Itt minden, de tényleg minden megtörténhet!

A film, ami tökéletesen beszél kufliul

cimkék: #Pagony

Megszállták a mozikat a kuflik. Megérkezett a filmvászonra a földkerekség első kufli-mozifilmje, sőt egy vadonatúj kufli-könyv is megjelent! A premier és az új kötet kapcsán Dániel Andrást, a kufli-könyvek szerzőjét és illusztrátorát kérdeztük.

- Miben lesz más a mozifilm, mint az interneten és a TV-ben látható kufli-rajzfilmek?

- Nyilván vannak különbségek abban, ahogy egy állóképek sorából álló képeskönyv, illetve ahogy a mozgókép mond el egy történetet. Némileg más lett a ritmus, mások a vágások és a kufli könyvekben gyakori képi poénok egy részét is le kellett cserélni filmen jobban működő vizuális gegekre. Meg persze a film digitális lejátszókra kalibrált színvilága is különbözik kissé a könyvétől. Eleinte aggódtam, hogy az új médium túlságosan belenyúl majd a kuflik világába, hogy zavaróan nagy lesz a különbség a könyvekhez képest. Ám ez a félelmem később elmúlt. Sok egyeztetés, apró módosítgatás, finomhangolás során sikerült egy önállóan működő, de a könyvekhez is hű filmnyelvet találni. Aprólékos folyamat volt, hiszen minden szereplőnek nagyon pontosan ki kellett alakítani a mozgóképes karakterét a mimikától kezdve a rá jellemző kufli ugráláson át a legapróbb gesztusokig. Ez a munka ugyanúgy sok időt vett igénybe, mint a környezet kidolgozása, hiszen a mesék állandó helyszínének, az elhagyatott rétnek is ki kellett találni a filmes változatát a mindenféle furcsa növénnyel és szokatlan lénnyel egyetemben. De úgy érzem, megtérült ez a sok munka, és a film tökéletesen beszél kufliul. Ami nem utolsó sorban köszönhető Scherer Péternek is, aki nem csupán mesélője a filmnek, de a szereplők szinkronhangjaként is nagyot alkotott!

Nem tudod, kik azok a kuflik? Nézd meg az egyik kuflimesét a szerző előadásában! Kezdd az ismerkedést az első kötettel, az Egy kupac kuflival! Vagy nézz körül az összes megjelent kötet között!

- Kiknek ajánlanád a kufli-mozifilmet?


- Már a könyvek fogadtatásánál is meglepetés volt, hogy a gyerekek mellett sok felnőtt is megszerette a kuflik világát. Szerintem ez a filmre is igaz lesz. Az az igyekezetem, hogy a kufli képeskönyvek lehetőleg a szülőket is szórakoztassák, a filmváltozatban, ha lehet, még hangsúlyosabbá vált. A film rendezői, Pálfi Szabolcs és Jurik Kristóf nagyon jól ráéreztek arra, hogyan lehet úgy kikacsintani a felnőtt nézőkre, hogy az egy pillanatig se legyen zavaró a gyerekeknek, ne felnőttesítse el a mesét. Úgy érzem, olyan film született, ami kisgyerekektől nagyszülőkig több korosztálynak is hamisítatlan kuflis szórakozást kínál!

- A mozipremier azt is jelenti, hogy olyan új gyerekekhez és felnőttekhez juthatnak el a kuflik, akik még sosem találkoztak velük. Ha valaki még egy kufli-mesét sem olvasott vagy látott, mire számíthat? Hogyan ajánlanád nekik a filmet?

- A kuflik világa valószínűleg egyszerre lesz otthonos és meghökkentően különös nekik! Már maguk a főszereplő kuflik is úgy furcsa meselények, hogy közben hétköznapokból ismerős karakterek. Ember alakban hozzájuk hasonlóval találkozhatunk akár egy közértben a Nagykörúton is, vagy mondjuk a saját családunkban is. A kalandjaik is ilyen kétarcúak: sokban hasonlítanak a mi apró, mindennapi problémáinkra, miközben fordulataikban, megoldásaikban gyakran abszurdak, viccesen kicsavartak. A kuflik lakóhelye, az elhagyatott rét könnyen azonosítható egy kisgyerek képzeletével, amely a leghétköznapibb dolgokba is belelátja a fantasztikumot. Épp ezért, aki „kezdőként" ül be a filmre, annak biztos nagy meglepetést okoz majd a kuflik elvarázsolt világa: tele különös növényekkel és egy sereg elképesztő lénnyel! Előzetesen csak annyit mondhatok nekik: itt minden, de tényleg minden megtörténhet!
- A filmmel párhuzamosan kerül a könyvesboltokba az új kufli-kötet, a Kuflik a láthatatlan réten. Van átfedés a mozifilm és az új könyv között?


- Az mindenképpen hogy a rét itt is, ott is láthatatlan lesz!... Ahogy a korábbiakban, úgy az új kufli-könyvben is két történet található. Ezek közül a címadó mese bekerült a most mozikba kerülő film történetei közé is. A másik, amely Hilda kalandos kalapszerző kirándulásáról szól, remélhetőleg egy következő filmben elevenedik majd meg.

- Ha a kuflik moziba mennének, véleményed szerint mire váltanának legszívesebben jegyet?

Mivel heten vannak, lehet, hogy a régebbi filmek közül felkeltené érdeklődésüket Kuroszava Hét szamuráj című klasszikusa, és talán a Disney-féle Hófehérke és a hét törpe is. Bár az előbbiben valószínűleg a harciasságot furcsállnák, az utóbbiban pedig azt nem értenék, hogy a törpék miért mennek minden reggel dolgozni... Az aktuális kínálatból biztosan megnéznék a Lengemeséket, mert nyilván érdekli őket, máshol hogyan élnek a hozzájuk hasonlóan különös meselények...

Kapcsolódó cikkek