Kepler62

Első könyv: A játék

Ha kinyitottuk, letenni sem lesz könnyű. Ez a könyv úgy szippantja be az olvasót, ahogy a Kepler62 nevezetű számítógépes játék Arit és Jonit. Itt az ideje tisztázni: mi is a Kepler62? Játék? Könyv? Esetleg még valami? Járjunk utána!

Udvari Orsi ajánlóját olvasod.

Bjørn Sortland – Timo Parvela – Pasi Pitkänen

Fordította: Kovács Ottilia

Végre! A kezében tartotta a játékot, aminek még senki sem tudott eljutni a végéig. A játékot, amiről vadabbnál vadabb pletykák keringtek. Egyesek szerint egy titkos szint volt elrejtve benne, egy utolsó utáni pálya. Egy másik, ennél is merészebb állítás szerint az, aki eljut a játék végéig, meghívást kap. De miféle meghívást? Hová? És mit jelenthet? Senki sem tudta.

Végre, mi is a kezünkben tarhatjuk a Kepler62-t! És ha kinyitottuk, letenni sem lesz könnyű. Ez a könyv úgy szippantja be az olvasót, ahogy a Kepler62 nevezetű számítógépes játék Arit és Jonit. Itt az ideje tisztázni: mi is a Kepler62? Játék? Könyv? Esetleg még valami? Járjunk utána!

kepler62.jpg

A Kepler62 a világ legizgalmasabb és legtitokzatosabb játéka, amelyre minden gyerek vágyik abban a futurisztikus világban, amelyben Ari és Joni, a két testvér anyukájával él, ám többnyire inkább egyedül. Itt a gyümölcs és a „rendes” élelmiszer ritkaságszámba megy, mindig mindenki kukoricát eszik. Ezen a helyen nemcsak felnőttek dolgoznak, hanem felturbózott gondolkodású gyerekek is. A kormány pedig mindenkinek a barátja. Ebből a fullasztó és unalmas helyzetből nyújthat állítólag kiutat A játék. De hogyan szabadíthat ki a való világból egy virtuális játék? Eljuttathat egy új, szebb és jobb otthonba? Lehetséges ez egyáltalán? Ha érdekel, hogyan csöppen egy életre szóló kalandba két fiatal srác, kezdj bele a Kepler62 sorozatba! Ismerd meg ezt az izgalmakkal teli világot!

Ha többet szeretnél tudni a könyv cselekményéről, olvass bele Bánáti Kende ajánlójába!

Ezt a könyvet akár izgalmas műfaji keveredésként is olvashatjuk: a számítógép, a film és a képregény világából idéződnek meg különböző elemek. Számomra mindegyik művészeti ágból előhoz valami sajátosságot, és ezáltal nagyon erős hatást kiváltó egésszé áll össze.

keplerreszlet1.jpg

A témaválasztásban központi szerepet kap a valóság és a virtualitás határának az elmosódása. Ez egy borzasztóan fontos kérdés nemcsak Ari és Joni, de a mi életünkben is. A különböző szerepjátékok, internetes közösségi oldalak és portálok egyre inkább előtérbe kerülnek hétköznapjainkban, és sok mindent átalakítanak: például az egymás közötti kommunikációt, vásárlási és olvasási szokásainkat. A Kepler62 többek között ezt a jelenséget is feszegeti, méghozzá nagyon érzékenyen. Azzal játszik, hogy a virtuális világ mindennapjaink szerves részévé vált, ám ez nem feltétlenül baj.Megmutatja azt az utat, hogyan lehet ezt a jelenséget pozitív módon szemlélni és belevinni a gyerekeknek szóló irodalomba, hiszen ez nagyon is érdekli őket.

keplerreszlet2.jpgA Kepler62-ben a szöveggel teljesen egyenrangú rajzok lenyűgöző módon, egy pillanat alatt teremtik meg a könyv fentebb említett atmoszféráját. Pasi Pitkänen olykor két vagy annál is több oldalt kitöltő, részletgazdag illusztrációi fantasztikus világot tárnak a szemünk elé: felhőkarcolókkal teli világvárost, legyőzendő szörnyeteget, rejtélyes szobákat. Olykor magukat a képeket kell olvasnunk a szöveg helyett, akár egy képregény esetében. A rajzokon, akár a mondatokban, folyamatosan ott lebeg az a titokzatosság, amely a testvéreket körülveszi. Mindez folyamatosan pereg a szemünk előtt úgy, mint egy film. Akciófilmeket megszégyenítő módon épül fel a cselekmény, profi „vágásokkal” megtűzdelve.

A finn szerzőpáros, Timo Parvelaés Bjørn Sortland nagyon pontosan találja el, milyen hangon kell célközönségükhöz szólni. A virtualitás beemelésével az olvasás élménye „fokozódik” és közelebb kerül a gyerekekhez. A Kepler62-sorozat rendkívül izgalmas olvasmány, amely tele van feladvánnyal, megoldatlan kérdéssel!

Komoly és releváns gondolatok vannak benne elrejtve leegyszerűsítve, de nem lebutítva!

Ajánlom minden belevaló kalandornak és azoknak is, akik még nem akkora könyvmolyok!

Nem csak gyerekeknek.

Ha szívesen benne lennél a kalandban, ha képes vagy feltenni magadnak a legbátrabb kérdéseket, akkoritt a lehetőség, hogy útnak eredj a legőszintébb válaszokért!

Kapcsolódó termékek