Gratulálunk a Versvideó pályázat nyerteseinek!

Vers és videó = versvideó!

2020 őszén meghirdettünk egy versvideó-készítő pályázatot a 16-30 éves korosztálynak, a Lehetnék bárki című verseskötetből tudtak válogatni a jelentkezők. Köszönjük mindannyiótok fantasztikus munkáját, megvannak a nyertesek!

lehetnek_barki_borito_1000px.jpgVerset írni, de legalábbis mondani, valószínűleg az egyik legősibb emberi művészi tevékenység. Ennél már csak a képkészítés lehet ősibb megnyilatkozási, önkifejezési mód.

A mobiltelefonos videókészítés bár csak a 21. század vívmánya, de mégis ugyanarról szól, mint a fenti tevékenységek. Csak sokkal egyszerűbben, gyorsabban tud sok-sok ismeretlen befogadóhoz eljutni.

Ezek a tényezők is motiválták, hogy 2020 őszén a Tilos az Á könyvek nevében kiírtunk egy versvideó készítő pályázatot a 16-30 éves korosztálynak. Inspirációként az idei könyvhétre megjelent Lehetnék bárki című verseskötetet adtuk meg.

A kötetben 112 költőtől szerepelnek versek. Összesen 160 mű. Az alkotók kétharmada velünk élő, 30 év alatti fiatal költő, egyharmaduk pedig, Csokonai Vitéz Mihálytól Térey Jánosig, olyan klasszikus, akivel „tananyagként” találkozhatnak a fiatalok. Ami pedig közös bennük, hogy olyan versek szerepelnek mindannyiuktól az antológiában, melyeket 30 éves koruk előtt írtak.

Ez volt tehát az alapanyag, amelyből a pályázatra nagyon sokféle, izgalmas munka érkezett.

A pályázatok értékelői: Péczely Dóra, a kötet szerkesztője és Szirmai Gergő filmkritikus, youtuber.

Szirmai Gergő értékelő, eredményhirdető videóját december 22-én 17:30-tól a Pagony kiadó facebook oldalán, a Kapu című sorozat élő adásában lehetett megtekinteni.

Ha lemaradtál az adásról, a videót megtalálod a Tilos az Á és a Pagony Facebook oldalán.

A nyerteseknek azonban a cikkben is szeretnénk gratulálni:

Pánczélos Márton, Reinegger Edvárd, Suhai Soma: Térdig benne (Kazsimér Soma verse alapján)

Taraczky Mila: Ezek miatt (Vass Csaba verse alapján)

Ledő Attila: Csak vonalak (Grancsa Gergely verse alapján)

A díj pedig egy alkotói műhelymunka.

A workshop vezetői: Péczely Dóra, a kötet szerkesztője és Locsmándi Mátyás, a kötet illusztrátora.

Szeretettel gratulálunk!