Ismerd fel a mérgező kapcsolatot!

Amikor nem a szerelem vak, hanem te

Annyiféle dolog van, ami tönkreteheti a gimis éveket, de szerencsére ma már mindenre van egy jó könyv, ami ha megoldani talán nem is fogja, kicsit könnyebbé teszi majd azokat. A szerelemmel kapcsolatos dolgokra viszont valahogy sosem figyelünk. Ha egy barátnőd bepasizik, akkor vagy tök aranyosan, vagy tök idegesítően kezd el viselkedni, de a legritkább esetben gondolsz arra, hogy a lány nem azért tölt annyi időt a sráccal, mert aaannyira szerelmes. A 7 nap szerzője, Even Ainsworth új könyve, a Belezúgva segít, hogy felhívja a figyelmed arra, mitől lesz fojtogató egy kapcsolat.

Anna kívülről nézve egy átlagos kilencedikes. Van pár barátja, egy idegesítő öccse, egy fáradt és parancsolgatós apja. Énekel egy zenekarban, amit mindennél jobban szeret. Nem szeret beszélni az anyjáról, meg úgy különösebben másról sem, valamiért viszont most, május másodikán mégis ott ül az iskolapszichológussal szemben, aki az anyjáról kérdezgeti.
De ez a május másodika nem a tanácsadás miatt lett később fontos. Még csak nem is amiatt, mert ekkor volt az öccse szülinapja. Hanem mert ekkor beszélgetett először Willel. A népszerű, iszonyú helyes, szőke, mély hangú, tizenegyedikes Will Bennettel, akiért minden lány oda meg vissza van az iskolában, és aki pont az ő pénztárcáját találta meg…

                                                     Olvass bele a regénybe itt!

Nem lövök le sokat azzal, ha elárulom, hogy Anna és Will Rómeót és Júliát is megszégyenítő gyorsasággal összejönnek. Mindketten szárnyalnak az örömtől. Anna kezd jobban lenni: végre történik valami jó az életében, van valaki, aki vigyáz rá, aki örül neki, akivel minden nap ebédelhet, akivel iskola után bóklászhat, aki szinte percenként ráír, hogy mennyire hiányzik neki. Willre is jó hatással van a dolog. A történetet alapvetően Anna elbeszélése vezeti, de a fiú gondolatait is megismerhetjük az általa egy rejtélyes ismerősnek írt, eleinte összefüggéstelennek tűnő levelekből.

   Szerezd meg kedvezményesen Eve Ainswoth Belezúgva című könyvét innen!
De persze minden tinikönyveken edződött olvasó tudja, hogy ha a két főszereplő már a könyv elején összejön, ott jó eséllyel hamar megjelennek a problémák. Főleg, ha a két szóban forgó ember szinte nem is ismeri egymást. Így van ez Anna és Will esetében is. Eleinte úgy tűnik, hogy a legfőbb kihívás, amivel meg kell küzdeniük csupán az, hogy nem tudnak eleget együtt lenni. Anna folyton úgy érzi, szinte szétszakad, hogy mindenre juthasson idő: a zenélésre, a barátokra és a háztartásra. (A lány elképesztően sokat segít a házimunkában az apjának, aki egyébként a könyv feléig annyira idióta módon viselkedik, hogy azt igazán nem lehet a munka miatti fásultság és a volt feleség miatti feszültség számlájára írni, ahogy azt Eve Ainsworth teszi kissé felmentő jelleggel.) Úgyhogy végül azt csinálja, amit valószínűleg mindenki tenne a helyében: próbál egyre több időt tölteni Willel, de emiatt persze elkezdi elhanyagolni a barátait, a zenekart, és otthonról is kimarad időnként.

                                 Érdekel a pszichológus véleménye? Kattints ide!
Rövid idő alatt Anna egész élete Will körül forog. Nem igazán tud programot szervezni, mert fél, hogy a fiú megharagudna rá, amiért elhanyagolja. Elkezdi úgy hordani a haját, ahogy Willnek tetszik, még ha ő nem is szereti úgy. Bűntudata van, ha csokit eszik, mert fél, hogy Willnek nem fog tetszeni, ha meghízik. Valahol érzi, hogy ez nem oké így, de mivel soha nem volt még barátja, nem igazán tudja, hogyan működik egy egészséges kapcsolat, nem tudja, hogy mikortól számít abnormálisnak a ragaszkodás mértéke. Pedig ott van előtte a pozitív példa is, a 7 napból már ismert Jess és Lyn személyében.

Időtlen időkig lehetne sorolni a gyanús jeleket, amik arra utaltak, hogy Will viselkedése már inkább riasztó, mint hősszerelmes-romantikus vagy cuki. Az állandóan záporozó sms-ek, a véletlenszerű feltűnések, a féltékenykedés, a hirtelen kialakuló ragaszkodás, egy-egy csupán icipicit fájdalmas karszorítás… A Belezúgva viszont nemcsak azt ábrázolja nagyon pontosan, hogy mit csinál a bántalmazó fél. A könyv jól érzékelteti Anna reakcióit is, szép lassan adagolja azt, hogy hogyan lehet szinte észrevétlenül belecsöppenni egy mérgező kapcsolatba úgy, hogy mire rádöbbenünk, hogy baj van, addigra már úgy tűnik, hogy nincs kiút.

         "Mondjak egy titkot? De, szándékos." - A Belezúgváról kamasz szemmel

Nem Will, hanem Anna viselkedése az, ami remekül tükrözi, hogy mitől lehet felismeri egy egészségtelen, fojtogató kapcsolatot. Nem attól, hogy a fiú (vagy lány!) folyton írogat vagy hogy állandóan féltékenykedik; nem is attól, hogy megmondja, hogy hogyan hordjad a hajad, milyen ruhát vegyél fel, vagy a barátaid és a családod ellen hangol. Ezek mind fontos jelek, de nem kizárólagosak. Nem az a lényeg, hogy a másik mit csinál, hanem hogy belőled mit hoz ki. Lehet, hogy soha nem féltékeny, sőt még örül is az ellenkező nemű barátaidnak. Lehet, hogy nem is akar naponta találkozni veled. Lehet, hogy nincsen egy mentálisan teljesen tropára ment anyja. Lehet, hogy soha nem fog rád kezet emelni. Lehet, hogy nem is fiú az illető.

bantalmazo_650.jpg

Ha észreveszed magadon (vagy egy barátodon) ezeket a jeleket, mindenképp gondolkodj el azon, hogy minden oké-e a kapcsolatoddal. Nem csak akkor beszélünk párkapcsolati erőszakról, ha a másik fizikailag bánt téged: a verbális erőszak is erőszak. Néha még talán nehezebb is szabadulni belőle, mint akkor, ha fizikai bántalmazás is jelen van. De a lényeg, mint mindenben, a kommunikáció: ha úgy érzed, baj van, beszélj a barátaiddal, a szüleiddel, a testvéreiddel, az iskolapszichológussal, és persze a szerelmeddel is. Bármennyire nehéz is elkezdeni néha, valaki tudni fogja, mi a következő lépés. És utána minden sokkal, sokkal könnyebb lesz.

Bánáti Anna írása

Kapcsolódó termékek