Újra kinyílik a Sárkányovi!

Czernák Eszter fejéből az az ötlet pattant ki, hogy egy óvodásoknak szóló mesekönyvet fog írni, de a főszereplők nem embergyerekek, hanem mindenféle varázslények, például sárkány, troll, tündér lesznek. Ebből az ötletből született meg a Sárkányovi, amit megjelenése után rengetegen megszerettetek. Szerintünk nagyon sokan fogtok örülni, ha most eláruljuk, hogy megjelent a folytatás! És azt is elmondjuk, miért fontos a Sárkányovihoz hasonló történeteket olvasni a gyerekeknek a mostani időszakban, amikor senki nem járhat óvodába.

sarkanyovi_zoe_kozepsos_lesz_borito_500px.jpgEbben a kötetben a kis varázshőseink középső csoportosak lettek, már nem annyira picik, de azért még szükségük van a nagyokra, hogy eligazodjanak az élet útvesztőiben. Így, hogy mindenki nagyobb lett, lehetőségünk van látni, mennyit okosodtak, ügyesedtek a kicsik az előző rész óta. Emlékeztek például Zoéra, a háromfejű sárkányra, aki eleinte utálta Teofilt, a kis trollt? Azt hallotta, hogy a trollok büdösek, piszkosak és bunkók, de azóta rájött, hogy ez csak buta előítélet, és ők ketten legjobb barátok lettek! És amikor a gyerekek fellázadtak az óvó néni ellen, aki folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy tegyenek rendet maguk után, és nem raktak vissza a helyére semmit? Hamar rájöttek, hogy ennek rövid távon káosz lesz a vége, és végül mindenki elpakolta, amivel játszott. Egy felnőttnek ezek apróságnak tűnhetnek, de a gyerekeknek sorsfordító felismerésnek számítanak. Ezekben az apró részletekben rejlik a Sárkányovi varázsa, amiből a második kötetbe is bőven jutott.

Ha még nem olvastátok, röviden elmondjuk, mi miért szeretjük a Sárkányovit. Leginkább azért, mert a történetek realisztikusak, egy óvodás gyerek érzelmi világának összetettségét hűen tükrözik. A tény pedig, hogy mindez egy fantáziavilágba van beágyazva, egy kisgyerek számára még könnyebben befogadhatóvá teszi a történetet. A gyerekek ugyanis ebben a korban szeretnek a saját mindennapjaikról, ismerős szituációkról olvasni, de szeretik a szürreális mesevilágokat is, amikben el tudnak vonatkoztatni a valóságtól, miközben észrevétlenül azonosulnak a szereplőkkel. És most, hogy a gyerekek bizonytalan ideig nem járhatnak óvodába, nagyon fontos, hogy ne szakadjanak ki a mindennapi rutinból. A Sárkányovihoz hasonló ovis történetek segítenek, hogy a gyerekek ne felejtsék el, milyen jó közösségben, óvodában lenni, és hogy pár hónap múlva ők is visszatérhetnek majd oda. A szereplők közt is biztosan találtok majd olyanokat, akik hasonlítanak a gyerek csoporttársaira, így a barátságok is kevésbé homályosulnak el.

Keresd itt az új könyvet!

02.jpgHa már a szereplőkről van szó, mondj még egy olyan sokszínű társaságot, mint a Sárkányovié! Itt aztán biztos, hogy találtok magatoknak lelki társat. Ott van Zoé, a háromfejű sárkány, aki tüzes ugyan, de a füstje sokszor nagyobb, mint a lángja, így néha bebújik az asztal alá ijedtében. Az ő legjobb barátja Teofil, a trollfiú, aki mindenre elsőként reagál, előbb üt és beszél, mint gondolkodik, de a szíve a helyén van. Velük egy csoportba jár Bodza, a rejtélyes tündérlány, aki sokkal többet tud, mint amennyit el mer árulni, és reméljük, hogy az önbizalma nagycsoportos korára még nagyobb lesz. Hasonlít rá ebben Janka, a manólány, aki ugyan már ovis, de még egyáltalán nem beszél (mert a manók később kezdenek beszélni!), de a tetteivel és szépséges rajzaival annál többet elárul arról, mi jár a fejében. Igor, a jetifiú méretéből és vehemenciájából adódóan kicsit mindig úgy érzi magát, mint egy elefánt a porcelánboltban, de ettől még ugyanúgy megvan a helye a többiek között. A csoport hatodik tagja pedig Kende, az unikornisfiú, aki annak ellenére, hogy szeret okoskodni, nagyon szívesen és kedvesen játszik a többi gyerekkel. Egyszerűen imádjuk a tényt, hogy mennyire jól megvan egymással ez a hat igazán különböző jó barát!

A Sárkányoviban az a szuper, hogy észrevétlenül segít megoldani a mindennapi problémákat, feldolgozni a mindennapi történéseket. Annak ellenére, hogy unikornisok és tündérek a valóságban nem léteznek, Kende és Bodza problémái nagyon is valóságosak! A Sárkányovi második részében igen sok komoly kihívással kell szembenézniük.

Biztosan ti is éreztétek már magatokat a kis Zoé sárkánybőr cipőjében, akinek egy nap, amikor vége lett az ovinak, csak nem akartak jönni a szülei. Már mindenkit hazavittek, csak őt nem! Ennek nyilvánvalóan csak egyetlen oka lehet: az, hogy a szülei megfeledkeztek róla. A nyugtalanító gondolatot az sem tudja elfeledtetni vele, hogy Boszi óvó néni bevonja őt mindenféle izgalmas feladatba, amik csak zárás után szoktak megtörténni. De jaj, mi lesz, ha örökre itt hagyják, és sosem jönnek érte?

Ha szeretnéd megtudni, hogy alakul Zoé napja, rendeld meg itt a könyvet!

Az új kötetben arról is lesz szó, hogy melyik gyerek hogyan reagál, amikor csoportosan ellátogatnak a gyerekfogászhoz, Dr. Fogpiszkálóhoz, aki egyesével megnézi a fogsorukat. Mindenki másképp reagál a doktorra és félelmetes eszközeire, van, aki nagyon fél a fogorvostól, és van, akitől a fogorvos fél nagyon.

De a legszuperebb és leghasznosabb részei ennek az új könyvnek azok, amikor a történet arról szól, hogyan lehet megoldani az oviban felmerülő konfliktusokat. Az egyik fejezetben Teofil egy csodaszép új fa kirakót kap, amit büszkén bevisz az oviba. Természetesen mindenki más is ki akarja próbálni, de Teofil irigyli a többiektől a játékát, és nem akarja megosztani velük. Az óvó néni ekkor felajánlja a többieknek, hogy játsszanak inkább a közös, óvodai kirakósokkal, és türelmesen, de határozottan magyarázza el nekik, hogy a saját tulajdonáról mindenkinek joga van rendelkezni, a közös játékokat viszont meg kell osztanunk egymással. A végén persze Teofil rájön, hogy nem is olyan jó móka az a szép kirakó, ha nincs, akivel kirakhatja. Végül a Sárkányovi középső csoportjának első igazi verekedésének is szemtanúi lehetünk, amikor is a véletlenek bonyolult összjátékának köszönhetően minden gyerek haragszik egy másik gyerekre. Boszi óvó néni varázstarsolyában azonban ott vannak a legkorszerűbb pedagógiai szakkönyvek, és a resztoratív konfliktuskezelés módszereivel higgadtan és korrekten minden gyereket végigkérdez, szerintük mi és miért történt, majd elmagyarázza nekik, miért nem oké veréssel fenyegetőzni.

És ez a sok kaland még csak a fele sem volt annak, ami a Sárkányovi folytatásában vár titeket! Ha az elsőt nem olvastátok, zsákoljátok be mindkettőt, biztos, hogy nem fogtok csalódni bennük!

Szerezd be itt a könyveket!

Korábban itt írtunk a sorozatról!

Olvasd el interjúnkat is Czernák Eszterrel és Rátkai Kornéllal!