Dash és Lily a karácsonyon túl

Megérkezett a Dash és Lily 12 napja!

Dasht és Lilyt tavaly karácsonykor hagytuk magukra. A piros Moleskine végül összehozta New York két legfanatikusabb könyvmolyát, a cinikus, magának való Dasht és a sugárzó, mindig mindenért lelkesedő Lilyt, akik szó szerint átcsókolózták magukat az újévbe.

„Kineveztük Manhattant a játszóterünknek: dércsípte parkokban ugrándoztunk, Greenwich Village-beli kávézókban kerestünk menedéket, és annyit jártunk moziba, amennyit csak tudtunk. Megmutattam neki, hol vannak a kedvenc zugaim a New York-i Közkönyvtárban, ő pedig megmutatta, melyik a kedvenc süteménye a Levain pékségben. (Gyakorlatilag mindegyik.)”

Jól hangzik, nem? Dash és Lily kapcsolatával, minden rendben: bejárják egész Manhattant, a kedvenc könyveikről vitatkoznak, közben pedig nem győznek csodálkozni azon, hogy mekkora szerencséjük volt, hogy így egymásra találtak. Úgy tűnik, minden tökéletesen megy magától. Májusban azonban Lily imádott nagyapja szívrohamot kap, ami nagyon megviseli a lányt. Lily magára vállalja a betegápolást, ám a nagypapa gyógyulása után is furcsán viselkedik. A dolog odáig fajul, hogy karácsony előtt 12 nappal, amikor Lily normális esetben már eszeveszett tempóban készülődik, még mindig úgy tűnik, mintha magasról tenne mindenre, aminek köze van az ünnepekhez.

dash_es_lily_200.jpgUgyanúgy, ahogy az előző részben, most is Langston, Lily bátyja az, aki kézbe veszi az ügyet, ám most ahelyett, hogy egy rejtvényekkel teli füzetet rejtene el New York legnagyobb könyvesboltjában, úgy dönt, összefog húga barátjával. Dash és Langston minden erejével azon van, hogy valahogy karácsonyi hangulatba hozzák Lilyt, de valahogy semmi sem sikerül: a szokásos ünnepélyes fakivilágítás katasztrófába torkollik, Lily pedig egyre zárkózottabbá válik, aztán pedig se szó, se beszéd, felszívódik.

Dash odavan Lilyért és a lány is érte – de akkor mégis mi a baj? Miért tűnik úgy, mintha a kapcsolatuk az utolsókat rúgná?

dash_es_lily_12_napja_250.jpgA Dash és Lily 12 napjának üzenete egyszerű, de nagyon fontos minden 17 éves számára: teljesen rendben van, hogy van, amikor semmi sincs rendben. Teljesen oké, hogy Lily aggódik a nagyapja miatt, hogy szomorú, amiért a bátyja össze akar költözni a barátjával, hogy haragszik a szüleire, amiért ők meg Connecticutba költöznének anélkül, hogy őt megkérdezték volna erről. Teljesen normális, hogy fél a változásoktól, mint ahogy az is, hogy a kezdeti vattacukor-szerelem már kevésbé rózsaszín és forrócsokimámoros, mint az elején, és hogy néha bizony bosszantja, ahogy Dash viselkedik. Egy idő után persze rájönnek, hogy sokkal egyszerűbb, ha megbeszélik egymással, mi bántja őket ahelyett, hogy úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, hátha akkor megoldódnak maguktól a problémák.

A kissé keserédesebb, borongósabb és karácsonymentesebb hangulat ellenére a Dash és Lily 12 napja ugyanolyan dashéslilys, mint az első kötet volt. Lily ugyanolyan imádnivaló és kattant, mint eddig: odavan mindenért, ami tele van cukorral, és a „csipába” szót használja ahelyett, hogy… na, igen. Dash pedig ugyanolyan cinikus, mint amilyennek megismertük. De közben mindketten változtak is. Lily mintha egyre inkább próbálna kitörni a családi aggodalom gyűrűjéből, egyre kevésbé hagyja, hogy mások mondják meg, mi a jó neki. És egyre gyakrabban használja a csipára rímelő szót. Az örökké cinikus Dashre pedig egyre gyakrabban ragad rá Lily lelkesedése és naivitása, sőt még a karácsonyt is megszereti. (Bár felmerül a gyanú, hogy vajon nem csak ürügynek használja-e Lilyvel való kapcsolatát arra, hogy több időt tölthessen igaz szerelmével, Lily nyolcvanéves nagynénjével.)

A Dash és Lily 12 napjában megint találkozhatunk a szokásosnál is lassúbb, fülig szerelmes Bumival, a senki-se-tudja-őt-hova-tenni Edgar Thibauddal és Lily tapizós, full-time Télapó nagybácsijával, Sallal. És persze a piros Moleskine is új szerepet kap…

A Dash és Lily második része neked való, ha:

-          te is azonnal szerelembe estél az első könyvvel

-          azt gondolod, hogy a te barátaid a legfurcsábbak a világon

-          mostanában kicsit rossz kedved van

-          végre nem arról olvasnál, hogy hogyan jön össze a fiú és a lány, hanem arról, hogy mi történik utána

Bánáti Anna írása
10 ok, amiért a Dash és Lily szerelem volt első látásraElég bátor vagy? - Részlet a Dash és Lily – Kihívások könyvéből

Ha a polcodon szeretnéd tudni Dash és Lily kalandjait, akkor az első kötetért kattints ide a másodikért ide, és szerezd meg most kedvezményesen!

Ha tetszett a cikk olvasd el ezeket is:

Kapcsolódó termékek