A sikeres ovis évkezdés

Interjú Czernák Eszterrel

Teljes a Sárkányovi trilógia! Enélkül a sorozat nélkül idén nem kezdhetitek el az óvodát: mindent megtaláltok benne, ami a sikeres évkezdéshez szükséges, akár kis, akár nagycsoportos lesz a csemete. Most a szerzővel, Czernák Eszterrel beszélgettünk a könyvek kapcsán személyes tapasztalatokról beszoktatós tippekről és persze magáról a Sárkányoviról. Olvasd el interjúnkat!

Milyen érzés volt lezárni a Sárkányovi sorozatot?

Nagyon fura. A végét, amikor a gyerekek elbúcsúznak Boszi nénitől, azt én is megkönnyeztem egy kicsit. Nagyon a szívemhez nőttek a gyerekek is és Boszi néni is. Plussz csavar a dologban, hogy pont akkor írtam a nagycsoportos, ovitól búcsúzós Sárkányovit, amikor a kisebbik gyerekem éppen elkezdte az óvodát. Elég skizofrén érzés volt reggelente beszoktatni egy 3 évest az oviba, éjjel meg arról írni, milyen is nagy óvodásként elbúcsúzni az óvó nénitől meg az óvodától.

sarkanyovi_borito.jpegEzeket a meséket is tesztelted a gyerekeken? Ha igen, milyen visszajelzéseket kaptál tőlük?

Az első részt először a sajátjaimon teszteltem, aztán később néhányismerős gyereken is. Ilyenkor általában arra vagyok kíváncsi, hogy ami nekem kedves vagy mókás, az a gyerekeknek is tetszik-e. Érthető-e minden, amit írtam, van-e olyan rész, amit esetleg unalmasnak tartanak, és le kellene rövidíteni. Így jöttem rá például, hogy a Sárkányovi utolsó fejezetében, bár rengeteg utalást tettem rá, a gyerekek nem értették meg, hogy Teofil titokban bevitte az oviba a koboldmacskáját. E nélkül pedig az egész történet zavaros volt a számukra, így azt a fejezetet teljesen átírtam.

Tedd kosárba az első Sárkányovit!

A harmadik részt viszont kivételesen egyáltalán nem teszteltem a gyerekeimen. Annyira sok kihívást tartogatott az elmúlt egy év (ahogy gondolom mindenki másnak is) hogy főleg hajnali egy körül jutott időm írni, és valahogy elmaradt hogy utána másnap, harmadnap felolvassam a gyerekeimnek. Ezért aztán még a szokásosnál is jobban várom az első visszajelzéseket a gyerekektől, szülőktől és az igazi Boszi néniktől.

Szerintem nagyon hasznosak avisszajelzések, sőt, ha tehetem, azt is el szoktam olvasni, ha az interneten a kész könyveimmel kapcsolatban ír valaki értékelést. Kezdőként ez sokat segít a fejlődésben, különösen, ha valaki azt írja le, hogy a gyerekének mi tetszett és mi nem.

Olvasd el az első részről szóló cikkünket!

sarkanyovi_zoe_kozepsos_lesz_borito_1000px-1.jpgMiért pont ezekről a fantázialényekről szól a Sárkányovi?

Sok évig dolgoztam marketingesként, rengeteg piackutatást láttam, ahol gyakran tettünk fel a kutatásban részt vevőknek olyan meghökkentő kérdéseket, mint például: Ha ez a tusfürdő ember lenne, hány éves lenne? Hol lakna? Kik lennének a barátai? Az ilyen elsőre agyamentnek tűnő kérdések nagyon sokat segítenek abban, hogy olyan problémák, tulajdonságok kerüljenek a felszínre, amiket csak ilyen elvont, vicces körülmények között tudunk megfogalmazni.

Itt olvashatsz a középsős könyvről!

Azt gondoltam, ha a felnőtteknél beválik, hátha a gyerekeknek is egyszerűbb egy képzeletbeli világ kapcsán beszélni az érzéseikről, félelmeikről az ovival kapcsolatban. Ugyanakkor nagyon izgalmasnak tűnt, hogy alkossak egy olyan világot, ahol én hozom a szabályokat, ahol semmi sem lehetetlen. Arra gondoltam, nem aprózom el, nem elégszem meg egy beszélő macskával, legyen minden szereplő képzeletbeli lény, sőt, rendelkezzenek különleges tulajdonságokkal, hogy még mókásabbak legyenek. Remélem, hogy sikerül a különleges kis óvodásaim csetlései-botlásai által kicsit megnevettetnem a gyerekeket, mert a nevetésnél semmi sem oldja jobban a feszültséget.

Itt tudod beszerezni a második részt!

sarkanyovi_irany_a_nagycsoport_borito_1000px.jpgFantázialények, de nagyon is életszerű helyzetek: nem finom az ebéd, nem akarnak rendet rakni, stb. A te gyerekeidnél jellemző volt valamelyik probléma?

Persze. Két gyerekem van, és különbözőbbek nem is lehetnének. Ami az egyiknél működött, az biztos, hogy a másiknál nem. Fordítva is igaz, ami az egyiknél probléma volt, azt a másik fel se vette. És amikor azt hittem, hogy most már kiismertem a gyerekeimet, akkor cseréltek: amelyik eddig jól aludt délután, az hirtelen hallani sem akart róla, amelyik eddig semmit nem evett meg, egyszercsak mindent meg akart kóstolni, és így tovább. Úgyhogy igen, mindenféle kihívással néztünk már szembe, de azt tapasztaltam, hogy az ilyen pici gyerekeknél ez mindig csak egy korszak, ami majd elmúlik. Mire éppen kétségbeesnék valami miatt, addigra kinövik, és jöhetnek az új kihívások.

Tudj meg többet az utolsó Sárkányovi kötetről!

Az ovikezdés nagy vízválasztó, nálatok hogyan zajlott?

Mi bölcsiből mentünk oviba, így azt gondolom, egy kicsit könnyebb volt, mint otthonról érkezni egy teljesen új közösségbe, új napirendbe, új szabályok közé, ahol osztozni kell a figyelmen és a játékokon. Ennek ellenére azért sokat "készültünk". Megvettem Janikovszky ÉvaMár óvodás vagyok című könyvét, hogy azt olvasgassuk esti mesének, sokszor sétáltunk az óvoda környékén, összeálltunk az új kiscsoportosok anyukáival, és nyáron minden héten egyszer-kétszer közösen „játszótereztünk”. Ez utóbbi különösen hasznos volt szerintem, a gyerekek így megismerték egymást, és sok ismerős arcot láttak az első napon. Közben igyekeztem bevonni a gyereket az ovival kapcsolatos döntésekbe, például ő választotta ki, milyen matricákat rendeljünk a jelével, és együtt ragasztgattuk föl őket a benti szandáljára, rajzeszközeire, fogkeféjére. 

És hogy ment a ballagás az óvodából? Be tudtad építeni a saját tapasztalatokat a Sárkányovi 3-ba?

Sajnos a pandémia miatt elmaradt a ballagás az oviban, így ez a történet teljes egészében a képzeletem szüleménye.

Itt találod a harmadik Sárkányovi részt!

01.jpgRátkai Kornél illusztrációja

Van tipped azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei most kezdik az óvodát?

Meséljenek sokat az oviról, ne csak könyvekből, de a saját ovis élményeikről is: mi volt a kedvenc játékuk, mi volt a jelük, kik voltak a barátaik, mennyit mókáztak, milyen volt az óvó néni. Sétáljanak el az ovi mellett, kukucskáljanak be a kerítésen, találgassák, melyik lehet a legjobb játék a kertben. Ha tudnak, fogjanak össze más kiscsoportosok anyukáival, és ismerkedjenek meg a többi gyerekkel a nyáron. Nekünk ezek segítettek a legtöbbet.

sarkanyovi1.pngRátkai Kornél illusztrációja
Mit tanácsolnál azoknak a családoknak, ahol most készül nagycsoportba, vagy iskolába a csemete?

Így, túl az első iskolai éven én egy dolgot csinálnék másként, ha visszamehetnék az időben: színeznénk, színeznénk, színeznénk a nagycsoportban! Sosem gondoltam volna, hogy a színezés mennyire fontos az iskolába készülő gyerekeknek. Az apró mozdulatok, a vonalak között maradás, ez mind-mind előkészíti az írást. És persze meséljenek sokat a gyerekeknek!

Rátkai Kornél illusztrációi nagyon kedvesek - milyen volt együtt dolgozni vele, és neked hogy tetszenek a rajzok?

A világ legjobb játszóterében, és a Sári és Berci otthon című könyvemben is gyerekek a főszereplők, így most szembesültem vele először, hogy ha képzeletbeli lényekről írok, akkor azok mások képzeletében teljesen másként nézhetnek ki, mint ahogy az én fejemben.Kornél először Zoé, a háromfejű kissárkány rajzát küldte el, aki kicsit sem hasonlított arra a sárkányra, akit én láttam magam előtt írás közben. Bevallom, beletelt pár napba, mire hozzászoktam a gondolathoz, hogy ő lesz Zoé, és megtanultam kicsit "kívülről" nézni. Aztán sorra küldte Kornél a többi szereplőt, és én minden héten úgy nyitottam meg az emailjeit, mint amikor valaki a karácsonyi ajándékát bontogatja: Vajon mi van benne? Vajon KI van benne? Néha felkiáltottam, amikor megláttam az új szereplőt, hogy nahát, nekem sosem jutott volna eszembe, például, hogy ilyen övcsatot tegyek a manólány övére! Imádom Teofil ruháját is, igazi kis barlanglakó külseje lett. Sőt, Bodza, a kis tündérlány szoknyája eredetileg lila volt, de amikor Kornél átküldte türkiz színű ruhában, inkább megváltoztattam a szöveget, annyira megtetszett ez a szín. Mire összeállt az egész kis csapat, nagyon megszerettem őket. Szerintem Kornél fantasztikus munkát végzett, ezúton is nagyon köszönöm neki!02.jpgRátkai Kornél illusztrációja

A Rátkai Kornéllal készült interjúnkat ITT tudod elolvasni!

Tervezed folytatni Zoé és barátai történetét? Lesz Sárkánysuli?

Nagyon szeretném folytatni, remélem egy napon megjelenhet majd a Sárkánysuli, vagy akár a Sárkánykórház, esetleg a Jeti Építési Vállalat története...

Rendeld meg a Sárkányovi sorozatot, és kezdjétek idén is könnyedén az ovis éveket!

(A cikk nyitóképe Szöllősi Mátyás fotója.)

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Eljött az utolsó év a Sárkányoviban!

  • Lépjetek be a Sárkányovi kapuján!

  • Újra kinyílik a Sárkányovi!

  • “Mindig is rajzoltam”