Ilyen egy jó kamaszregény

Ismerd meg Szirmay Ágnes Titkok árnyékában című könyvét!

Szirmay Ágnes nagysikerű tiniregényét, a Szerelemre castingolvát biztosan sokan ismeritek. Két éve olvassák a kamaszok, és sokszor szüleik is. Most végre - kicsit talán túl hosszú szünet után - megérkezett a folytatás: a Szappanopera 2. - Titok árnyékában. A baljós cím sajnos nem sokat sejtet, és én sem fogok spoilerezni, de annyit elmondhatok, hogy még izgalmasabb és fordulatosabb lett, mint az első kötet!

szeles_kezben.jpg
Miben is áll a Szerelemre castingolva-sorozat ereje?

Azon túl, hogy egyszerű és szórakoztató olvasmány,a karakterek is szimpatikusak, viccesek, természetesek, a témaválasztás pedig könnyen elragad korosztálytól függetlenül bárkit, hiszen egész komoly kérdéseket is felvet, hogy milyen lehet 16 évesen tévésztárrá válni.

laura-lee-moreau-9137-unsplash.jpg
Autogramot osztani, rajongókkal szelfizni, híresnek és népszerűnek lenni. Maga a tökély, ugye? De megtapasztalni a hírnév árnyoldalait már nem olyan szórakoztató: parókában osonni az utcán, jelmezbe bújni, ha moziba megyünk, vagy lépten-nyomon figyelni, hogy ki láthat meg minket olyan tevékenységek közben, amiket mindenki csinál, de ha mi tesszük, az mégis hírértékű. Hiszen híresek vagyunk. Nincs lazsálás, láthatatlanná válás, se intim szféra. Ebbe a világba csöppen bele Viru és Dé, a két átlagos tizenéves gimnazista, akik heccből mennek el egy tévésorozat castingjára, és talán azért, hogy egy kis adrenalin löketet is kapjanak. Kapnak is! Jól sejtitek, az élet úgy hozza (vagy a sorozat első része), hogy őket választják az Ész és szerelem leendő új kamaszszereplőivé.

Az Ész és szerelem fiktív, ám erősen áthallásos sorozat, főleg, hogy tudjuk,Szirmay Ágnes a Barátok közt dramaturgjaként dolgozott.

A regényből sokat megtudhatunk a sorozatgyártásról, szereplőválogatásokról, színészek, rendezők, stábtagok mindennapjairól. A Szerelemre castingolva egy szappanopera a szappanoperában: míg végigkövetjük Virut, hogyan válik egy igazi szappanopera szereplőjévé, közben az ő élete eseményei is kísértetiesen emlékeztetnek rá:

andrew-neel-199490-unsplash.jpg
Stern Virág egy átlagos kamasz, átlagos külsővel, átlagos családdal. Szerelmes a legjobb barátjába, Dé-be, aki látszólag észre sem veszi a rajongását. Hirtelen felbolydul az élete, amikor mindkettejüket sorozatszereplővé választják. Virág új barátnőket szerez, akik hol segítik egymást, hol ármányokat szőnek egymás ellen, pletykálnak és terveket szövögetnek. Persze az új fiúkarakterek sem maradnak el, akikkel együtt remények, csalódások, félreértések és természetesen az új szerelmek is együtt járnak.

Az első kötet egy hatalmas cliffhangerrel zárul. Bevallom, sorozatfüggő lévén nagy tapasztalattal rendelkezem abban, hogy folyton előre kitalálom, hogy mi fog történni a következő jelenetben/oldalon, pláne a befejezésben (egyszerre áldás és átok ez a képesség), ám a Szerelemre castingolva első részének végén magam is meglepődtem.

Kritikai megjegyzés: a befejezés számomra igen illogikusnak tűnt a karakterek jelleméből kiindulva. Sok kérdés merült fel bennem, amikre a második rész nagyjából választ ad, és viszonylag megnyugtat bár helyette ad egy újabb logikával megfejthetetlennek tűnő talányt, de ezt felfoghatjuk úgy, hogy a történet éppen annyira logikátlan, mint amennyire logikátlanok egy 16 éves kamaszok érzelmei. Az egyik pillanatban még 100%-ig biztosak valamiben, 10 perc múlva viszont már ugyanennyire bizonyosak az ellenkezőjében.

Ilyen apró irreális események gyakran felbukkannak a történetben, de ez a szappanopera műfajának velejárója. A néző izgatottságát mindig az egekben kell tartani, minden áron. Ez Szirmay Ágnes mindkét regényének nagyon jól sikerül. Beszippantja az olvasót, együtt nevet és sír Viruval, egyszerre utálja és szereti Dé-t, velük csalódik és örül a sikereiknek.

freestocks-org-547542-unsplash.jpg
Ennek egyetlen hátránya van: hogy nagyon gyorsan ki lehet olvasni ezt a háromszáz egy-néhány oldalt. Reméljük, hogy a következő részre nem kell majd 2 évet várnunk, így bűntudat nélkül olvashatjuk ki néhány óra alatt a második kötetet is, ami nem kevés kérdést tartogat. Mi lesz Réti Bence és Viru között? Dé és Dzseni együtt maradnak, vagy Luca is a képbe kerül? Esetleg Viru és Dé végre egymásra talál?

Annyit elárulhatok, hogy a második részben Viru és Dé már otthonosan mozog a kulisszák mögött, de így is sok új feladat és helyzet vár rájuk. Szokatlan szerepek, meglepő helyzetek váltják egymást oldalról oldalra. Dé-nek kicsit benő a feje lágya, de még így is bőven van miért haragudnunk rá. Viru pedig végre megkapja azt a szerepet, amire igazán vágyott az elejétől kezdve.

Bár a regénynek nem az a lényege, hogy mi lesz a titokzatos végkifejlet, mégis legyen inkább meglepetés!

Olvasd el a szappanopera második részét, és mindenre választ kapsz! Na jó, majdnem mindenre, mert a végén egy újabb lezáratlan befejezéssel fogsz találkozni... Szerencsére, hiszen így biztos, hogy jön a folytatás!

Rendeld meg a Titkok árnyékában című regényt!

Frindt Julcsi írását olvastad.

nyitott_konyv.jpg