek. Épp itt volt az ideje. Olvassátok el, ki ő!

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, Ez egy másmilyen nap – hogy telik egy gyerek napja? Az első kötetben átlagos, a másikban különleges gyerekek mesélnek erről, és annyira jó olvasni egy gyereknek, hogy mások hogy csinálják pont ugyanazt, amit ő, vagy éppen mik a különbségek.

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból – vicces tudásközvetítés mai gyerekeknek, jó rajzokkal. Jól jön az ilyesmi manapság!

Frank Schwieger: Zeusz és bandája – ugyanez, de ebben hosszabb szövegek is vannak.

32736.jpgLuca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolja a jövőt, Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet, Hawking és a rejtélyes fekete lyukak – a nagy elmék maguk mesélik el gyereknyelven az életüket, és mellette azt is elmagyarázza a könyv, hogy miket fedeztek/találtak fel. Nagyon olvasmányos, rengeteg rajzzal, mint egy képregényben.

Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken? – de most tényleg! Miért?

Katherina van der Gathen - Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete – ha nem zavar, ha a gyerek mindent meg fog tudni mindenről, akkor ez a te könyved, mert irtó jók a rajzok, vicces a szövege, és amúgy tényleg elképesztően sok elképesztőn érdekes infó van benne!

Winkler Róbert: Nagyvárosi természetbúvár – a magyar Durrell. Hosszabb szövegek kedvelőinek, akik nem pfujjognak a csótányra és a patkányra sem.

Szuperprofi-sorozat (filmestől bloggerig és programozóig vagy szakácsig minden lehetsz tíz lépésben!) – nekünk az animációs van meg, az nagyon profi tényleg! Ha a többi is ilyen jól működik, akkor a karantén végére több tucat multitalántum kerülhet ki a lakások falai közül.

Varázslatos optikai csalódások – ha nincs kedved olvasni, csak nézni. Mi nagyon szeretjük, újra és újra el tudunk rajzuk csodálkozni. Annyira hihetetlen!

27779.jpgEsti mesék lázadó lányoknak 1-2. – ha nincs kedvetek hosszú regényekhez, ezek a facebook poszt hosszúságú szövegek értelmes esti olvasmányok. Mi úgy szoktuk, hogy a felnőttek mondanak egy oldalszámot véletlenszerűen, a gyerekek meg felolvasnak nekik!

Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót! - hogy mennyire jó és egyedi, abból is látszik, hogy pillanatokon belül hányan próbálták leutánozni. Az eredeti a legjobb! Szobában is lehet csinálni!

Oscar Benifier: Ki vagyok én? – a filozófia igaziból nem egy érthetetlen katyvasz, hanem rólunk szól. Ez a könyv ezt bizonyítja. Talán kicsit kisebbeknek készült, de még tízévesen is érdekes.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest – nem mehetsz ki az utcára? Mesélj róla!

Eoin Colfer: Illegál – mindenkinek kötelező. Mindenkinek. Hogy érezzük lelkünk legmélyén, milyen a háború elől menekülni. A gyerekeknek is látni kell néha, hogy ők bizony a napos oldalra születtek, és ezért nem nézhetik le azt, aki meg nem. Csodálatos képregény.