Évkezdő újdonságok 1.

Ezeket a könyveket már nagyon vártuk

A karácsonyi szezonban mindig nagy a lemaradásunk olvasásból. Naponta érkeznek a szép új könyvek, de a nagy forgalom miatt csak sóvárgó pillantásokat vethetünk feléjük, és listákat állítgatunk magunkban, hogy mit fogunk elolvasni az év elején. Végre van rá időnk, így ez a szemlesorozat egy csapongás lesz az újdonságok között - válogassatok!

01.jpg

Sok évvel ezelőtt egy távolba szakadt barátnőm mesélte, hogy végre átszakadt náluk a gát, és a gyermeke elkezdett olvasni. A bűvös könyv címe akkor még nagyon idegenül hangzott. Mindenesetre én jól megjegyeztem az Egy ropi naplója címet, hogy ha majd nálunk is aktuálissá válik a dolog, én is beszerezzem. Így is lett. A lányom imádta, és amíg ki nem nőtt belőle, követte a sorozatot, ami mára már a 13. résznél, és egyéb kiegészítő kiadványoknál tart. Az említett 13. rész a Hóháború alcímet viseli, és az évek alatt mit sem vesztett humorából. Mert bizony Greg életének apró-cseprő történései a saját beszámolója alapján engem, a felnőttet, 2 kamasz anyukáját is megmosolyogtatnak. Mert Greg hihetetlen életszeretettel és bájos iróniával elmélkedik az élet nagy kérdéseiről, legyen az a globális felmelegedés, vagy akár egy csótány évezredes túlélésének miértje. Egy szürke, hideg januári napon akár melankólia ellen is javasolható olvasmány. Ráadásul Greg elmélkedései is szorosan kötődnek a hideg téli napokhoz, amiket szerinte egyedül a forró csoki képes kicsit elviselhetőbbé tenni. Míg olvasás közben a gyermekünk a sorstársával kacag, addig a szülő saját, mániákus mantráit olvashatja vissza például a kütyük kártékonyságáról. Ha van bennünk elég önirónia, garantáltan jól fogunk szórakozni mi is.
Imádod a sorozatot, de még hiányzik pár rész? Rendeld meg itt bármelyiket, vagy itt a Hóháborút!

Sokszor olyan nehéz gyereknek lenni! A problémákat, a gondokat leginkább a felnőttek életéhez kötjük, miközben a kis emberkék lelkét is számtalan megoldandó dolog, nyomasztó vagy félelmetes ügy terhelheti. Kertész Erzsi Göröngyös úti Iskola-sorozata pont ilyen gyermeksorsokkal foglalkozik. A Helló, felség!-ben egy csodabogár kisfiú adja fel a leckét az osztálytársaknak és a pedagógusoknak egyaránt. Csuda Gábor királyfiként viselkedik. Papírkoronát és palástot visel a szürke hétköznapokon is. Nem tántorítja el se a gyerekek csúfolása, se a tanári kényszer - ő kitart királyfisága mellett, még ha azt "száműzetésben" kell is megélnie. Végül a gyerekek között jó barátokra talál, a buta felnőtteknek pedig tükröt tart. A második részben, a Lássatok csodát!-ban egy nagyot mondó kislány a főszereplő. Arika folyton vetít az osztálytársainak, lehetőleg olyat, amiről nem derülhet ki könnyen, hogy hazugság. De vajon miért kell egy helyes kislánynak ilyen zavaros füllentéssorozatba kerülnie? És végül itt a legújabb, a Ne parázz!- Saci egy mintagyerek. Mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, és nagy jövőt jósol neki. Ennek megfelelően a kislány erőn felül próbál teljesíteni, hogy mindenkinek a kedvére tegyen. Egyre nagyobb rajta a nyomás, és egyre nehezebb megfelelnie. Az első jeleket titkolni próbálja, de egyre sűrűsödnek a gondok és a fizikai tünetek, így a hasfájás is. A könyv végére Arika problémája is megoldódik. 02.jpg

Tarts a gyerekekkel, hiszen Kertész Erzsi sorozata pontosan leképezi, milyen az igazi iskolások élete - rendeld meg a sorozat részeit itt!

03.jpg

Hiánypótló sorozat első könyve került a boltokba. A Betűzgető könyvek újdonsága abban rejlik, hogy a benne található történetek csupa nagybetűvel íródtak. Sokan kerestek már hasonló könyveket, de nem volt ilyesmi a gyerekkönyvpiacon. Csak találgattuk, vajon miért, hiszen való igaz, hogy az érdeklődő ovisoknak először az ABC nagy betűi keltik fel a kíváncsiságát. Pillanatok alatt szedik össze az ismereteiket az utcai táblák vagy az autók rendszámait böngészve. Amikor pedig már az összeolvasásnál tartanak, olyankor szaladnak be hozzánk a boltba a szülők, hogy csupa nagybetűvel íródott könyvet keresnének. A Róka útra kel végre tökéletesen megfelel egy ilyen kérésnek. Ráadásul Mészöly Ágnes két kis története Róka rendrakásáról, majd a városba költözéséről szuper aranyos. Hanga Réka illusztrációi pedig szemet gyönyörködtetőek.

Tedd kosárba itt!

04.jpg

Egyre népszerűbbek a különböző naplók, időkapszulák, ahova elraktározhatják az emlékeket a gyerekek. Összegyűjthetnek, számbavehetnek fontos és kevésbé fontos dolgokat, amit majd évek múltán jó lehet újra olvasni. Kádár Annamária is emlékek "befőzésére" ösztönöz, de kivételesen nem a gyereket, hanem a felnőtteket szeretné rávenni, hogy írjanak le minél több történetet a gyerekeiknek, a gyerekeikről. A TE meséd. Történetek rólad, neked című könyv egy rendhagyó napló a gyerekkorról, amit lehetőség szerint apának és anyának kellene kitöltögetnie az idők folyamán. Ha valaki kézbe veszi ezt a szép könyvet, és elolvassa hozzá a szerző előszavát, egészen biztosan kedvet kap egy ilyen napló írásához. A családtörténet védőháló. Még akkor is fontos támaszték, ha nem csak szép meg vicces dolgok történtek a családunkban. A szomorú részek is a történetünk részei. Aki tudja, honnan jött, az sokkal biztosabban van jelen az életében, jobban teljesít, rugalmasabban alkalmazkodik. Gabriel García Marquez szerint "Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni."

Segítsünk hát gyerekeinknek, hogy minél színesebben emlékezhessenek! Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek