Itt vannak az újdonságok!

5 szuper könyv a Pagonytól

Már most jó előre készülj fel, hogy milyen újdonságokra számíthatsz... Keresd meg a legszebb, legjobb, leginkább neked való Pagony könyvet, hogy majd legyen mit a karácsonyfa alá tenni... Mutatjuk a már éppen megérkezett nyomdaillatú köteteket és azokat is, melyek a jövő héten landolnak a boltokban!

JÖN. JÖN, JÖN!

Marék Veronika: 5 Boribon-mese - ünnepi kiadás díszdobozban - Ünnepelj vele!

5_boribon_mese_doboz_300px.jpg
A Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, Marék Veronika idén ünnepli 80. születésnapját. Ezt megünnepelendő a kiadó egy limitált példányszámú különlegességgel rukkol elő a Boribon-rajongók legnagyobb örömére: öt kis (szó szerint, a megszokott Boribon-könyveknél jóval kisebb, 12x12-es méretű) Boribon-történet elegáns díszdobozban kerül a könyvesboltok polcaira.
Keresd a korlátozott példányszámban megjelenő könyvet ezen az ünnepi eseményen is, ahol személyesen is felköszöntheted Marék Veronikát!

Maros Kriszta: Milyen színű a boldogság? - az egész családnak, ajándékba is

milyen_szinu_borito_300px.jpg
El tudod képzelni, milyen színű a boldogság? Sárga? Vagy esetleg kék? Vajon mindenki ugyanazt a színt választaná? Ezekre a kérdésekre felelgetnek a könyv lapjait kitöltő, különböző színű illusztrációk, melyek egy-egy boldog pillanatot mutatnak meg, Maros Kriszti segítségével.

Ez a könyv a Silent Book Contest nemzetközi képeskönyv pályázat döntőse lett, 2017-ben. Ahogy azt a pályázat elnevezése („silent book”, azaz „csendes könyv”) is jelzi, a versenybe olyan könyvterveket vártak, amelyek szöveg nélkül, kizárólag képek által mesélnek el egy-egy történetet – kihasználva a vizuális nyelvben rejlő lehetőségeket, és egyúttal megszüntetve a nyelvi akadályokat könyv és olvasó között. Így a mondanivaló, a képek közötti összefüggések felfedezése (és szavakba öntése) maga is egy játék, egy másfajta „olvasás”.

A képek mindenféle szöveg nélkül is teljes értékűek – mi mégis megkértünk egy költőt, Szabó T. Annát, hogy picit „illusztrálja” a képeket – szöveggel. A képek ihlették a verset: ez Szabó T. Anna olvasata, és nekünk nagyon tetszik ez az olvasat.

Tündérmesék ünnepi díszben

Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete - 5-10 éves gyerekeknek, kiskamaszoknak és felnőtteknek

macskahrceg.jpg
Két tökéletes, ünnepi mese szerelemről, megértésről és hűségről mindenkinek, aki hisz a tündérekben és az efféle ósdi bolondságokban.

Gimesi Dóra bábdramaturg, színházi író, meseíró a gyerekkönyvek világába óriási feltűnést keltve az Aranyvackor pályázaton robbant be, amit a gyerekkönyvkiadók és kritikusok szakmai zsűrije évről évre meghirdet a kezdő meseíróknak és illusztrátoroknak. Azóta több meséje is megjelent, társszerzője a nagy sikerű Időfutár-sorozatnak.

Ebben a könyvben két modern, mégis lírai tündérmese olvasható a szerelemről, amely csalafintán sokféle arcot tud ölteni. Ezeket egy kerettörténet öleli körbe, pont, mint Wilhelm Hauff klasszikusaiban. Amint elkezded olvasni, egy olyan világba csöppensz, ahol varázslattal és fordulattal van átitatva minden. Tudtad, hogy a ligetben az öreg platán igazából az Özvegy Závodszky Endréné? Vagy azt, hogy a szerelem könnyen macskaarcot ölt, a kőszobor elhagyja a megszokott helyét és a tündérek is – néha – lemondanak tündérségükről? De nehogy itt megállj, hallgasd meg hogy történt mindez, Závodszky Endréné mindent elmesél!

Szegedi Katalin, az egyik legnépszerűbb magyar illusztrátor varázslatos képei elevenítik meg a csodákkal átszőtt meseszöveget, ami tökéletes harmóniát kölcsönöz a díszes kiadványnak.  Megjelenik: november 13-án

IRODALOM A FA ALÁ!

matyies_sari_a_tortenelemben_bor.jpg
Matyi és Sári átlagos gyerekeknek tűnnek  – azoknak, akik nem ismerik őket! Ők az a két gyerek a harmadik béből, akiknek a csodálatos telefonkagylójuk van, aminek segítségével bármi megtörténhet: ha kell, visszamennek a kőkorszakba, vagy emberré változtatják a szomszéd Jonatán kutyust. A szívük minden humoros csíny ellenére a helyükön van, és ha kell, nem félnek a telefont használni...
A sorozat ötödik, zárókötetében hőseinknek olyan problémákat kell megoldaniuk, amihez vissza kell menniük az időben – az időutazás pedig mindig élces tükörképet mutat a jelenkornak. Így lesz Sári egy hétre Franciaország királynéja, ezért keresnek fel egy ókori jósdát Görögországban, sőt, még Napóleonnal is megismerkednek. Lehet, hogy közük van a Waterloo-i vereségéhez is?

Macourek és Adolf Born: Matyi és Sári a történelemben - cseh humor gyerekeknek

Aki eddig nem rajongott a történelemért, most majd biztosan megszereti!
Mindezt fergeteges cseh humorral, zseniális rajzokkal – egy szuszra, olvass bele, keresd a boltokban!

Szabó Borbála – Varró Dániel: Líra és Epika - 6-12 éveseknek

lira_es_epika_borito_300px.jpg
A Pagony szívügyének érzi a kortárs gyerekszínházat, így nem először fordul elő, hogy egy szakmailag kiemelkedő színdarab szövege könyv formájában is megjelenik a gondozásunkban. Most a Budapest Bábszínház műsoráról már ismert Líra és Epika volt az a darab, aminek egy szerkesztő sem tudott ellenállni.

Szabó Borbála író és Varró Dániel költő közösen szabott-varrott drámája két ellenséges országról, a kifinomult és költői Líriáról és a szikár-gyakorlatias Epikumról, valamint Líra herceg és Epika királykisasszony szerelméről. A kicsiknek izgalmas mese, a kicsit nagyobbaknak akár a költészet alapjait is megtanító, gimnazistáknak diákszínpadokon előadható színdarab – Baranyai (b) András zseniális illusztrációival. Igazi lírai és epikai bravúr, hamarosan!!!

“Na jó, ebből most már elég,
kezdjük inkább el a mesét.
Dani bácsi, Bori néni
ketten fogják elmesélni.
Két országról fog ez szólni,
ha majd elmeséljük jól mi,
lesz benne egy királylány is,
mesét szőni irány máris!”

Berg Judit és Kertész Erzsi: A négy madár titka - különleges izgalom 7-14 éves kor közötti gyerekeknek 

a_negy_madar_titka_borito_300px_.jpg
A pagony.hu/blog-on nyáron elindult egy játék Berg Judittal (Rumini-sorozat) és Kertész Erzsivel (Panthera-sorozat) – négykezes kalandtörténetbe kezdtek és annyira belejöttek, hogy kerek egész elbeszélés és frappáns befejezés nélkül nem is tudták abbahagyni.
Így született a kortárs magyar gyerekirodalom két legnagyobb dramaturgiai tehetséggel bíró szerzőjének első közös kalandregénye, amely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera-sorozat lendületes erejét.

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak... Mi lehet a titkos tégelyben? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Ki az a DR? És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.”

A könyvet minden kalandvágyó kisiskolásnak szívből ajánljuk, legyen ez az első detektívregényük! A fokozatosan kibomló dramaturgiai szálak, a könnyű, mégis igényesen frappáns nyelvezet, és a felejthetetlen hősök rabul ejtenek minden kezdő és gyakorló olvasót!  Megjelenik: november 13-án!