Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyerek!

Hogyan segít a Nyár, nagyi, net?

Hogyan neveld a digitális nemzedéket? Hogyan tanulja meg, hogy mi a hasznos és mi a veszélyes az internetes térben? Mi mindenre jó a net? És ami a legnehezebb, hogyan koordináld és korlátozd a gyerek tevékenységét?

A tiltás nem éppen a legjobb ötlet, de akkor mit tehetsz, hogy ne legyen a rabja a monitornak?

A kérdésekre a válaszokat megtalálod ebben a cikkben, amiben felfrissítjük Igaz DóraNyár, nagyi, net című mérhetetlenül aktuális könyvét, ami rengeteg megoldást kínál a gyerekeknek, hogy ők használják a gépet, ne a gép őket.

25874.jpgJön a nyár, a vakáció. Emlékeztek Bercire, a Nyár, nagyi, net főhősére, akinek az osztálytársai már szünidei terveiket szövik? Ha gondolatokban te is szívesen ábrándozol már a roskadozó cseresznyefákról, akkor hangolódj ezzel a sikerkönyvvel a tikkasztó kalandokra! De mitől lett a gyerekek, sőt még a szülők kedvence is a könyv?

Kíváncsi vagy, mitől vált be olyan sokaknak a regény?

Berci nővére karatetáborba megy, legjobb barátja, Ákos pedig a Balatonhoz utazik. És Berci? Neki mindegy is, hogyan alakul a nyár, amíg akad egy tablet, laptop vagy számítógép a közelében: ha tud játszani, skype-olni, vagy meglátogatni a virtuális háziállatát, akkor ő köszöni szépen, megvan...

Berci szülei időpazarlásnak tartanak minden egyes képernyő előtt eltöltött másodpercet, ezért úgy döntöttek, a nagymamájánál tölti a nyarat, vidéken, a jó levegőn. Persze az apja tabletje nélkül. A fiú tehát egy végtelenül unalmas, kütyümentes vakáció rémét látja maga előtt...

Nagyobbat nem is tévedhetett volna.

02.jpgBerci nagymamája hihetetlenül vagány: tud internetezni, szerinte is király dolog a számítógép, ráadásul van egy szupermodern tabletje, amin engedi is játszani a fiút. Ugyanakkor eléri, hogy Berci hasznosítsa a tudását. Trükkösen ráveszi, hogy ne csak a saját szórakozására használja a gépet: Berci megtanítja őt skype-olni, hogy a néni láthassa a lányát és újszülött unokáját. A netről válogatott receptekből szakácskönyvet állít össze anyukájának, elmeséli a nagyinak, hogy mi az a trollkodás ("Ha akarattal tönkreteszel valamit, ami másnak örömet szerez."), és rájön, hogy az mennyire nem jófej dolog.

Igaz Dóra könyve ugyan gyerekekről szól gyerekeknek, de igazán tanulságos lehet szülők számára is: hiszen rengetegen szembesülnek azzal a hétköznapi problémával, hogy a gyerek minden percét a monitor előtt tölti. Miért tűnik úgy, mintha a felnőttek és a gyerekek nem ugyanazt a nyelvet beszélnék, amikor erről van szó? Hogyan lehetne ezen változtatni? A regény egy igazán kedves, szuperlaza nagyin keresztül válaszol ezekre a kérdésekre.

Berci nagymamája az, aki megmutatja a fiúnak, hogy a számítógépezés nem csak a játékok világát jelenti: a fiú egész nyáron rengeteget skype-ol a legjobb barátjával, megmutatja neki a kutyáját, nővére karateversenyét is videohíváson keresztül szurkolja végig, Erzsi néni lányának angol férjével pedig életében először angolul beszélget, és míg ő magyarra tanítja a férfit, az ő angoltudása is fejlődik. A könyv egy rövid kitérő erejéig még abba is enged bepillantást, hogy milyen félelmekkel járhatnak a zombis játékok, és mi az a sztori, amit a szülő elfelejt elmesélni a saját gyerekkorából.

Szóval hogyan kezeljük a túl sokat kockuló gyereket?

04.jpgA legfontosabb az, hogy az ilyen fiúk és lányok útmutatást kapjanak. Persze ez nem könnyű dolog, hiszen sok gyerek kapásból elutasítja azt, hogy egy felnőtt beleszóljon a kütyük világába, az ő világukba. A könyv megoldása erre egyszerű: minden gyereknek hízeleg, ha valóban szükség van a segítségére, ha megmutathatja a tudását. Ez a tudás értékes, kiaknázható, bármilyen más érdeklődéssel vagy hobbival ötvözhető. 

Állatkertbe, vidámparkba, élményfürdőbe megy a család? Egy ilyen gyereknek játékos kihívás lehet megkeresni a weben a nyitvatartást, jegyárakat, érdeklődni az aktuális programokról és megtervezni a közlekedést.

Ha érdekli a csillagászat, egy egyszerű program segítségével megtanulhat tájékozódni az égbolton, és megnézheti, hogy az év bármelyik napján milyen égitesteket figyelhet meg szabad szemmel. Akit az idegen nyelvek érdekelnek, könnyen talál százával levelezőpartnert a világ minden tájáról, akivel kölcsönösen tanulhatják egymás anyanyelvét.

Személyes tapasztalatom, hogy a számítógépezés mint időtöltés a szülők részéről gyakran mindössze a megtűrt, korlátozásokkal és számtalan szabállyal kordában tartható időpazarlás kategóriájába esik. Nehéz megmondani, valójában milyen úgy felnőni, hogy a gyerek a számítógép, okostelefon használatát egy időben tanulja a járással, beszéléssel, olvasással. Mondhatjuk, hogy ez a generáció fogékonyabb lesz a techinkai eszközök használatának megtanulására, és bizonyos szempontból egészen abszurd elvárni, hogy ne a számukra természetes, kézenfekvő eszközöket használják szórakozásra vagy egy feladat elvégzésére. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a szülő és a gyerek együtt fedezze fel ezeknek az eszközöknek a hasznosságát, elismerve, hogy ez egy olyan terület, ahol gyakran mindketten tanulhatnak a másiktól. Ebben a tanulásban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülő hozzá van szokva ahhoz, hogy a gyereket tanítsa, ám fordítva egy gyereknek sokkal kisebb türelme, és korlátozott lehetőségei vannak annak elmagyarázására, ami tulajdonképpen épp oly természetes számára, mint a lélegzés.

Kedves lányok, kedves fiúk, legyetek türelmesek a szüleitekkel, nagyszüleitekkel, pláne, ha ők nem olyan szupervagány csodafelnőttek, mint Berci nagymamája. Biztos tudtok nekik olyat mutatni, ami őket is érdekli és a segítségetekkel megtanulják, hogy mi a különbség az internet és a WiFi között. És ki tudja? Talán egyszer eljön az idő, amikor nem kezdődik minden Skype-beszélgetés a nagyszülőkkel úgy, hogy "én nem látlak... most hallasz?"

Rendeld meg a Nyár, nagyi, net című könyvet itt, hogy segítsd a gyereked a számítógép felelős használatában és megszerettesd vele a könyveket is!

Ha pedig imádja a virtuális játékokat, csalogasd át a Kepler-sorozattal a könyvek világába, amit itt tudsz megrendelni!

25900.jpgAdott két testvér, akik egyedül maradtak. Az egyetlen lehetőségük, hogy megnyerjenek egy videojátékot. De a játék egy kapu, és a fiúk nem félnek belépni rajta. A könyv igazi különlegessége Timo Parvela szövege mellett az izgalmas képi világ. Az illusztrációk a videojátékok világát elevenítik meg a könyvben, és a kaland, amibe a fiúk belecsöppennek, legalább annyira ott tartja az olvasót, mint a legszuperebb virtuális játékok. Ha még nem igazán szeret a gyereked önállóan olvasni, először mindenképpen közösen vegyétek elő ezt a könyvet! Lassan olvassátok, hagyj időt, hogy belemerüljetek a vizuális világába! Garantáltan nem fogod megbánni!

Ha olyan könyvet keresel, ami képes hidat teremteni a vizuális és az írott világok között, akkor megtaláltad: a sok kép és a vérfagyasztóan izgalmas szöveg garantáltan leköti a játék- és a könyvfüggő gyerekek figyelmét is. 

Ha szívesen megismernéd a digitális nemzedék történetének útját, a változások hordozta veszélyeket és lehetőségeket, akkor kattints ide!

Ha megrendelnéd a könyvet, itt a helyed!

Tetszett a cikk? Ezt is szeretni fogod: olvasd el a Kepler62-ről írt ajánlónkat, ami a videojátékok magába szippantó világáról szól. 
Bánáti Kende ajánlója