Ki ne akarna jó szülő lenni?

Két új könyv, ami gyerekszemmel varázsol el kicsiket és nagyokat

2018. január 4.Zsani

cimkék: családi A hónap könyve cuki

enanyukamMérhetetlenül kedves könyvek jelentek meg Varró Dániel vicces fordításában. Akár (leendő) anyukának, akár apukának, akár egy kisgyereknek, akár kisgyerekes szülőnek keresel valami igazán szívmelengetőt, érdemes lesz megismerned a Az én anyukám és Az én apukám című könyveket! Olvass tovább!
Mindkét könyvecske egy teljesen átlagos napot ír le - ami talán gyerekszemmel nem is olyan átlagos. Miért ne vehetnénk észre a hétköznapi teendők tengerében a sok móka-forrást? 

Mert Az én anyukám és Az én apukám is arról szól, hogy egy kicsi gyerek szemével milyen csodálatos is egy anyuka, vagy egy apuka, milyen különleges kapcsolat van közöttük – valamint, hogy milyen varázslatos is tud lenni, ha játékkal és fantáziával, közös, szeretetteljes idővel töltjük meg, a legátlagosabb hétköznapot is. 

apukam1

A könyvek erejét fokozza a kedves képi világ, ami az első laptól az utolsóig felejthetetlen harmóniát teremt. Cally Johnson-Isaacs kiemelkedik a friss brit illusztrátorok közül, képeivel friss melegséget hoz a gyerekkönyvek világába. 

James Brown kedves ritmusait ezúttal Varró Dániel magyarította:

"Ha összepakoltuk a felszerelést,
és megvan a kukker, a sapka, a kréta,
elkezdeni végre a feldfedezést
süvítünk is, akár a rakéta."

Külön szimpatikus, hogy a két könyv nem mossa egybe a családi kapcsolatrendszert, és külön-külön kiadványként kezeli az anya-gyerek, illetve az apa-gyerek kapcsolatot, ezzel lehetőséget teremtve az esetleges sztereotípiák újragondolásának. 

2

A kis könyvecskékkel bekukkanthatunk a gyerekek fejébe, abba, hogyan látják ők a szülői szerepeket, illetve azt is megtapasztalhatjuk, milyen kevés kell ahhoz, hogy a megfelelő játékos odafordulással "gyermekbaráttá" alakítsunk bármilyen helyzetet. 

Kinek és miért ajánljuk a könyveket?

Leendő anyukáknak és apukáknak, tökéletes hangolódás az új szerepekre.

Gyerekeknek, mert remek lehetőséget, inspirációt ad az apa-gyerek, anya-gyerek kapcsolat kijátszására, kibeszélésre.

Kisgyerekes szülőknek, mert remek tükröt tart az anyai és apa szerepeknek.

Anyukánknak és apukánknak, mert nincs olyan szülő, aki ne érzékenyülne el a legmeghittebb kapcsolatokat tematizáló mesekönyveken.

Búcsúzóul álljanak itt Az én anyukám utolsó sorai:

"Csupa móka az én anyukámmal a nap,
buli lesz vele holnap is ám, ami rám vár!
mert jobb szívű, szebb, ügyesebb, murisabb
nincs senki az én anyukámnál."

ap

Tedd a kosaradba Az én anyukám, és Az én apukám című könyvecskéket!