Bálna professzor levelet kap

Megjelent a Szeretettel üdvözöl: Bálna!

A Szeretettel üdvözöl: Bálna című mese a nagy sikerű Szeretettel üdvözöl: Pingvin folytatása:az egyik korábbi mellékszereplő, Bálna professzor ezúttal főszereplőként bukkan fel a könyvben. Míg az előző kötetben Pingvin lett a szavannán magányosan unatkozó Zsiráf levelezőtársa, addig ebben a mesében a nyugdíjazott, tanítványok nélkül maradt, egyedül élő Bálna professzor az, aki elkezd leveleket küldözgetni ismeretleneknek, remélve, hogy ilyen módon új barátokat szerezhet.

szeretettel_udvozol_balna_borito_1000px.jpgEmlékeztek még, milyen izgalmas, várakozással teli érzés egy igazi, kézzel írott levelet kapni? Megumi Iwasa legújabb mesekönyvének főhőse, Bálna professzor sincs ezzel másként. Egy szép napon, hosszú várakozást követően pedig megkapja várva várt levelét... Ha szerettétek a japán szerző korábbi levelezős könyvét, a Szeretettel üdvözöl: Pingvint, akkor a Szeretettel üdvözöl: Bálna is garantált kedvenc lesz! Ugyanis legújabb meséje is bővelkedik a váratlan, szívmelengető fordulatokban, Jorg Mühle illusztrációi pedig tökéletes kísérői a történetnek.

Bálna professzor, a példakép

Bálna professzor, azaz Bálint nemcsak a kicsik, de a felnőttek számára is példaként szolgálhat, ugyanis megmutatja, milyen fontos kimozdulni a komfortzónánkból és nyitni a külvilág felé. Bálna professzor kíváncsisága és a világba küldött levelek egészen új távlatokat nyitnak meg előtte: a válasz ugyanis egy egészen különleges személytől érkezik. A szemünk láttára kibontakozó levelezés pedig remek ötletet ad neki, szerencsés történések egész láncolatát indítva el. Bálint, azaz Bálna professzor története arra tanít mindannyiunkat, hogy merjük elhagyni a megszokott kis életünket, mert így új barátokat ismerhetünk meg és új tapasztalatokat szerezhetünk, sőt, akár rég nem látott kedves ismerősök is visszatérhetnek életünkbe!

Levelet kapni jó, de másokéba beleolvasni még jobb

A könyv szerzője, Megumi Iwasa igen jó érzékkel tapintott rá levelezésről szóló gyerekkönyv sorozatában, hogy csak egy dolog jobb annál, mint amikor levelet kapunk: mások levelébe beleolvasni! (Ami nyilván nem szerencsés, de itt kimondottan ajánlott és szabad!) A Szeretettel üdvözöl: Bálna szándékosan játszik rá a gyerekek (és a felnőttek) kíváncsiságára, hiszen oldalról oldalra, a levelezést olvasva izgatottan várjuk a magányos bálna sorsának jobbra fordulását - ami szerencsére nem marad el.
Bár a hagyományos levelezés igencsak kikopott már napjainkban, a mesét olvasva szinte kedvet kapunk, hogy kézzel írt levelet adjunk fel egy kedves ismerősünknek. Valószínűleg a gyerekek sincsenek ezzel másként, így a Szeretettel üdvözöl: Pingvin és a Szeretettel üdvözöl: Bálna is remek kiindulás lehet az első önálló levél megírásához.

Itt elolvashatod, hogy indul a történet!

Önismeretfejlesztés

kepernyofoto-2021-05-04-130340.pngA levélírás kicsit olyan, mint a naplóírás, csak ebben az esetben nem magunkkal osztunk meg fontosnak tartott információkat, hanem másokkal. Ilyen módon rengeteg újat tanulhatunk meg mi is magunkról, például könnyebben szavakba tudjuk önteni érzéseinket. A mesét olvasva mi is szemtanúi lehetünk annak, ahogy Bálna professzor a levelezés során kezd rájönni az életében meglévő hiányokra, búslakodás helyett a tettek mezejére lép, és a leveleket írva rájön, hogyan szabadulhat meg a rátelepedő magánytól. A kisebbek számára is rendkívül hasznos és fontos lehet, ha meg tudják fogalmazni érzéseiket akár maguknak, akár másoknak.

Legyen a verseny játék

Bálna professzor régi és új barátaival közösen úgy dönt, hosszú idő után ismét megrendezik a Bálna-foki Olimpiai játékokat. A mese ennek kapcsán egy nagyon fontos gondolatra világít rá: fontos, hogy a verseny minden résztvevő számára egy örömteli, vidám játék legyen, ne egy vérre menő küzdelem.

A fentebb felsoroltakon túl a Szeretettel üdvözöl: Bálna egyszerűbb, rövidebb szövegénél fogva akár első olvasós könyvnek is remek, ugyanakkor a kisebbeket empátiára, elfogadásra és nyitottságra is neveli.

Tedd itt kosárba!

kepernyofoto-2021-05-04-130319.png

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Bálna professzor szereti a kéket