Hogyan jut haza Hanna?

Kamaszkritika az Időfutár sorozatról I.

Hanna most élőben részt vehet az igazi Varázsfuvola próbáján, ez azért vicces mert mielőtt elutazott volna 2012-ből, az osztályával is a Varázsfuvolával bajlódtak. Ráadásul most Wolfgang Amadeus Mozart-tal, ,,Wolfi”-val is találkozik. Ám az eddig barátságos, kedvesnek tűnő Sanyi bácsi most mégis gyanús lesz. Mit csináljon Hanna egyedül a 18. században Kempelen Farkas és Wolfi társaságában? Ezek a hírességek ugyan a 21. századból nézve különlegesek, de akkor átlagos embernek számítottak. A pestis tombol a városban ezért mindenki bort iszik, hogy legyőzze a betegséget (még a kiskorúak is).

VALÓSÁG A FIKCIÓBAN

20533.jpgTasnádi István, Jeli Viktória és Gimesi Dóra: Időfutár I. - A körző titka

Az Időfutár könyveknek mindig is fontos részük volt létező személyek, helyek, és történések szerepeltetése, és ezeket nagyon jól bele is építették a történetbe, nagyon pontosan. Most azt nézzük meg, hogy az első részben milyen elemek voltak a valóságból átemelve, illetve mi az, amiben eltér.

A könyv teljes folyamán végighúzódik a szabadkőműves mozgalom titokzatos jelenléte. A szabadkőműves rend egy titkos, földalatti szektaszerű csoport, aminek nincs meghatározott célja. Fontos jelképük a körző és a mindent látó szem, (egyik) jelmondatuk pedig: „Annuit Coeptis”. A történetben szereplő összes történelmi személy valóban tagja volt a szabadkőműves páholynak, vagy közeli kapcsolatban állt velük. Sigray Jakab, Martinovics Ignác, és Kempelen Farkas is nyíltan tagja volt a csoportnak. Kempelen Farkas találmánya, a sakkozó török is létezett, de mivel az eredeti szerkezet 1854-ben egy tűzben megsemmisült, nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban egy ember rejtőzött volna a gép belsejében. Kempelen továbbá tényleg feltalálta a beszélőgépet, és egy kezdetleges írógépet is.

További érdekesség az is, hogy az év végén az osztály által előadott Varázsfuvola szerzésében Mozartot  erősen befolyásolta a szabadkőművesség szelleme, és több utalás is van a szervezetre. Visszatérő elem például a társaság kalapácsütés-szignálja, ami felhangzik a nyitányban, a második felvonásban, és a fináléban is. Bécsi tartózkodásuk során Ervin mesél Hannának arról, hogy Mozart a kor híres szabadkőműveseiről mintázta a darab több karakterét. Ez minden valószínűséggel igaz, Sarastro például a selmecbányai tudós, Born Ignác mintaképe. Born Ignác kísérleteiben segédkezett egy Metzler nevű diák, akit később Mozart munkatársa, a Varázsfuvola librettójának szerzője, Emanuel Schikaneider szerződtettem hogy segédkezzen a szövegkönyv megírásában.

Papp Balázs írása

HUMOROS RÉSZEK

21046.jpgTasnádi István, Jeli Viktória és Gimesi Dóra: Időfutár 2. - A királynő palástja

Ez egy fantasztikusan jól megírt könyv, mert egyszerre nevettető, komoly és azt is szeretem benne, hogy anélkül, hogy észrevennénk, sokat lehet tanulni közben a 18. századról.

Vicces, amikor Vali néni jósol: „A sugallat! Megszólított a sugallat! Hanna él!". Ennél a résznél szinte hallani lehet Vali néni hangját. Ahogy azt suttogja „Megszólított a sugallat!", vagy „Látok egy vidám kislányt, aki szereti a káposztás tésztát." Nevettető, hogy a nagy komoly jóslás közepén egyszercsak megjelenik a káposztás tészta. Vali néni az egyik legjószívűbb nagymama-konyhásnéni a világon. Bármit megtesz a gyerekekért. És a fasírtja...az ISTENI!

Az is nagyon mulatságos, amikor Edina nagymamája, Hanna néni, Ausztráliából hívja Editet és barátait. Nekem Hanna néni videohívása tetszett: „Egyik snájdigabb, mint a másik! - rikkantotta büszkén Hanna néni. - Edikém! Fénykoromra emlékeztetsz! - kiált, amikor meglátja Edina mellett álló fiúkat (persze a lányokat nem veszi észre)." Hanna néni már a 80-as éveiben jár, ezért nem nagyon ismeri a modern eszközöket, de mégis próbálja használni őket, és elég szórakoztató, ahogy bajlódik velük: „Nem hallom! Mit mondsz? - grimaszolt a vénség, majd ismét hátrafordult. - Hol  hangosítom fel ezt a vacakot, Ferikém? Mit nyomok meg?"

Bulcsú földön kívülinek képzeli magát. Ervint utálja, mert néha megnyeri helyette a fizika és kémia versenyeket. Egyszer azt mondja, hogy vészesen fogy az oxigén és fokozódik Ervin humanoid kipárolgása. Ezzel is utalva arra, hogy ő nem humanoid.

Iszonyúan vicces ez a könyv, nagyon humorosak lehetnek az írók. Sok fajta vicc van benne, olyanok, amik Bulcsú „földön kívüliségét” figurázzák ki, vannak olyanok, amik az elkeseredettségből mondott hülyeségekkel viccelődnek, és olyanok is, amik egyszerűen csak az pillanatnyi környezetből, helyzetből adódnak. És persze még sok más tréfa is előfordul a történetben.

Olvassátok el és nevessetek, tanuljatok belőle!

Sziklai Panni írása

A cikk folytatásáért kattints ide:
„Ne merj letenni” feeling - Kamaszkritika az Időfutár sorozatról II.

Kapcsolódó termékek