Engem azzal büntettek, hogy egy hétig nem olvashattam

Mit csinál az író nyáron? 16. rész - Interjú Tallér Edinával

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Mostani kiszemeltünk Tallér Edina a Most akkor járunk? és a Holnaptól minden rendben c. regények szerzője!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Napfény, strand, nagymama, terasz, tenger.

Hogy telik nálatok a nyár?
Úgy, mint a többi évszak. Javarészt jókedvűen.

unnamed_300.jpg
Miket olvastok nyáron?
A kislányom most a nyelvtanulás lázában ég, angol nyelvű tini újságokat olvas leginkább. A fiam rákattant Kurt Vonnegut könyveire, én is ezeket olvasom újra, hogy tudjunk beszélgetni, vitatkozni a könyvekről. Szintén közös terv, hogy ő először, én pedig újraolvasom Robert Merle: Madrapur című regényét.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
Dolgozom, igen. Egy prózakötetet akarok elkészíteni jövő tavaszig és egy két felvonásos színművet. Most ezeken dolgozom. És remélem, nem a nagyon távoli jövőben, hanem kicsit hamarabb, megírhatom Beni és Eszter történetének záró részét is.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban.
Nem, egyáltalán nem. A kislányom tíz éves, a fiam tizenhat. Az ő véleményükre, ajánlásukra hagyatkozom legtöbbször.

Miket ajánlasz még az olvasóknak?
A Most akkor járunk? és a Holnaptól minden rendben című regényeket mindenképp olvassák el. És még azt is ajánlom, hogy ne mindig csak szórakoztató és könnyű olvasmányokat válasszanak. Néha a legnagyobb felüdülést egy mélyebb, nehezebben olvasható, emészthető könyv adja meg.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Egy zánkai edzőtábor. Két hét, végig jó idő, reggel és délután 2-2 óra edzés (kézilabda), az idő többi részét a strandon töltöttük. Nem olvastam a két hét alatt egy betűt sem, ami ritkaság volt gyerekkoromban.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Én gyerekkoromban könyvmoly voltam. A suli ideje alatt épp olyan sokat olvastam, mint szünidőben. Egy idő után erre a szüleim is rájöttek, úgyhogy engem azzal büntettek, ha rossz fát tettem a tűzre, hogy egy hétig (vagy kettőig) nem olvashattam. (Akkor is olvastam.) Nem tudok kedvenceket felsorolni. Minden könyv a kedvencem, amit épp olvasok.

Melyik fagyi a kedvenced?
Kókusz.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?
Semmi. Nem szeretek melegben enni. Iszom inkább. Sok-sok limonádét.

Ha tetszett az interjú, ezeket is olvasd el:
Holnaptól tényleg minden rendbenEgy tizennégy éves problémái"A saját anyám is rajtam röhögött..."Részlet Tallér Edina új könyvébőlIgazából tizenháromTallér Edina: Most akkor járunk? Tilos az Á Könyvek, 2014Most akkor járunk?Részlet egy Tilos az Á KönyvbőlBeni a haveromKamaszkritika - Most akkor járunk? - Gerner Koppány írása

Mit csinál az író nyáron?
11. rész - A fagylaltosok réme vagyok - Interjú Molnár T. Eszterrel
12. rész - A Szigeti veszedelem legalább akkora élmény volt, mint A Gyűrűk UraInterjú Dávid Ádámmal
13. rész - Mindig is vonzódtam a különleges, érzékeny, akár kényes témákhoz - Interjú Fekete Andrással14. rész - Anya, gyere, fogjunk gyíkot!Interjú Kertész Erzsivel
15. rész - Napsütés, erdő, úszás, séta, szerelemInterjú Nemere Istvánnal

Kapcsolódó termékek