A letehetetlen kalandregény

Derítsd fel Panthera titkát!

Ismerd meg az elmúlt évek legszuperebb magyar kalandregényét kisiskolásoknak! Szerintem tényleg az! Ha szeretnél egy a fantasy és az útinapló határán érzékenységgel egyensúlyozó könyvet, ami az első perctől az utolsóig beszippant, akkor ez az, amit el kell olvasnod! Derítsd ki, hogy hol a varázslat és a tudomány határa! Ismerkedj meg szuper szereplőkkel, figyeld meg, hogyan lesz belőlük igazi csapat, ha össze kell fogniuk! Olvass tovább!

Kilencéves kortól mindenkinek szívből ajánlom, szülőknek, tesóknak, nagyszülőknek, közeli és távoli rokonoknak, metafizikai kérdéseket szívesen boncolgatóknak, és azoknak, akik csak az adrenalinra utaznak! 

01.jpg

Mitől olyan jó egy kalandregény? — Teszem fel a kérdést, amikor alapvetően alapos olvasóként elfeledkezem arról, hogy minden egyes szót, mondatot és bekezdést teljes mélységében, lassan és alaposan megemésszek és átgondoljak. Amikor csak úgy szaladnak az ujjaim között a lapok, és azon kapom magam, hogy már megint átfutottam vagy ötven oldalon. 

02.jpg
1. Lendület

Nos, ha ez a tapasztalat egyáltalán nincs meg, pedig elvileg "kalandregényt" olvasol, akkor valószínűleg elég gyenge próbálkozással van dolgod. Mivel én szeretek minden beszippantható és megélhető részletet megtapasztalni, nagyon lassan szoktam olvasni. De a Pantherát egyszerűen nem lehetett lassan olvasni. Csak faltam és faltam, aztán, amikor rajta kaptam magam, boldogan lapoztam vissza ötven oldalt. És mondanom sem kell, megannyi újabb különleges zugát fedeztem fel a szövegnek. Most, hogy körülbelül tízszer olvastam, és még mindig teljesen bele vagyok habarodva, úgy gondolom, bátorsággal állíthatom, hogy ez tényleg egy jó kalandregény!

TEDD A KOSARADBA MOST 15%-OS KEDVEZMÉNNYEL!

2. Mélység

Műfaját tekintve ízig-vérig ifjúsági kalandregény, ami, elég komoly lételméleti kérdéseket boncolgat a maga nyelvén

3. Jó karakterek

Egy jó ifjúsági könyvhöz biztos, hogy kell legalább egy jó ifjúsági karakter. Ebben a szövegben pedig hat is van! Három lány és három fiú, úgyhogy az azonosulni vágyók bőven válogathatnak, esetleg váltogathatnak, mert mind megélhető, szuperül, teljes mélységeiben megrajzolt személyiség. Én már rosszul érzem magam, ha arra gondolok, hogy nem is élnek. Olyan, mintha én ölném meg őket. Mert a könyvet olvasva bizony nagyon is hiteles, létező barátokat kaptam, eléggé megkedveltem őket, úgyhogy (most) nem is folytatom a kivesézésüket, mert irtó tapintatlan lenne.

4. Kaland!

03.jpg
Aztán kell egy jó kis kaland. Na, abból itt bőven adódik. Azt hittem, hogy egy ilyen egyszerű kis regény dramaturgiája nem nagyon tud kifogni rajtam, de meg kell, hogy valljam, iszonyat ügyesen van felépítve. Minden fejezet óriási meglepetéseket és fordulatokat tartogat. Ráadásul az elbeszélő, aki az egyik srác a mászócsapatból, Kismukk, nagyon nagyon cseles narrátor tud lenni. Persze még gyerek, nem tud mindent a világról (nem mintha a felnőttek sokkal többet tudnának, ez a regényből is kiderül) de a korához képest elég tájékozott, ráadásul gyorsan vág az esze és elég érzékeny is a körülötte élőkre és a világra. Éppen csak ő nem hiszi el magáról ezt a sok szuper dolgot, ami eléggé megnehezíti a mászást. Szóval, Kismukk szemszögéből olvassuk a történetet (mert bizony, útinaplót is készített, amit persze élőbeszéd szerűen folyamatosan kiegészít). A cselekmény maga egy cseppet... nos, hihetetlen. Ráadásul be kell látni, hogy Kismukk szeret fantáziálni, kitalált történeteket lejegyezni, úgyhogy nem árt tudni, hogy nem lehetünk teljesen biztosak az állítottakban. 

TEDD A KOSARADBA MOST 15%-OS KEDVEZMÉNNYEL!

Szóval, Kismukk (akiről amúgy azt kell még tudni, hogy tényleg kicsi, tehát alacsony, vékony, és nem szokott megmukkanni sem, ellenben írásban és rajzolásban elég jó) szerint be lettek zárva az osztálytársaival (barátoknak a kaland kezdetén egyáltalán nem mondanám őket) egy hógömbbe! Illetve egy összezsugorított hegybe, amit üvegbúra fed. Na, igen, ez alapból elég meredek, hát még a folytatás: ezt a hegyet egy kincsvadász Meredek John lopta el, kicsinyítette le, aki mászótanfolyamot hirdetett a suliban. Az erre jelentkező ártatlan gyerekekkel (akiket szintén összezsugorított) pedig meg szeretné mászatni a hegyet, hogy megszerezzék neki a (nem is akármilyen, hanem komoly energiákkal bíró) kincset. Ehhez pedig fogja a mászótanfolyam lelkes kis tanulóit, és lekicsinyíti őket, aztán mehetnek hegynek fel a búra alatt. Igen ám, de ezt a hegyet még soha senki nem mászta meg, sőt megannyi legenda, tudományos és áltudományos hír lengi körül a nevét! És ebben van a szöveg zsenialitása! Mert a történetben finoman, teljesen koherens képet alkotva keveredik az olvasó számára reális és irreális világ. Azt pedig, hogy hol a határ, csak az olvasó döntheti el.

Neked belefér, hogy egyszer csak találnak egy hegyet, amit senki nem mászott meg? És az, hogy ott egy csomó természetbúvár és hegymászó eltűnik? Vagy, hogy különös fajokról és jelenségekről számolnak be a visszatérők, akiket egyből elmeháborodottnak is nyilvánítanak? Hol van az igazság?

Vajon mi van a hegyen? Mitől olyan különleges a kincs, és hogyan lehetséges egyáltalán a megoldása ennek a lehetetlen helyzetnek? Kijutnak a gyerekek a hógömb fogságából? Megmásszák a hegyet? Milyen változásokon mennek keresztül közben? És egyáltalán, mi lesz, ha kijutnak? Mit kezdjenek egy náluk ezerszer nagyobb gonosz kincsvadásszal és a társaival?

A regény 2016-ban jelent meg, és akkora sikere volt, hogy Kertész Erzsi kényleten volt folytatni és sorozattá duzzasztani Kismukk kalandjait. A közönségsiker mellet a HUBBY is hamar felfigylet a friss szerzőre, és a kiemelkedő gyerekirodalmi tevékenységéért különdíjat adott Kertész Erzsinek 2017-ben. 

Olvass bele a Panthera eslő részébe itt!TEDD A KOSARADBA MOST 15%-OS KEDVEZMÉNNYEL!