Fotóalbum helyett verseskötet

Mit kell tudnod Lackfi János Élni hogy kell? - Kisjuli versek című kötetéről

Lackfi János hihetetlen lazasággal bombázza az olvasóit a viccesebbnél viccesebb, ugyanakkor meghatóbbnál meghatóbb verseivel. Minden oka megvan rá. Legújabb kötetét, az Élni hogy kell? - Kisjuli verseket, hatodik gyereke, Kisjuli születése ihlette, a pillanat megélése pedig annyira jól sikerült, hogy egy egész kötetnyi vers született arról, hogy egy kisgyereknek megmutassa: élni hogy kell...

Csuda dolog lehet Lackfi János gyerekének lenni, még akkor is, ha biztos vannak időszakok - például a kamaszkor - amikor akár terhes is lehet, hogy apa rólam ír. Mégis milyen szép emlék számára, és az eljövendő nemzedékeknek, hogy papíron rögzülnek azok a bizonyos pillanatok, hangulatok.

Merthogy Lackfi János úgy szövi bele a gyermekeit az írásaiba, úgy örökíti meg a fontos pillanatokat, mint ahogy más a fotókat, vagy a videofelvételeket. Verseiben, írásaiban ott marad minden jelentős esemény vagy korszak lenyomata, sok-sok szeretettel, humorral, öniróniával.

Alapanyaga van bőven: 6 gyermek édesapja, és már friss nagypapa is. Unokája egy picivel még meg is előzte legifjabb gyermekének születését. A hatodik gyermek a Júlia nevet kapta, és Kisjuli sem maradhatott ki az apai ihletettségből.

kisjuli4.jpg"Magas égből
pici manna –
lepilinkéz
Julianna."

Egy egész verseskötet született az új jövevény tiszteletére, aki hiába a hatodik gyerek, egy teljesen új időszámítást kezdett. Juli egy ajándék a családnak. Egy fiatalító, az idő múlását lelassító édes csomag, akivel kapcsolatban minden vers egy rácsodálkozás. Mert hiába a sok gyerekes szülői rutin, mégis minden gyerek egy új csoda. Egy megismételhetetlen test és természet, egy új lehetőség. És mindeközben a szülő is bölcsül és másként éli meg minden egyes utódát.

Lackfi János Kisjulis verseiben azt a lelassult gyönyörködést követhetjük, amit nagy valószínűséggel minden gyermekével végigélt, de e kisember által újra élvezhető. Minden sorból árad a Kisjuli eljövetele okozta boldogság, még akkor is, ha dac van, ha koszban fürdés van, ha tiltott helyek után sóvárog van, ha porcica evés van, és feszt örökmozgás. Mert ezek mind-mind a világ felfedezésének fontos részei, mind-mind megírásra váró pillanatok. Voltaképpen az élet értelme, a boldogság maga.

A kötetcímadó verse is erről a boldogságról mesél. Az Élni hogy kell című versben sűrűsödik össze az az áldott állapot, az a semmihez sem fogható vágy és felelősség, hogy ezt az új emberkét is fel kell nevelni boldogságban, és át kell adni neki is az élet szépségeit, örömeit, ami benne van a pitypang tollának zizegésében, a tücsök-rokendrollban, a virágpor csikizésében, a patak hűvösében, az angyalos jelben, a ropogó hóban, és a forró nap lecsurgó fénytejében.

A kötet 19 verse csupa hétköznapi apróságot gyűjt egybe a hascsikarásról, a mozgást akadályozó rácsok ledöntéséről, a világ meghódításáról és átrendezéséről, mindezt igazi Lackfis humorral fűszerezve. Végig követhető, hogy vette át Kisjuli az irányítást a szülei felett, hogy lett ő mindennek a közepe. A boldog szerző apa pedig minden versében a gyermekében gyönyörködik, és ezt a boldogságot és babaszagot osztja meg minden olvasójával.

Ez a Horváth Ildi illusztrációinak is köszönhetően szépséges, színes kötet, minden porcikájában öröm a babaváróknak és kisgyerekeseknek, de még a nosztalgiázóknak is.

Bagossy Laura ajánlója

kisjuli5.jpg

Kapcsolódó termékek