Két szerző, sok rejtély

Ismerd meg A négy madár titkát és Az óra rejtélyét!

Berg Judit és Kertész Erzsi az utóbbi években sorra olyan fantasztikus történetekkel rukkolnak elő, amelyek teljesen magukba szippantják az olvasókat. Mind a Rumini-sorozatot, mind a Pantherátimádják a gyerekek, és a folytatásokat még mi, a Pagony dolgozói is alig bírjuk kivárni. Most pedig egy különleges sorozattal lepik meg a rajongókat.

Az biztos, hogy mindkét írónő pontosan tudja, mire van szüksége az olvasónak ahhoz, hogy akár a zseblámpa fényénél is tovább falja a feszített tempójú, csavaros történeteket. Amikor tavaly nyáron Berg Judit és Kertész Erzsi belekezdett a Meseteniszbe, mi már előre tudtuk, hogy ebből csak valami igazán nagyszerű sülhet ki! Azt azonban gondolni sem mertük, hogy egy igazi kalandsorozat kerekedik ki a játékból.

A két írónő, ahogyan egy teniszmeccsen is, egymásnak passzolgatta a fejezeteket: Kertész Erzsi elkezdte, Berg Judit folytatta és így tovább: együtt, még egymást is meglepve folytatták a mesélést. Az eredmény pedig egy hat fejezetből álló detektívtörténet lett, amely annyira magával ragadott mindenkit, hogy nem is volt kérdés: nyomtatott formában is meg kell jelennie a szövegnek. Így kezdődött A négy madár titka, Kiki és Gerda hihetetlen története, amely mára már sorozattá nőtte ki magát.

Az olvasó már az első oldalakon a történet közepébe csöppen, és csak kapkodja a fejét: ki követte hazafelé Kikit? Mi ez a kis doboz? Hová tűnt Gerda? A szöveg nem hagy unatkozni, akár egy jó akciófilmben, csak úgy zajlanak az események, mi pedig észre sem vesszük, és máris Kikivel nyomozunk, titokzatos szövegek jelentését fejtjük fel, elhagyatott házakba lopózunk be, és meglepő módon még az ornitológia iránt is érdeklődni kezdünk, holott előtte sosem gondoltuk volna, hogy „a veréb nem közönséges madár”.

"ÉRDEKELT a történet előrehaladása, a gyerekek sorsa, boldogulása, fantáziájuk működése. Olyan szemmel olvastam, hogy vajon a gyerekeimet érdekelné-e, kézbe vennék-e? És úgy hiszem – igen."

De amellett, hogy vérbeli detektívregények eltűnt személyekkel és enigmatikus nyomokkal, A négy madár titka és Az óra rejtélye nem nélkülözi az elvetemült gazembereket sem, akik körömszakadtáig próbálnak átgázolni a főhőseinken. Céljuk, hogy megszerezzenek olyan eszközöket, mint ami miatt Gerda és dédnagyapja is eltűnt, ami alapjaiban változtathatná meg az emberiség kapcsolatát az állatvilággal, vagy ami akár még a történelem alakulását is befolyásolhatja!

"...alig bírtam letenni. (...) tökéletes kezdő olvasóknak is, jó rövidek a fejezetek, a sztori meg kellőképen izgalmas, a stílus gördülékeny."

A tét mindig nagy: Kikinek és Grétának minden eddigi ismeretére és talpraesettségére szüksége van ahhoz, hogy megértsék, mi miért történik, és hogyan segíthetnek barátaiknak úgy, hogy a gonosztevők ne jussanak hozzá azokhoz a tudományos áttörésekhez, amelyen Gerda dédnagyapja vagy az idős órás családja egész életükben kísérleteztek.

Szerencsére a gyerekek segítségére siet Ibolya néni, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki az ornitológus dédpapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is – nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének. Ibolya nénin kívül a felnőttek nem aktív szereplői a történetnek, sőt, olyannyira kívülállók, hogy a körülöttük zajló fantasztikus eseményekről még csak sejtésük sincsen, így a gyerekek többnyire magukra utalva küzdenek meg a hataloméhes DR-rel és a műkincsrabló Suzannal, egyedül az ő találékonyságukon múlik, mi lesz ezeknek a veszélyes kalandoknak a kimenetele.

berg_judit_kertesz_erzsi_2018_szollosi01_kicsi.jpg

Később Ibolya nénin kívül a talpraesett, gyerekek nyelvén jól beszélő Somogyi László földrajztanár is megjelenik, és sok minden múlik azon, hogy helyén kezeli a fiatal nyomozók elszántságát, hisz a küldetésükben, és nem csak legyint rá, mint ahogyan sokszor teszik az a felnőttek: ő komolyan veszi, egyenrangú félként kezeli őket.

A sorozat amellett, hogy a fordulatos cselekménnyel, a hihetetlenebbnél hihetetlenebb eseményekkel és a csavaros rejtvényekkel magához láncolja az olvasót, megtanít arra is, hogyan gondolkodjunk önállóan, és vegyük észre az apró jeleket, a logikai összefüggéseket, valamint segít abban, amire sokszor az iskola sem tud megtanítani: megmutatja, hogyan alkalmazzuk az ismereteinket, hogy összekapcsoljunk két látszólag egymástól teljesen független dolgot ahhoz, hogy eredményre jussunk. Ha nem gondoltátok volna, hogy a Star Wars-világa egyszer még bárki segítségére lehet egy madártani fejtörőben, tévedtetek – és A négy madár titkából megtudhatjátok, mi az összefüggés. De néha az is elég, ha egy-egy jelentéktelennek tűnő iskolai beszélgetést elraktároztok az emlékezetetekben, vagy odafigyeltek arra, amit az idősebbek mondanak. Ezek mellett pedig megtanít arra, hogyan álljunk ki minden esetben a barátaink mellett és a jó ügy érdekében.

"A Pagony kiskamasz és ifjúsági könyveit felvezető olvasmányok sorában végre betöltődött az az űr is, ami átvezet a meseregényekből a Panthera és a Rumini után következő ifjúsági történetek felé."

Ha estéken át elővettétek a Ruminit, mert alig vártátok, hogy újabb és újabb kalandokba keveredjetek a főszereplőkkel a Szélkirálynő fedélzetén, vagy ha a mai napig visszamennétek a Pantherára, hogy megcsodáljátok a csendkavics színspektrumát az időjárás függvényében, ne habozzatok: Berg Judit és Kertész Erzsi olyan kalandokat tartogatnak számotokra, amilyenben még sosem volt részetek. Önálló olvasásra, vagy közös meséléshez, A négy madár titka lesz az új kedvencetek, és ami a legjobb: ha végeztetek, azonnal lekaphatjátok a polcról a második részt!
Azoknak a gyerekeknek ajánljuk a sorozatot, akik a Harry Potter első kötetét el tudják olvasni, a Kiki nyomoz nyelvileg és dramaturgiailag pont H.P. első kötetének a nehézségi fokán áll. És ahogyan a Harry Potter, az Egy ropi naplója-sorozat, vagy akár a Percy Jackson-könyvek, ez a történet is azonnal be fog szippantani, és nem fogsz tudni megállni az első rész után!

Vajon mit jelent a „csicseregnek a madarak” és a „szabad, mint a madár”-kifejezések? Mert ezek a madarak bizony nem azok, aminek látszanak…

Olvass bele a könyvbe, és rendeld meg A négy madár titkát vagy ha azon már túl vagytok, a második részt, Az óra rejtélyét!

Az idézetek forrása: moly.hu

Kapcsolódó termékek