Íródik, aminek íródnia kell

Mit csinál az író nyáron? 19. rész - Interjú Grancsa Gergellyel

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Mostani kiszemeltünk Grancsa Gergely Kalasnyikov és Rózsafüzér c. regény egyik szerzője!

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Tücskök, por, csillagok, madárfütty, hőség.

Hogy telik nálatok a nyár?
Mindig másképp. Ez az idei leginkább az új lakásunk megtalálásával és a költözés megszervezésével telt. De augusztusban szakítunk időt a pihenésre is. Erdő, mező, jó levegő, csend, békesség, nyugalom. Bár a kislányunk egy energiabomba, úgyhogy nem hiszem, hogy túl sok pihenőt hagy majd a természet lágy ölén.

Miket olvastok nyáron?
Én alapvetően állandóan olvasok, úgyhogy nincs igazán olyan, hogy ezt vagy azt majd nyáron olvasom el. Kicsit mániákusan olvasok, ami néha eléggé kiborítja a velem egy háztatásban élőket, de még a nyáron szeretném elolvasni Karl Ove Knausgard Halál - Harcom 1. című könyvét, illetve Sirokai Mátyás A káprázatbeliekhez című kötete is játszik a mostanában elolvasandók között. Jelenleg Eötvös József A falu jegyzője című könyvét olvasom. A nagy meleg meghozta a kedvem valami klasszikushoz.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
Mivel van „rendes, polgári” foglalkozásom; könyvesbolti eladó; így ha éppen nem jegyzetelek fejben vagy papírra akkor is dolgozom. Meg apukáskodom is. Szóval igen, dolgozom. A "min" kérdése kicsit nehezebb. Novellákat és hosszú idő után újra verseket próbálok írni mostanában. Több-kevesebb sikerrel. Mindenesetre határozott koncepcióm most nincs, íródik, aminek íródnia kell. Én meg igyekszem jól csinálni.

polli_150.jpg
Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?
Dániel András Kufli-sorozatát mindenképpen, Guus Kuijer Polli 1. - Mindörökké együttje és Elekes Dóra Dettikéről és más istenekről című könyvét, ja és Jeli Viktória Dönci és a varázstakaró című szuper kis könyvét.
 
Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Nem emlékszem. Na, jó csak vicceltem. Igazából nem is tudnék egy nyarat kiemelni. Inkább sok nyár különböző pillanataiból tudna összeállni egy ideális nyár. De, hogy valami konkrétat mégis mondjak, talán az a nyár, amikor két teljes hétig a Kiskunság közepén voltam „madarász táborban”, ugyanis sokáig ornitológus szerettem volna lenni. Távol a civilizációtól, a homokpuszták, szikes tavak, állatok, madarak. Az egésznek volt egy semmihez sem hasonlítható hangulata.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Mivel már gyerekként is állandóan volt valami könyv a kezemben, ezért erre a kérdésre elég nehéz válaszolnom. De A Gyűrűk Ura meg a Winnetou biztos nem egy nyáron került csak a kezembe.

Melyik fagyi a kedvenced?
Bármelyik! Nagyon szeretem a fagyit. Mostanában citrom mindig kerül a tölcsérbe.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?
Öööö...sört? Viccet félretéve, ha esetleg kitévednék egy strandra beérném, amivel mindenki más. Hekk, lángos, palacsinta és társai. Nem vagyok egy kimondottan ínyenc valaki.

Mit csinál az író nyáron?
15. rész - Napsütés, erdő, úszás, séta, szerelem - Interjú Nemere Istvánnal
16. rész - Engem azzal büntettek, hogy egy hétig nem olvashattam - Interjú Tallér Edinával17. rész - “A régi vágyam egyre jobban lobban.” - Interjú Nényei Pállal
18. rész - Az ember nem adhatja fel az évszázadokon átívelő terveit! - Interjú Vészits Andreával

Kapcsolódó termékek