Ez Budapest

Kamaszkritika a Budapest OFFról

Mitől különleges hely Budapest? És mitől fantasztikusan sokszínű a Budapest OFF kötet? Olvasd el Fekete-Karai Kyra ajánlóját!

 01.jpg

Budapest. Meg kell, mondjam, igen csak különös hely. Európa közepén és annak is a közepén helyezkedik el. Mint mindennek, neki is megvannak a saját történetei, melyeket igazán csak az ott élő, vele együtt élő emberek ismernek. Erről szól a Budapest Off. Apró kicsi történetek gyűjteménye, a nagyváros vaskos bőrkötéses könyvéből.

Budapest nekem valamiért mindig az otthont jelentette. Amikor kicsi voltam, és elutaztunk valahova, mindig, amikor megláttam a főváros oly ismerős vonalait, megnyugodtam, hogy hazaértünk.

A könyv maga fantasztikusan sokszínű volt. Olyan volt, mintha egy baráti társaságot néznénk. Mindannyian mások, de egy valami közös bennük. Volt, amelyiket 5 perc alatt elolvastam, és volt, amin két napot rágódtam. Legemlékezetesebb számomra a Rózsaszín felhőkarcoló története. Nagyon megfogott a főszereplő lány segítőkészsége és rózsaszín munkaruhája. Tetszett még Budafok pezsgős szerelme, Ferencváros Kóbor bárányai, vagy Pesti Erzsi népmesére hasonlító története. Külön kiemelném a Rákospalotai Időfutár-novellát.

A könyv vegyes és pont ez a nagyszerű is benne. Egyszerre mai és régi, egyszerre különálló és mégis egész. Akárcsak Budapest. Generációk találkozása. Ha mondjuk, végigsétálunk valamelyik hídon, egyszerre látjuk Budapest történelmi és modern arcát. Végig a XIX. századi házak között, hirtelen megjelenik az üvegkolosszus Bálna.

Mióta elolvastam a könyvet, néha kicsit olyan érzésem van, amikor sétálok a város utcáin, hogy Budapest mint mai kamaszlány bármelyik pillanatban elsétálhatna mellettem és rám kacsinthatna. Vagy megjelenhetne a buszmegállóban idős néniként, aki éppen hazafelé igyekszik süteményt sütni a holnap érkező unokáknak.

Budapest számomra mostmár nemcsak a főváros neve, hanem egy fogalom is. Egy érzés, ami elkísér, valahányszor csak sétálok a városban. Ez Budapest.

Kapcsolódó termékek