Egy szuper apás könyv

Palkó és apa

Apás mese, rövid, frappáns történetekkel és kedves, vicces képekkel? A Palkó és apa a legszuperebb könyv kicsiknek! Olvass bárhol, bármilyen helyzetben, ezekkel az otthonos hangulatot árasztó mesékkel csak sikered lehet!

26615.jpgMint gyakorló apa, mindig nagy örömmel tölt el, ha olyan könyv érkezik, ahol az apának kiemelt szerepe van. Sokáig a mesekönyvekben egyáltalán nem vagy csak epizodikusan tűntek fel az apák. Egy ideje azonban alakulóban van egy új típusa a gyerekirodalomnak, nevezetesen az amelyikben az apa nem csak néha, fáradtan és morcosan tűnik fel, hanem teljes valójában mesét olvasva, viccelődve, segítséget nyújtó felnőttként, a gyermek életében, az anyuka mellett, valóban jelenlévő szülőként.

A Palkó és apa is ebbe a könyvtípusba tartozik, ráadásul itt valóban egy igazi apás mesekönyvről van szó, mivel a történetekben szinte csak érintőlegesen találkozunk az anyukával, de ennek ellenére minden a legnagyobb rendben zajlik Palkó körül.
A könyv sok kis történetből áll össze, Palkó és apa hétköznapjaiba és közös programjaikba pillanthatunk bele. Ezek a mesék azért is jók, mert a hétköznapi eseményeket dolgozzák fel úgy, hogy könnyen magukra ismerhetnek a gyerekek a történetekben, meg azért is mert se nem túl hosszúak, se nem túl rövidek, ha csak ovi előtt egy mesét követel a gyerek akkor is jók, illetve ha egy délután csak heverésznénk és olvasgatnánk akkor is, mivel nem szorosan összefüggő történetekről van szó. A kedves meséket Susanne Göhlich jól eltalált rajzai teszik még szerethetőbbé.
Tehát legyen szó az édesség és a vacsora közötti dilemmáról, bútorszerelésről, kirándulásról, rendrakásról vagy tortasütésről, Palkó és apa remekül vesz minden akadályt és a felmerülő konfliktusokat is képesek megbeszélni, hála annak, hogy a tekintélyelvű, sztereotíp apa helyett Palkó apukája egyenrangú félként kezeli a fiát. Egyszóval ez egy igazi apás könyv, amiben kicsik és nagyok egyaránt magukra ismerhetnek.

Tedd kosárba itt!

palko2_-_copy_1.jpgÉs hogy miért klassz még?

A pszichológia sok felfedezést tett az elmúlt időben, ezek közül az apa szerepe a gyermek fejlődésében az a terület ami a könyv kapcsán megemlíthető. A tekintélyelvű nevelés és az apák háttérszerepének az elhagyásával új lehetőségek nyíltak az apák és gyerekeik előtt. Mára a kutatások egyértelműen kimutatják, hogy azok az apák akik a gyerekük születésétől fogva aktívan részt vettek a kicsi mindennapi éltében jelentős mértékben hozzájárultak a gyerekek problémamegoldó képességének, intellektusának fejlődéséhez, illetve az empátia és a belső kontrollhely kialakulásához, azokhoz a gyerekekhez képest akik családjában a hagyományos apa szerep volt a domináns. További kutatások pedig arra is rámutattak, hogy egy évnyi meseolvasás után különösen sokat fejlődtek azoknak a lányoknak a nyelvi készségei, akik az apjuktól vagy egy családhoz tartozó másik férfitól hallották a történeteket, valamint azt is kimutatták, hogy ezek a lányok felnőve sokkal sikeresebbek lettek az életük minden területén, mint azok a nők, akiknek gyerekkorukban nem volt szoros kapcsolatuk az apjukkal. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a fiú gyerekek esetében is nagyon fontos az apa szerepe: rengeteg olyan viselkedés mintát sajátítanak el az apjuktól ami a saját felnőtté, férfivé válásuk során pozitív vagy negatív irányba befolyásolják majd az életüket. Egy érdekes kutatás szerint az apás mesék sokkal inkább a gyerekek fantáziáját dolgoztatják meg, szemben az anyukák által kitalált mesékkel, amiknek alapvetően a tanítás volt a hangsúlyosabb eleme. Szóval mindenképpen megéri jó meséket mesélni a gyerekeknek, mert nincs jobb móka az ilyen hűvös őszi estéken, mint nyakig betakarózva meseolvasó-maratont tartani este 11-ig!

Nincs más dolgod, mint beszerezni a Palkó és apát, és már kezdődhet is a buli!
Grancsa Gergely írása

palko2.jpg

Kapcsolódó termékek