Pozsonyi úti nyomozás

Rejtélyes Újlipótváros

Suli, szerelem, barátok. Némi történelem, manipuláció, egy kis történelemhamisítás. Papolczy Péter olyat csavar az Abszolút Könyvek bevált "receptjén", hogy az garantáltan az olvasófotelhez szögezi nem csak a célkorosztályt, de nagyobbakat is. Olvasd el Viola Bea ajánlóját!

jelek_a_falon_borito_cmyk.jpgNagy örömmel álltam neki a regénynek, hiszen Papolczy Péter korábbi - egészen más műfajú - könyvéről, a Hogyne szeretnélek! -ről is azt gondoltam, hogy minden kamasz, magyartanár, Shakespeare-rajongó, és általában minden irodalomszerető polcán ott a helye. Nem csalódtam ezúttal sem, rég húzott be ennyire fiataloknak szóló könyv, mint a Jelek a falon.

Két elitiskolás kamasz első szerelme, barátok, elvált szülők, pezsgő iskolai élet, némi tudomány - eddig semmi különös. A főszereplő, Bence egy iskolai dolgozathoz keres témát, ami az utcán hever - egészen pontosan a Pozsonyi úton, még pontosabban szobrokban, frízeken, kapualjakban, eltüntetett tablókon és megváltoztatott nevekben…

Szerencsére (?) Bence első szerelmének az apukája, Zoli szívesen kalauzolja a fiút a régmúlt és a közelmúlt útvesztőiben. Kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, de persze minden mindennel összefügg. A jelek egyfelé mutatnak, egy csomó jelenségre ugyanaz a (kézenfekvő) magyarázat. Titkos háttérhatalom, ami irányítja mások életét.

Kattints, és rendeld meg!

Nem ismerős ez valahonnan? De bizony: összeesküvés-elmélet szagú az egész. Persze honnan tudhatná ezt egy kamasz? Bence a saját bőrén tanulja meg, hogy a félinformáció nem információ, viszont remek manipulációs eszköz. Hogy az internet jó dolog, de nem elég felületesen utánanézni a dolgoknak. Hogy a forráskritika és a kritikus gondolkodás nem csak történelemórán fontos!

kepernyofoto-2022-05-27-152959.pngGyőri Bori illusztrációjaOlvasóként sem kezdünk el rögtön gyanakodni, aztán egyre több minden üt szöget a fejünkbe. Aztán amikor Bence körül kipukkad a múlt-buborék, csak hitetlenkedve nézünk magunk elé.

Olvass bele itt!

Az a fantasztikus ebben a könyvben, hogy az olvasót is megvezeti, így nem pusztán olvasunk a "fake" működéséről, hanem át is éljük azt. A belemerülést, az újdonság varázsát, az összefüggésekre való rácsodálkozást, végül a becsapottságot. Remekül körbejárja napjaink egyik legmeghatározóbb jelenségét: az információkhoz mindenki hozzájut, de ki hogy értelmezi ugyanazt az információhalmazt?

És hát ugye Budapesten játszódik, ha erre játunk, ne is próbáljuk meg legyőzni a kísértést, hogy könyvvel a kezünkben barangoljunk a helyszínen: Újlipótvárosban, és fedezzük fel a papagájos kapualjat, a földgömbös frízt, a Dunant/Strauss szobrot.

Ennek a könyvnek is ott a helye minden sulikönyvtárban, minden magyar- média- és töritanár, és minden olvasó polcán, akik szívesen lapoznak fel jól megírt, izgalmas, ütős regényeket!

Kattints ide, és szerezd meg!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • „Kopogj!”