Felelőtlen felnőttek

Kamaszkritika Anna Woltz Black Box című könyvéről

A legtöbben azért olvasunk, hogy valamilyen módon kiszakadjunk a mindennapok szürkeségéből. Erre tökéletesek a népszerű utópisztikus könyvek vagy fantasyk, de néha nekünk is muszáj a minket érintő problémákon elgondolkodni. Persze nem kell egyből a mély vízbe ugrani, és szakszavakkal teleírt szuperbonyolult cikkeken agyalni. Anna Woltz Black Box című könyve után (és közben) viszont szerintem mindenki elkezd kicsit töprengeni arról, hogy nem biztos, hogy az élet legnagyobb gondja, ha a buli közepén lemerült a telefonunk. – Raposa Renáta ajánlója

Vigyázat, spoiler! 

A történet Hollandiában játszódik, ahol minden gyerek hozzájuthat egy kis kártyához, a Tickethez, ami megmondja „ki is vagy valójában”. Ez öt kategória segítségével történik: a looks (a külső), a brains (intelligencia), a health (mentális és fizikai egészség), a pocket (vagyon) és a potion (vonzerő). A Ticket tanácsokat is ad, hogyan gyarapítsák a szereplők a pontszámaikat. Ez eddig még teljesen normálisnak tűnik, hiszen mondhatnánk azt, hogy egy új és hasznosabb Facebook. De a tanácsok között szerepel plasztikai beavatkozás is, gyerekeknek... A csoportnak végül már akkora hatalma van, hogy a gyerekek bojkottja miatt terméket vonnak ki forgalomból. A Ticket következményei sok embert elgondolkodtatnak, például az egyik főszereplőt, Jacob Rijnt is. Az ő ötlete alapján rendezik meg a Black Box nevű valóságshow-t. Ebben egy hónapig összezárnak Ticket-ellenes és Ticket-használó gyerekeket, hogy kiderüljön, valójában mennyire változott meg a gyerekek gondolkodása attól, hogy nagyon-nagyon fiatalon kezdenek el saját döntéseket hozni.
scheveningen3.jpgAz eseményeket az izgalmas és elgondolkodtató témák bonyolítják tovább. Előkerül a gyermekek molesztálása vagy például az öregek gondozása. Hiszen egy világban, ahol szabadon dönthetsz arról, hogy fájdalmak nélkül még azelőtt meghalsz, hogy szenvedsz, miért élnél tovább? Ráadásul, ha öreg vagy romlanak a pontszámaid is. Szerencsére akadtak a könyvben Ticket-ellenesek is. Nagyon érdekes volt nyomon követni, ahogy összezártak ellentétes véleményű gyerekeket. Így jöhetett szóba az is, hogy egyre kevesebben segítenek az időseknek. Erre az egyik főszereplő szerint a kötelező önkénteskedés a megoldás. (Szerintem ez az ötlet sokunknak ismerős lehet.) A fiatalok szexualitása is fontos szerepet kap, hiszen a Ticket-lányok nem bonyolódhatnak semmilyen kapcsolatba, ameddig el nem értek egy bizonyos szintet. Az ötletet az adta a készítőknek, hogy a lányok ne a fiúk miatt szeressék a testüket, hanem önmaguk miatt. Ez az egyik pozitív tényezője a Ticketnek, és talán az egyetlen, ami tetszik benne. Manapság egyre több lány küzd önbizalomhiánnyal, és ennek néha olyan kis dolog az oka, hogy nem lájkolta sok fiú a profilképüket, vagy zaklatták őket amiatt, hogy nem olyanok, mint az átlag. Ezenkívül még arra is választ kaphatunk, hogy a nőket miért nézik le, ha sok férfival van dolguk, fordítva pedig miért nem.
A valóságshow-téma által betekintést nyerünk az ilyen műsorok hátterébe is. Manipulációk, kapcsolatok, titkok elfedése és emberek lefizetése csakis kizárólag a szórakozó nézők kedve miatt. A legtöbb rajongó és a szerkesztők is gondolkodás nélkül cselekedtek, pedig mindannyian felnőttek voltak. A történetet végigkísér egy interjú, melyet a főhősnővel, Jamie-vel készítenek a forgatások után. Jamie is egy egyszerű Ticket-lány, akit befolyásolt a környezete, pedig sokkal többre lett volna képes, ha nem az elvártak szerint cselekszik. Eleinte sokan furcsállták, hogy fiatal kora ellenére szerkesztett egy nagyszabású műsort, de ő bizonyított, mint ahogy a hasonló történetek tinifőhősnői. De Jamie karaktere sokkal életszerűbb, mint bárki másé, hiszen ahogy szerelmes lett, csak ez az egy lett neki fontos, nem pedig mások sorsa. Végül a szerelem úgy megváltoztatta a gondolkodását, és nagyon rossz döntéseket (is) hozott. Az interjúból kiderül, hogy ma már teljesen máshogy tekint az akkori tetteire. Gondolhatnánk azt, hogy ezért jobb a felelősségteljes felnőttek kezébe adni az irányítást, de ha elolvassuk a könyvet kicsit másként tekintünk majd erre is.

Raposa Renátának hívnak, 18 éves vagyok és Szigligeten lakom. A spanyol kultúra iránti érdeklődésem miatt a Vetési Albert Gimnázium spanyol–magyar kéttannyelvű tagozatán tanulok. Jelenlegi kedvencem John Green Csillagainkban a hiba című könyve. Hazel Grace viszonya Augustusszal hasonló ahhoz, amilyen az enyém a könyvekkel. Ahogy ő Gusba, én a könyvekbe és azok hőseibe szeretek bele.

Kapcsolódó termékek