Így várjuk a Könyvhetet 2.

Új könyvek nagyobbaknak - és felnőtteknek

Hamarosan itt a Könyvhét és már egy korábbi szemlében bemutattuk azokat a könyveket, melyeket a legkisebbeknek szántunk. A második részben az iskolások, kamaszok és felnőtt olvasóink találhatnak magunknak sok-sok újdonságot, jól ismert és újabb szerzőt!


Alfa bácsi titka- A bohóc és a kismajom után most végre megjelenik Marék Veronika életművének második válogatása Baranyai (b) András rajzaival! Ez a kötet nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak szól (no meg szüleinkek) és csupa-csupa hétköznapi, „igaz” és úgy is mondhatnánk, „retró” mese van benne: a kalóz nagypapáról, a titokzatos Alfa bácsiról, balatoni nyaralásokról és táborozásokról, pesti bérházas történetekről, áruházról, rádióról, televízióról... De a gyerekek régen is ugyanolyanok voltak, mint ma – amit pedig Marék Veronika tud, az tényleg időtlen. Nosztalgiázz Marék Veronikával!


Vagánybagoly és a harmadik Á - avagy mindenki lehet más -  Bán Zsófi jól ismert író, ez az első gyerekeknek szóló meseregénye, melyből megismerheted a harmadik Á-t! Ide jár Nemhanemka, Pipacs Vili, Kasza Blanka, Varga Liza, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinoor és Lakatos Sanyika is. Ahányan vannak, annyi-félék! Van egy szuper tanító nénijük, Mimi néni, aki mindig mindent megold. De van, amikor Mimi néni sem elég: ilyenkor lép a színre Vagánybagoly, aki ott él az iskola melletti erdőben, mindent tud, mindent lát, mindent ért, és segít a gyerekeknek. Vagyis Vagánybagoly egy igazi szuperhős! Bán Zsófia (Esti iskola, Turul és dínó, Lehet lélegezni) - meséje igazi érzékenyítő mesekönyv, hiszen minden fejezete, minden története arra emlékeztet, amit az alcím ki is mond: mindenki lehet más. Még ha néha ezt nem is mindig olyan könnyű elfogadni és feldolgozni. 

Ábel és a vándorcirkusz - A holland gyerekkönyvek ügyesen keverik a humort és az érzelmeket. Soha nem félnek nevetni és kinevetni akár saját magukat, csetlenek-botlanak benne a főszereplők, de nem finomkodnak akkor sem, ha érzelmeket kell megmutatni, sőt, bennük és általuk nyugodtan átélheti mindenki rendesen az érzelmeit. Annie M.G. Schmidt legújabban megjelent könyve egy barokkos gyerek utazóregény a holland tájban: Ábel barátja, Laura eltűnik a falunapon, és kalandra vágyó hőseink, azaz Ábel, Csalogány kisasszony és Trampli úr egy guruló cirkuszkocsin a kislány után erednek, hogy kiszabadítsák. De vajon jó nyomon vannak? Kiderül a utánozhatatlan zsenialitással és humorral megírt klasszikus holland meseregényből!
Jól játszani - 7 táblás játék - ez egy igazán különleges könyv, főleg akkor, ha nálatok is gond, hogy nem tudtok úgy együtt játszani, hogy ne legyen veszekedés a vége? Vagy mindig a nagyobb testvér nyer, és ezért a kisebbnek nincs kedve játszani? Ebben a könyvben 7 táblás játékot találtok: a játékok alapját olyan közismert, klasszikus játékok adják, mint az amőba, a sakk vagy a dáma, de mindegyik alaposan meg van csavarva! Ráadásul mindegyikhez három variációt is bemutatunk, amelyek kisebb-nagyobb előnyt nyújtanak a gyengébb játékosnak. Jesztl József és Lencse Máté játékpedagógusok megmutatják, hogyan lehet jól játszani, úgy, hogy a kezdők, kisebbek is egyenrangúan szálljanak be a játékba, mégis megmaradjon a játék izgalma, és mindenki kihozza magából a legtöbbet. Játék közben még azt is megtanulják a gyerekek, hogy milyen érzés esélyt adni és elfogadni az előnyt. 

ÉS MOST A LEGNAGYOBBAK JÖNNEK!
Az Emberek Országa - Kalaallit Nunaat -  Az idei évünk legvastagabb - körülbelül 500 oldalas könyve, egy Young Adult disztópia Mészöly Ágnestől és Molnár T. Esztertől, akik közösen, felváltva és együtt gondolkozva írták meg egy testvérpár szívbemarkoló és izgalmas történetét, ami a 600 évvel későbbi Földön játszódik. Kalaallit Nunaat - az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. A Heim - az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását. Umia - egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb. Nanouk - egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között. Sok-sok kérdés, és izgalom!Ezentúl lesz banán! - novellák a rendszerváltásról - 1989-2019 - épp 30 éve történt a rendszerváltás, ami a mi ygerekinknek már valóban csak történelem! Hogy ne így legyen, ezért is született ez a kötet:  felkértünk néhány szerzőt, akik a nyolcvanas-kilencvenes években voltak gyerekek vagy kamaszok, és saját, személyes élményük van ebből az időszakból, meséljenek arról, milyen volt nekik 1989. A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna,Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István. Egy különleges novellás kötet, melyet mindenkinek jelent valamit, legyen az régi vagy új...
 ÉS VÉGÜL: KÖZÉPISKOLAI TANÁROK FIGYELEM!

A Fausttól a Szívlapátig - kortárs könyvek a középiskolában - Tizennégy kortárs magyar könyv, tizennégy elemzés, tizennégy részletes óravázlat – három esszéíró, három magyartanár – röviden így áll össze A Fausttól a Szívlapátig címen futó irodalmi segédkönyv, amely elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól. A kötet hat szerzője, Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta kritikusok-esszéírók, és Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin magyartanárok kiválogattak tizennégy kortárs magyar könyvet Mészöly Ágnestől kezdve Totth Benedeken keresztül Varró Dánielig – olyan könyveket, amelyekről azt gondoljuk, hogy középiskolásoknak valók. HA te is tanítasz, vagy érdekel, mit és hoygan lehetne/kellene tanítani a gimikben, keresd majd ezt a kötetet is, mely a Könyvhétre jelenik meg!

Kapcsolódó cikkek