„Semmi komoly, csak élet meg halál”

Megjelent Mészöly Ágnes új könyve, a Fekete nyár a Tilos az Á Könyvek között

Pamuk Fanni utálja a gimit és az otthoni nyomasztást. Csak az lelkesíti, hogy elkészítse Urara, a haláldémon jelmezét a nyári MondoConra. És bár szeretné, ha a valóság hasonlítana a filmek fantáziavilágára, nem számít rá, hogy ennyire azonosulnia kell kedvenc rajzfilmkarakterével.

Fanni, a regény 16 éves főszereplője nehezen találja a helyét a környezetében. Szülei nyomására egyházi gimnáziumba jár, noha nem érzi magához közel a vallást, és emiatt az osztálytársaitól is távolságot tart. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan az igazgatói irodában köt ki hajfestés és egyéb kihágások miatt. A szüleihez fűződő viszonya sem az igazi, a kommunikációs nehézségek állandó konfliktusokat szülnek - főleg az édesanyjával, apukája viszont érzelmileg elérhetetlen. A család tagjai nem egymással, hanem egymás mellett élnek, mindenki fújja a magáét, de az álláspontok nem közelednek, mert nem értik, hogy mit akar a másik.

Amiben viszont Fanni nagyon is megtalálja magát, az az anime világa. Ezek a kitalált univerzumok adják meg neki azt a szabadságot, amire vágyik a saját életében is. Nem sok példát látunk a magyar kamaszirodalomban ennek a szubkultúrának a megjelenésére, ezért sok tévhit is övezi. A Fekete nyár nem csak anime-rajongóknak szól, viszont megmutat egy szeletet ebből a különleges mélységekkel rendelkező világból.

A történet két szálon fut: Fanni története a jelenben, 2020-ban játszódik, teljesen mai problémák és helyzetek jellemzik, a másik történetszál Urara, a sokezer éves haláldémon világába vezeti be az olvasót, akinek feladata, hogy a holtak lelkét átvezesse a felső világba. Urara számára a halál természetes folyamat, és azon van, hogy széppé tegye az utazást a lélek számára és megnyugvást hozzon az elhunytnak.

Fanninak hatalmas kedvence Urara, tervei szerint a MondoCon-on is az ő karakterét szeretné megjeleníteni. Ehhez azonban meg kellene tanulnia megvarrni a jelmezt... Ez hozza végül össze a szomszéd nénivel, Helgával, aki amellett, hogy varrónő, sokkal nagyobb érdeklődéssel fordul az anime világa felé, mint Fanni környezetében bármelyik felnőtt. Az idős nő és a fiatal lány barátságot kötnek, és ez mindkettejük életét megváltoztatja. Egyetlen édes-bús nyár adatik nekik közösen, de ezalatt a rövid idő alatt rengeteget tanulnak egymástól és önmagukról is.

A halál az egyik legnagyobb tabu a társadalomban, főleg az időskori, természetes halál. Mészöly Ágnes regénye ezt a tabut tárgyalja úgy, hogy az kamaszok számára is emészthető, érthető. Megmutatja, hogy a félelem az elmúlással kapcsolatban természetes, és hogy mennyire fontos, hogyan éljük az életünket.

14 és 99 éves kor között ajánljuk.

Kapcsolódó termékek