Gratulálunk Zalán Tibornak!

Szép Ernő-díjat kapott A rettentő görög vitéz írója

Zalán Tibor, A rettentő görög vitéz és Háry - A rettentő magyar vitéz írója életmű-díjban részesült. A kuratórium kiemelte a költő, író, drámaíró kiemelkedő tevékenységét a magyar színházi életben, fontos elismerésben részesült a műfaji sokszínűséget ötvöző évtizedes dramaturgiai munkája.

"A Szép Ernő-jutalom (más néven Szép Ernő-díj) egy 1984-ben, Pogányné Szép Berta (aki Szép Ernő, Baumgarten-díjas költőnk húga) által alapított irodalmi díj, melyet drámaírók között osztanak ki. Szép Berta végrendeletében egy nagyobb összeget örökített a művelődési tárcára azzal a kikötéssel, hogy a pénzből díjat alapítsanak. A Szép Ernő-jutalmat 1992-ig a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak körét 2-3 főre bővítették. Az elismerést többek között olyan neves irodalmi alakok vehették át az évek során, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János, vagy a tavaly posztumusz kitüntetett Esterházy Péter." – írja a litera.hu

A kuratórium idén az életmű-díjat Zalán Tibornak ítélte, aki a Pagonnyal is a színházon keresztül került kapcsolatba. 

"1954-ben születtem. Abonyban nőttem fel, iskoláimat ugyanitt, Nagykőrösön illetve Szegeden végeztem. Magyar-orosz szakos tanári diplomával rendelkezem. Az egyetem elvégzése után évekig voltam munkanélküli, majd tanár a Kvassay- és a Semmelweis Szakközépiskolában, a törökbálinti Kísérleti Gimnáziumban illetve az óbudai Zsigmond Líceumban; a Kortárs segédszerkesztője majd versrovatvezetője, a Szivárvány chicagói-budapesti folyóirat társszerkesztője, a Kelet főszerkesztője, a Kortárs Könyvkiadó sorozatszerkesztője. Dramaturgként dolgoztam a Kolibri Színházban, a zalaegerszegi Griff Bábszínházban; jelenleg a Békés Megyei Jókai Színházban töltöm be ugyanezt a munkakört. Dramaturgiát, drámaelméletet, színház- és drámatörténetet tanítok az Iparművészeti Egyetemen, az egri Eszterházy Főiskolán, a Théba Művészeti Szakiskolában, illetve a békéscsabai Színitanházban. Szemem színe kék, ha boldogtalan vagyok, akkor zöld, és ez elég sűrűn előfordul velem." – írja magáról Zalán, aki számtalan verseskötet, hangjáték, drámajáték írója. A gyerekszínházban sok éve aktív, mind saját darabokkal, mind pedig klasszikus művek modernizálásával, dramaturgként átírásával foglalkozik, vagy száz előadás magán viseli keze nyomát.

Rengeteg az összefonódás a gyerek- és ifjúsági irodalom, és a színház között. Tendencia, hogy a sikeres könyvek előbb-utóbb színpadon végzik. Sok a jó alapanyag, és szerencsére egyre több az olyan színház, alternatív társulat is, ahol komolyan veszik a legfiatalabbakat, és tudatosan nevelik ki a jövő közönségét. Lapozz ide, és kiderül, hogyan kapcsolódik a Pagonyhoz a színház!

rettento_gorog_vitez.jpg

Zalán Tibor A rettentő görög vitézét vitte színpadra Fodor Tamás a Stúdió K különleges atmoszférájú színházában. Sőt, hogy egészen pontos legyek, itt fordítva alakult a szerelem, mert amikor a Pagony főszerkesztője, Kovács Eszti megnézte a darabot, annyira tetszett neki, hogy úgy érezte, ennek könyv formájában is elérhetővé kell válnia. Így született meg a könyv Baranyai András reflexív, csavaros illusztrációival. A Rettentő görög vitéz amúgy megkapta a Színikritikusok díját, az V. Gyermekszínházi Szemle legjobb gyerekelőadás díját, és az Üveghegy-díjat is. Kíváncsi vagy egy középiskolás kamaszkritikus véleményére is? Lapozz ide!

harymesel.jpgEzt követte idénHáry - A rettentő magyar vitéz megjelenése. Zalán itt megint egészen egyedülálló mesei világot teremt: a kaland, nagyotmondás, harc, huszárok és lehetetlen megoldások szuperhősi megoldása... Ez mind erősen felkelti a gyerekek érdeklődését már óvodás korban, mégis kevés az olyan könyv, ami valóban humorral és nyelvi leleménnyel képes a klasszikus témákhoz nyúlni. Humora abszolút képes arra, hogy egy ilyen „régi” történetet szempillantás alatt ma is élvezhető olvasmánnyá varázsoljon. Ismerd meg a könyvet itt!

Gratulálunk Zalán Tibornak!

Kapcsolódó termékek