Kiskamasz kalandok

Könyvek, amiken jó felnőni

Most összeszedtem a kedvenc kiskamaszoknak szóló könyveimet, amiket (nem ciki!) én is, és sok más felnőtt is legalább annyira élvez, mint a fiatalok. Valószínűleg azért, mert zseniálisak. Ezek a könyvek a mai gyerekek problémáival foglalkoznak egy számukra is érthető, mégis szép, igényes nyelven. És ilyenkor mindig rájövök: rendkívül sok olyan dolog van, amivel valószínűleg minden újabb generáció megküzd a felnőtté válás során. Ettől különlegesek a könyvek: számunkra és aktuálisak.

24364.jpgFrancine OomenLéna listáiAdott egy kislány, aki imád listákat írni, jegyzetekhez firkálni, és egyáltalán: hajlamos elszórakozni magában. De miért is? Miért van az, hogy amint döntenie kell valamiről (akármiről!) egyből megijed, és papírra veti az esetleges lehetőségeket? Talán mert maga sem tudja egész pontosan, hogy mire vágyik, vagy, hogy az esetleges vágyai milyen következményekkel járnak. Ez alapvetően jellemző a kiskamaszokra: így sem jó, meg úgy sem jó... De, hogy hogy lenne tökéletes, az sem tiszta mindig. Ilyenkor a gyerekek rádöbben, milyen óriási is ez a világ, és ők milyen aprócskák benne. De ahhoz, hogy az aprócska életük a megfelelő síneken haladjon nem árt általában jobb döntéseket hozniuk. És ez azért elég rémisztő. Térképezd fel a vágyaidat, ismerd meg önmagad, és, ha kell, segíts magadon listákkal Lénával. 

Ha szívesen beleolvasnál a könyvbe, lapozz ide!

25444.jpgAnna Woltz: Tess és én 

Tess egy nagyon különleges lánynak tűnik. Akárcsak Samuel. De, ha jobban megnézzük, csak érzékeny kiskamaszok. Egy vakáció úgy hozza, hogy Samuel a családjával pont ott nyaral, ahol Tess él a mamájával. Sőt, képzeld, még találkoznak is! És, bármilyen hihetetlen egyáltalán nem egy szerelmes regény kerekedik ki ebből. Hanem egy őszinte barátságé. A két gyerek egyedül érzi magát a problémáival, a kérdéseivel. Azt például, hogy mit érezhetett az utolsó dinoszaurusz a Földön, senki más nem tudja Tessen kívül komolyan venni Samuel környezetében. De Anna Woltz nem éri be ennyivel. A legkeményebb egzisztenciális kérdések, a felnőttek világának teljes érthetetlensége a gyerekek szemszögéből éles kritika is. Az pedig, ahogy a kislány próbálja megismerni az apukáját, aki nem tudja, hogy van egy lánya tényleg szívbemarkoló. Minden kiskamasznak óriási olvasmány az életről, fiúknak, lányoknak egyaránt. Ne gondold, hogy a te gyerekednek nincsenek ilyen kérdései!

Bővebben a könyvről ittolvashatsz!

25758.jpgGuus Kuijer: PolliPolli történetét mindenki megkönnyezte, akit ismerek. Van egy kislány, aki az anyukájával él. Az anyukája összejön az osztályfőnökével (aki amúgy tök jó fej, azt leszámítva, hogy a románc pont úgy kezdődött, hogy Polli anyukájának le kellett ordítania a fejét). Aztán van egy barátja, illetve csak volt, mer Minún muszlim, és nem lehet a barátja. Aztán van egy apukája, aki, bár imádja a lányát, kár szépíteni: drogfüggő. És ezzel a történettel, ami a kemény témák ellenére nagyon vicces tud lenni, megtanuljuk, hogy a gyerekek bizony mindent éreznek, és gyakran, amikor a felnőtteket elragadják az érzéseik, a gyerekeknek sokkal józanabb és őszintébb megoldásaik vannak. Ez a könyv segít a problémákon:. megmutatja, hogyan küzdhet meg egy kislány egy ennyire bonyolult helyzettel. És rávezet arra, hogy, ha igazán figyelünk magunkra, ha tényleg jelen vagyunk a társas pillanatainkban, akkor bármilyen körülményekkel is kell megküzdenünk, tudni fogjuk, mi a következő lépés.

Ha szívesen olvasnál még a regényről, akkor kattints ide!

Ha pedig megrendelnéd, akkor ide!

A zseniális holland szerző, Guus Kuijer tollából a Minden dolgok könyvét olvashatod még el. 

25074.jpgLissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

Milyen érzés lehet olyan kis srácnak lenni, aki sokkal alacsonyabb a kortársainál? Vagy messze költözni a szeretett otthonodtól és barátaidról? Talán, nem is olyan rossz, ha az ember szülei amúgy, (hiába adnak nyolcsebességes biciklit és annyi szeretet, amennyit csak tudnak) egyszerűen nem értik meg a saját gyereküket. Annyira odavannak a saját munkájukért, hogy elfelejtenek Stuarttal lenni. 

A Horten család eredeti szülőhelye családi titkokat rejt: még a hátam is beleborsódzik. Stuartnak volt egy nagybácsija, egy bűvész (vagy varázsló?!), aki épp olyan alacsony volt, mint ő! Ráadásul a nagybácsinak volt egy masinagyára is. Ezt eddig, hogy a csudában nem tudta elmesélni a papája? De itt már nem is ez a fontos, hanem, hogy a csöppnyi főhős egyszer csak elkezdi követni a nyomokat. A nyomokat, amiket nem is ő kezdett el keresni... Kalandozz te is Stuarttal a legszuperebb kalandregényben. Ilyen fantáziával megírt történetet nem mindennap olvashatsz!

Bővebben a könyvről itt olvashatsz!

24402.jpg
Anja Stürzer: Somniavero - Az idő fogságában Elvesztette ugyanis a somniaverót, ami elengedhetetlen az időutazáshoz. Újdonsült barátaival, Merlinnel és Akaschával együtt minden erejével azon van, hogy visszakerülhessen a saját idejébe. De ehhez le kell rázni dr. Paulust, az őrült tudóst, aki folyamatosan a nyomukban van... Jochanan megismeri a múltját (ami a mi jövőnk), Merlinék pedig bepillanthatnak a jövőjükbe (ami a mi még távolabbi jövőnk). Mi pedig elgondolkodhatunk azon, mit csinálunk rosszul itt és most, ha ez vár ránk... Letehetetlenül izgalmas sci-fi!

Jochanan, a 2100-as években élő berlini fiú visszautazik a múltba, a meglehetősen sötét 2031-be – és ott is ragad.

25561.jpg
Jostein Gaarder: A kártya titkaHans Thonas az apjával él északon. Az anyukája befutott modell lett Olaszországban. Ez után nyolc évvel apja és fia elindul, hogy felkeressék az eltűnt mamát. Ahogy autóznak Görögország felé, Hans Thomas egy fura péktől kap egy nagyítót, később pedig egy zsemlét, amiben egy apró könyvre bukkan. A nagyító kulcsa a könyvnek, a könyv pedig egy kulcs Hans Thomasnak önmagához, ugyanis lassan rájön, hogy egy olyan történetet olvas, amit csak neki szánhattak. A történet kemény filozófia, folyamatosan egzisztenciális kérdésekkel dobálózik, ugyanakkor cikornyás családregény is. Minden mozzanata szellemes és kifinomult.
Ez a dán sztárszerző, Jostein Gaarder legújabb könyve, ha tetszett, mindenképpen olvasd el a Anna világát is, ami zöld szemléletre, a Föld megóvására hívja fel a figyelmet, persze mély, filozofikus érvekkel.

Kapcsolódó termékek