"Ez volt az álomprojektem"

Győri Hannával, a Viszek egy szívet szerkesztőjével beszélgettünk

Aki szereti a Pagony-könyveket és -társasjátékokat, az biztosan sokszor találkozott már Győri Hanna munkáival. Rengeteg mesekönyv, ismeretterjesztő, és bizony, több játék is született már az ő gondozásában, sőt, többnek volt szerzője is. Hannával most a Viszek egy szívet című, legújabb Tilos az Á verseskötetről beszélgettünk. Olvass tovább!

viszek_egy_szivet_borito_1000px.jpgMi adta az ötletet az antológiához? Mesélnél a kötet koncepciójáról?

Sok jó magyartanár eleve úgy tálalja a klasszikus kötelező olvasmányokat, verseket órán, hogy modern párokat keres mellé. Pethőné Nagy Csilla irodalomtankönyvében például kifejezetten nagy szerepet kap ez a fajta megközelítés. Ez nekem is tetszik, jó játéknak tartom, hogy összevessük, bizonyos verseket hogyan lehet áthangszerelni, hogyan tudunk az elődeinkhez, a korábbi megszólalásmódokhoz viszonyulni.

A Pagonynak dolgozik Vinczellér Katalin magyartanár, vele gondoltuk ki a kötet koncepcióját, ő bátorított és segített az elején sok-sok ötlettel, beszélgetéssel. Inspiráló volt még Grela Alexandra Ady-kötete, mindenképp ilyen modern, illusztrált könyvet szerettünk volna.

A kötet koncepciója alakult menetközben is. Eleinte nagyon "rágörcsöltem" arra, hogy sok paraméternek feleljen meg a kötet. Versek viszont a sok paraméter közé már alig fértek be. Ezért ezt elengedtem, és arra jutottam, hogy a tanórai felhasználásban valószínűleg az a jó, ha a a tankönyvi kötelezőkből indulok ki.

Amúgy ezek jó versek, tehát nem tanárként vagy diákként is jó érzés ezeket újraolvasni. Ezekhez kerestem párokat, láncolatokat. Felhasználtam más tanárok, költők ötleteit, olvastam szakirodalmat, lapozgattam folyóiratokat, meg persze rengeteg verseskötetet. Egy csomó minden kimaradt aztán, mert sok lett volna, vagy nagy volt a tematikus hasonlóság, vagy túl távolinak éreztem végül a kapcsolatot.

Kattints ide és szerezd meg az antológiát!

kepernyofoto-2023-03-20-121830.pngGrela Alexandra illusztrációjaNeked milyen kapcsolatod van a lírával? Mit jelentenek a te életedben, mindennapjaidban a versek?

Eszembe szoktak jutni időnként versek, de nem pontos részletek, mert nagyon rossz és egyre rosszabb a memóriám, ezért inkább csak szavak és érzetek. Tulajdonképpen mindennap olvasok verset, de nem feltétlenül kötetben. Fel vagyok iratkozva pár verses oldalra, és azokat meglátogatom nap mint nap. És a Magvető Időmérték sorozatát is szeretem. De nem mondanám, hogy a mindennapjaimban jelentős szerepe van a verseknek.

A Viszek egy szívet az első versantológia, amit szerkesztettél. Mennyiben volt más, mint a korábbi munkáid?

Ez egy jutalommunka volt a Pagonytól, mert sokkal hosszabb időt vett igénybe, másfél éve kezdtük el Vinczellér Katival és Kovács Eszterrel, a Pagony főszerkesztőjével kitalálni a kötetet. Nagy szünetekkel dolgoztam, hosszas könyvtárazásokkal.

Teljesen más, mint a többi munkám, amikor általában együtt jutok el a szerzővel az ötlettől a szerkesztendő kéziratig, majd a kész szövegig, és utána még jön az illusztráció, aminek a beosztása általában szorosan kapcsolódik a műfajhoz (képeskönyv, meseregény stb), és valamennyire azért leképezi a szöveget. Itt az illusztrációban kisebb helye, de szabad keze volt Grela Alexandrának, szerzővel meg nem dolgoztam együtt, hiszen kész szövegekből válogattam.

Olvass el két egymásra felelő verset a kötetből!

kepernyofoto-2023-03-20-122023.pngGrela Alexandra illusztrációjaAz íróktól általában meg szoktuk kérdezni, hogy min dolgoznak éppen, mi lesz a következő könyvük. Tőled ezt felesleges lenne megkérdeznem, hiszen folyamatosan dolgozol, általában több könyvön is egyszerre. Hogy nem ég ki egy szerkesztő, ha annyi éven át foglalkozik gyerek- és ifjúsági könyvekkel, mint te?

Azért jó, hogy többen vagyunk a szerkesztőségben, mert általában nem egyszerre van rosszkedvünk, és nagyon támogató közösség vagyunk, ez szerintem véd a kiégéstől. Másrészt kicsit jómagam is gyerekes vagyok, szóval a kisgyerekeknek szóló könyvek közel állnak hozzám a játékosságukkal, közvetlenségükkel, a kíváncsiságukkal, a bátorságukkal, a pozíciójukkal, ahogy a világra tekintenek.

Nagyon szeretek újabb és újabb illusztrátorokkal dolgozni, megismerni új vizuális világokat, vizuális interpretációkat rajtuk keresztül. Ifjúságival, a kamasz, fiatal felnőtt korosztálynak szólóval nem is nagyon foglalkozom, mert nincs hozzá affinitásom.

Kattints ide és olvass el egy cikket az antológiáról!

kepernyofoto-2023-03-20-121858.pngGrela Alexandra illusztrációjaVan olyan álomprojekted, akár szerkesztőként, akár szerzőként, amit még nem valósítottál meg?

Hát ez volt az álomprojektem :) Amiért végtelenül hálás vagyok Kovács Eszternek meg a Pagonynak, hogy ezzel játszhattam!

Most dolgozom Pagonyos városi sétákon, az is nagyon jó projekt, mert imádok régi újságokat meg várostörténeti sztorikat olvasni, ráadásul nagyon jófej emberekkel csinálhatom együtt. Ősszel már írtam egy ilyen várostörténeti füzetet a játszóterekről, az is nagyon jó szórakozás volt (a Pagony Játékház Boribon sétájának lesz a része áprilistól). Szerkeszteni is fogok most hasonló témában egy könyvet, azt is várom.

Ha lenne végtelen pénz és idő a kiadónknál, akkor az álomprojektem az lenne, hogy csináljunk olyan menő, hatalmas, illusztrált, szakmailag kifogástalan, egyedi ismeretterjesztő könyveket, amilyenek a cseh, ukrán, lengyel, a holland, spanyol, német piacokon vannak. A kedvenceim azok, amik mixelik a tudományterületeket.

A bolognai könyvvásáron ezeket mindig sokat lapozgatom, és elképesztő könyvtervezési-nyomdai megoldások, hihetetlen jó perspektívák, szöveg és illusztráció összjátéka látható ezekben a könyvekben. És hát nem a méret a lényeg, de ezeknek sokszor jól áll, ha nagyok.

Ehhez hasonló könyvet is nyílt lehetőségem most egyébként szerkeszteni: A villamos című könyvünk ilyen, amit Kovács Tamás írt és Szinvai Dániel rajzolt, és idén márciusban jelent meg.

nevtelen-terv.pngGrela Alexandra illusztrációjaKinek ajánlanád a Viszek egy szívet antológiát? Szerinted kik fogják a legjobban élvezni?

Hát ez nehéz kérdés, mert verset kevesen olvasnak. Elsősorban a középiskolásokra és a középiskolai tanárokra gondoltunk, hiszen a tananyagot követtük, remélhetőleg ahhoz ad egy szórakoztató-elgondolkodtató pluszt a verspárok, versláncok böngészése. A felnőttek közül aki szereti a verseket, de nem nagy versolvasó, az az ismert, kedvelt klasszikusokon keresztül kap egy csomó más, modernebb, kortárs verset, ami érdekes lehet számára. Aki pedig szereti a meglepő és sokrétű illusztrációt, annak is nagyon fog tetszeni a könyv.

Kattints ide és szerezd meg a legújabb Tilos az Á versantológitá!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Jé, ez mindig is miénk volt?

  • Két egymásra felelő vers