Egy idilli világ kapujában

Axel Scheffler (képi) világa

Idén ünnepli 60. születésnapját a világhírű illusztrátor, Axel Scheffler.

A német származású angol grafikus több tucat gyerekkönyvet töltött már meg kedves rajzaival, egészen egyedi képi világot alkotva meg általuk. Születésnapja tiszteletére a következőkben ezekből szemezgetünk.

Scheffler illusztrációi egy megkapó helyet varázsolnak elénk, amelynek lakói – legyenek akár „hétköznapi” állatok, vagy éppen csodás mesebeli lények – egyformán szerethető, barátságos figurák. A scheffleri jegyek rendszerint olyan könnyen felismerhető vonásokban nyilvánulnak meg, mint amilyen a bájosan bumfordi karakterábrázolás, vagy a krumpliorrú, nagy, kerek szemű figurák szinte együgyűvé merevedett naiv arckifejezése. A végeredmény azonban mégsem gügyögő, vagy giccses – sokkal inkább egy könnyed hangulat, amolyan régimódi idill megtestesülése. A nosztalgikus érzéseket ráadásul tovább erősíti az is, hogy ezek a képek többnyire hagyományos ceruzarajz és vízfesték keverékei; kellemes színekkel és finom részletekkel kerítenek hatalmukba minket.

A legkisebbek körében igen kedveltek a Pipp és Polli-sorozat darabjai, amelyek a fentiekben bemutatott összes karakterisztikus scheffleri jegyet magukon viselik. A két jó barát: Pipp, a nyúlfiú és Polli, az egérlány vidám, játékkal töltött napjait olyan apró bonyodalmak árnyékolják be, mint egy elszabadult piros lufi, vagy egy nagy bukfenc az új rollerrel… Ezek a nehézségek természetesen hamar elillannak és a móka máris folytatódhat tovább. Az egyszerű történetnek, a könnyed eseményeknek, és a szöveget pontosan lekövető (de azt nem szolgai módon kiszolgáló!) ábrázolásoknak köszönhetően a bölcsis-kisovis korosztály tagjai olyan élvezettel lapozgatják ezeket a képeskönyveket, hogy öröm nézni egy ilyen pici gyereken a teljes belemerülést a könyve.scheffler_ujbarat.jpg

Axel Scheffler legsikerültebb alkotásai azonban minden bizonnyal a Julia Donaldsonnal közösen készített művei. Összeszokott szerzőpárosról van szó, hiszen ők ketten már 1993 óta dolgoznak együtt. A legismertebb könyvük a talpraesett kisegér történetét bemutató, a brit gyerekek körében valósággal kultikussá vált A graffaló, amely garantáltan belopja magát a szívünkbe – de hasonlóan szórakoztató figura Bot Benő, vagy éppen Zog, a sárkány is. Ezek a mesék a Pipp és Polli-sorozat darabjainál valamivel összetettebb nyelvi és képi síkon mozognak (inkább az óvodások számára ajánlottak), de a már ismerős kellemes atmoszféra hatja át őket. A mesék egy része – így például A graffaló, a Bot Benő, és A legcsinosabb óriás is – a jól bevált cselekményvezetési formulát alkalmazza: hősünk felkerekedik és útja során különböző szereplőkkel találkozik, akik mind valamilyen problémát képviselnek, amelyek azonban csakhamar szerencsésen megoldódnak és a történet vidám véget ér. Ezeknek a könyveknek a varázsa nemcsak a kaland izgalmában, vagy a rejtély felgöngyölítésében áll, hanem a kedves és szellemes kifejezésmódban. A verses mondókák magával ragadó ritmikája és a legjobb képeskönyvek fotelhez bilincselő szellemessége hatja át őket, és ez esetben nincs is szükség ennél többre.

zog02.04.jpg

Ha tehát biztosra akarunk menni a könyvvásárláskor, jó választás lehet egy mára már klasszikussá érett Donaldson-Scheffler könyv. Ha pedig esős délutánokon a régimódi gyerekkönyvek gondtalan világa által keltett jóleső érzést keressük, egy tálca frissen sült sütemény mellett feltétlenül lapozzuk is fel őket, lehetőleg minél többször.

Kecskés Nóri

Olvass tovább! Emlékszel Zogra, a sárkányfiúra? Most minden Julia Donaldson- Axel Scheffler rajongó ujjonghat, mert megjelent a Zog és a repülő doktorok című folytatás! Ha kíváncsi vagy, miért meghökkentően formabontó a gyerekkönyvek a Zog-kötetek, akkor lapozz ide! 

Scheffler könyvei között itt böngészhetsz!

Szívesen kiszíneznéd te magad Scheffler képeit? Kattints ide és töltsd le a képeket!

Kapcsolódó termékek