Az Ész és a Szerelem vonzásában...

Kamaszkritika a Szerelemre castingolváról

Az emberek egy része a szappanopera szót meghallva elszörnyülködik, mások pedig egyenesen "függők", falják a műfaj termékeit. Szirmay Ágnes könyve egy nagyon furfangosan megírt alkotás. Témája fordulatos, ember-(kamasz)közeli, olvasása könnyed, azt is mondhatnánk "szappanopera a szappanoperában". Fiataloknak és felnőtteknek is nagyszerű olvasmány lehet, mely gördülékenysége ellenére nagyon összetett valóságot mutat be. Népszerűsége az én korosztályom számára abban rejlik, hogy hozzánk, rólunk szól. - Kamaszkritika

Van olyan diák, aki nem kapott becenevet a tanároktól, (amit persze utál)? Létezik olyan tanár, akinek karakterét ne figurázná ki a diákság? Melyikünk nem álmodott soha arról, hogy egyszer sikeres lesz és híres emberekkel dolgozhat? Melyikünk nem volt még reménytelenül szerelmes? Ha csak egyetlen kérdés alapján magadra ismersz, akkor neked is szól ez a könyv. Így pedig már könnyen tudunk azonosulni Stern Virág alakjával.
Van-e olyan kamaszlány, aki sosem élt át Viruhoz hasonló pillanatokat? A szerelem tárgyának kitartó és következetes bámulása, a csodálattal vegyes gyönyörködés csak azok számára unalmas, akik még nem voltak sosem szerelmesek. Stern Virág nagyon szerencsés lány. A kiszemelt fiú az osztálytársa, s egyben a legjobb barátja is.

Hogy fiú és lány között lehet-e igazi barátság? Hogy az egyik fél idővel nem akar-e többet? Szirmay Ágnes könyvében a kérdésekre igenlő és tagadó válaszokat sejtető mozzanatokat is olvashatunk. Milyen jól ismeri a szerző a kamaszok világát! Milyen jól ismer egy másik, sokunk számára elérhetetlen, titokzatos világot, a média kulisszatitkait! A szereplők sorsán keresztül lebbenti fel a fátylat ennek a kívülről tökéletes, csillogó életnek az árnyoldalairól is.

A nagyszerű kaland Viru egy hirtelen ötletével indul, melynek egyetlen célja, hogy a délutánt az imádott Dével tölthesse. A játéknak tűnő casting aztán fenekestől felforgatja Virág és Dénes életét. Rá kell döbbenniük, hogy a szerződés aláírásával további sorsuk a filmkészítés "isteneinek" kezébe került. Ők pedig élnek a hatalmukkal, az állandóan változó forgatókönyvek, Raposnyák "főisten" gonosz tréfái segítségével. Mint egy jó krimiben, itt is a végén tudjuk meg, milyen szerepet szánt szerzőnk és az "istenek" a szappanoperában Virágnak.
A kamaszlány sorsának alakulása miatti feszülséget végig fenntartja az író, ezért megkönnyebbült sóhajjal vesszük tudomásul Viru beágyazódását.

Viru és Dé, majd velük együtt az olvasók is rájönnek, hogy a televízióban látott nagy sztárok is esendő emberek, saját gondokkal és hibákkal, ők is ki vannak szolgáltatva az "isteneknek" és a pletykára éhes sajtóhiénáknak. Átérezzük Virág fájdalmát, amikor Dzsenifer iránti rajongását éppen vele osztja meg Dé. Mi is a legszívesebben behúznánk Bencének, akinek sztárallűrjei erősen megviselik a lány idegeit. Szirmay Ágnes elvezeti az olvasót egészen addig a pontig, ahol a határtalan ellenszenv helyébe lassan a rokonszenv költözik. Viru megismeri Bence életének titkait és egészen más szemmel nézi a fiút. Hogy Bence mit gondol a kezdetben rút békának vélt Virágról? Nos, ezt csak az sejtheti meg, aki elolvassa Szirmay Ágnes első könyvét és eljut egészen addig a bizonyos pontig...

A befejezés is szappanoperához méltó. Hőseink élete kedvezően alakul, aztán egy váratlan fordulattal minden összezavarodik, és a szerző máris elérte, hogy izgalommal teli várakozással várjuk a folytatást. Vajon lesz-e folytatása a váratlan csóknak? A csóknak, melyről kamaszlányok milliói remélik, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló fog történni velük is. Szirmay Ágnes nem csupán remek szerző, hanem olyan édesanya, aki jól ismeri a kamaszok kusza világát . Beléjük, belénk lát. Olyan dolgokat mutat meg, mond el, amiket mi sosem fogalmaznánk meg önmagunkról. Nagyszerű üzenete a műnek, hogy nem kell tökéletes szépségnek, fantasztikus zseninek lennünk, az is elég lehet, ha jókor vagyunk jó helyen és önmagunkat adjuk. Mert az álmok így is elérhetők! Kedves Ági! Nagyon várom a folytatást! :)

Telkes Beáta, kamaszkritikus írásaHa tetszett a cikk, olvasd el ezeket is:A reménytelen szerelem őrlődéseit a saját kamaszkoromból ismerem, a lányaim csak segítettek átismételni a leckét- Interjú Szirmay ÁgnesselA fiúkat is sminkelik? - Olvass bele a regénybe!

Ha híres leszek, akkor boldog is - vagy mégsem?

Ha szeretnéd a polcodon tudni a könyvet, akkor rendeled meg kedvezményesen innen!

Kapcsolódó termékek