Kedvenc ételeink története

Ismerd meg a Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyvet!

Gondolkodtál már rajta, hogy azoknak az ételeknek, amik nap mint nap a tányérunkra kerülnek, mind története van? Valaki egyszer megsütötte az első pizzát, valaki kitalálta, hogy a szendvics remek eledel és valaki rájött, hogy a kakaófa terméséből port lehet kinyerni, és abból isteni italt készíteni.
A Sandwich grófja és a nápolyi pizza megismertet minket ezekkel az izgalmas történetekkel, sőt,ennél sokkal többet is kínál: most mindent elmesélünk róla!

Minden, amit ma nagy lelkesedéssel fogyasztunk, egyszer kipattant valaki fejéből és keresztülment egy csomó változáson, mire elérte mai formáját. Sőt, ma is mindenki egy picit máshogy készíti ezeket, saját ízlésére formálja őket minden család. Úgyhogy bátran kijelenthetjük:kedvenc ételeink evolúciója még mindig nem ért véget és talán nem is fog sohasem. De így izgalmas az élet és a falatozás, nem igaz?

sandwich_grof_borito_1000.jpgKalas Györgyi író, újságíró, hosszú ideje foglalkozik gasztronómiával, nem ez az első könyve a témában. A gyerekek leginkább a Tilda és a kövér macska című nyomozós mesekönyve kapcsán ismerhetik a nevét, amiben szintén nagy szerepet kapnak az ételek, még recepteket is találtok benne!

Tedd kosárba itt!

Ezúttal egy kicsit másféle vizekre evezett: kedvenc ételeink történetét dolgozta fel, csupa olyasmit, amit a gyerekek (és persze mi, felnőttek is) bármilyen mennyiségben szívesen fogyasztunk. Pizza, sült krumpli, mindenféle tészták történetét meséli el, de a tradicionális magyar ételek kedvelőinek sem lesz hiányérzete: a paprikás krumplinak külön fejezetet szentel, de sok más magyar fogásról is szót ejt.

A szerző hihetetlenül mélyen beleásta magát az ételek történetébe, úgyhogy masszív mennyiségben kapunk történelmi infókat is, természetesen teljesen érthető és gyerekek számára befogadható formában. Ráadásul olyan magától értetődően a könyv részét képezik ezek az információk, hogy fel sem tűnik, mennyi mindent tanulunk történelemről és földrajzról is lapozgatás közben.
Aki szeret böngészni, arra egy igazi különlegesség is vár: egy világtérkép, amin megkereshetitek, merre érdemes utazni, ha éppen eredeti juharszirupra vágytok! Mi hosszan vizsgálgattuk, szuperül el lehet mélyedni benne.

Feltétlenül szót kell ejtenünk Horváth Ildi zseniális illusztrációiról, hiszen még a megszokottnál is fontosabb szerepük van. Tökéletesen kiegészítik a szöveget és rengeteg extra információt is tartogatnak. A teljesség igénye nélkül: különféle tésztatípusok, halfélék helyenként igencsak furcsa külsejével, de a túró elkészítésének lépéseivel is megismerkedhetünk. Horváth Ildi képei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyv akár a legkisebbeknek is izgalmas legyen, hiszen sok apró felfedezni valót találhatnak minden oldalon!

A Sandwich grófja és a nápolyi pizza egy igazi csemege (elnézést kérünk a szóviccért), és nem kell lelkes hobbiszakácsnak lenni ahhoz, hogy beszippantson minket: bőven elég, ha szeretünk jókat enni és kíváncsiak vagyunk!

Tedd a kosaradba itt!