Klasszikusok újraolvasva

A történelem legnagyobb hatású gyerekkönyvei

Mindenkinek vannak olyan gyerekkori könyvélményei, amik felejthetetlenek.
Mitől, miért és kiknek jók ezek a régebbi mesék?
Most a legnagyobb klasszikusokat vettük le a poncról és néztük meg közelebbről. Olvass újra te is, megmutatjuk azt is, hogy hogyan!

A másik ok, hogy MOST kezdd el az újraolvasást, hogy március 15-ig 20% kedvezménnyel teheted a kosaradba a legkedvesebb klasszikusainkat!

P. L. Travers - A csudálatos Mary

A Cseresznyefa utca 17. szám alatt lakó Banks családot elhagyja Katie, a dada, ezért a gyerekeknek újfent szüksége van egyre: felejthetetlen kép az alkonyattájt, szőnyegtáskával és virágos kalapban érkező Mary Poppins. A gyerekeket azonnal elbűvöli, már az első este kérik, hogy soha nem menjen el tőlük. 1159.jpgMary csak annyit ígérhet, hogy addig marad, ameddig meg nem fordul a szél. Így is lett, Mary a keleti széllel jön, a nyugatival megy, de ezalatt rengeteg kaland történik a Banks házban. A hétköznapokat csipetnyi varázslattal fűszerező regény megunhatatlan klasszikus. Mary Poppins mindig higgadt és méltóságteljes. Mai szemmel nézve néha túl szigorúnak tűnik, a gyerekeknek mégis a legnagyobb stabilitást jelenti, sőt, az egyéni biztonság, nyugalom és jósághoz vezető utat mutatja a Banks gyerekeknek. Mary 83 év távlatából is remekül ötvözi a gyerekek hétköznapjait a tündérmesékkel. A nevelés a kötetben rámutat arra, hogy a szigor ellenére a határozott szabályok a gyerekek természetes szükséglete, másrészt a nevelés a meseregényben mindig a varázslat határán billeg a gyerekek szemszögéből, akárcsak az életben...

Mary felejthetetlen történetét 8 éves kortól ajánljuk.Tedd a kosaradba!

Kíváncsi vagy, kinek volt a Pagony és Tilos az Á szerkesztői közül Travers az egyik legkedvesebb szerzője és milyen más klasszikusokat ajánl még neked? Lapozz az interjúra!

A. A. Milne – Micimackó

A Pagony név szerint is kötődik Medveczky Medve úrhoz, vagy ahogy többen ismerik: Micimackóhoz - a róla elnevezett meseregényt szinte mindenki hallotta kiskorában és szereti a mai napig. Minden karaktere zseniális, hiszen mind ismerünk valakit, akire hasonlítanak. A csekély értelmű medvebocs, Micimackó, a kissé félős Malacka, a mindig vidám, örök optimista, ugrálós Tigris, a fontoskodó Nyuszi és a mindegyikük szerető gazdája: Róbert Gida. Lakóhelyük a Százholdas Pagony, ahol mindig történik valami kaland, amit Micimackó versekben meg is énekel. Ez a meseregény örök klasszikus,

803.jpg
sok magvas gondolattal és igazsággal. Nem véletlen, hogy több író írt folytatást, sőt filozofikus értekezést hozzá. Újraolvasva a könyvet igaz a legenda, miszerint A. A. Milne remek pszichológiai érzékkel festi meg a karaktereit egy-egy személyiségtípus elnagyolásával, egy-egy neurózis kidomborításával. Ezeket az érzéseket, félelmeket és késztetéseket természetesen megélik a gyereket, a Micimackót hallgatva viszont egy más típusú megértésben lehet részük, ami segít nekik. A szangvinikus Tigris, a kolerikus Nyuszi, a melankolikus Füles és a flegmatikus Micimackó tisztán képviselik a különböző temperamentumokat, ami segíti a gyerekeket önmaguk és mások megértésében. A különböző neurózisok felől nézve pedig Tigris hiperaktív, Füles, depressziós, Malacka paranoiás és így tovább, csupa-csupa olyan érzés, ami temperamentumtól függően különböző mértékben átvonul a kicsi gyerekeken épp úgy, mint a felnőtteken, de megfelelő mesével ezek a szorongató benyomások úgy elmúlnak, ahogy érkeztek... Így talán nem véletlen, miért a Micimackó minden idők legsikeresebb mesekönyve.

Karinthy Frigyes zseniális fordításában olvashatjuk magyarul, aki szinte nem lefordította, hanem megalkotta a magyar Micimackót, amely az ő átdolgozásában vált igazi magyar klasszikussá. 

Rendeld meg a könyvet itt!

Mosonyi Alíz – Pagony Klasszikusok, amiket évszázadok óta mesélünk

Mindig van, aki újra elmeséli. Mindig van, akinek újra el lehet mesélni.” Ebben a mottóban minden benne van, amit tudni kell a Pagony Klasszikusairól. Az újragondolt klasszikusokból három jelent meg. Mosonyi Alíz által mesterien fűzött történetek sem lerövidítve, sem lebutítva nem lettek, mégis nyelvileg közel állnak a mai gyerekekhez és az illusztrációk is mindhárom esetben rengeteget adnak a mesékhez.

13731.jpg

A Csipkerózsika képeit Gyöngyösi Adrienn készítette, melyek tökéletesen követik a történet hangulatát. Ahol kell, ott könnyedek, ahol a hangulat azt kívánja, ott pedig morózusak.

13730.jpgJancsi és Juliska történetét Agócs Írisz jelenítette meg a tőle megszokott kedves figurákkal, ami elveszi az élét az eredeti Grimm mese borús hangulatának.

14589.jpg

A kissé újra gondolt, logikusabbra írt Piroska és a farkast pedig Molnár Jaqueline merész kollázstechnikával készített illusztrációi ölelik körül.

Az átírt Grimm-meséket 5 éves kortól ajánljuk.A sorozat óta megjelent egy csodaszép gyűjteményes kötet is ismert és kevésbé ismert Grimm mesékkel Rofusz Kinga képeivel. Olvass bele és ismerd meg itt!

Böngéssz Mosonyi Aliz könyvei között és szerezd be a Grimm-meséket itt!

Erich Kästner, aki mindenkivel megszeretteti az olvasást

16455.jpgErich Kästner neve bizonyára mindenki számára ismerősen cseng, hiszen olyan nagyszerű könyvek szerzője, mint az Emil és a detektívek, amelyet 59 nyelvre fordítottak le, vagy, mint

19678.jpg
A két Lotti, amelynek számos feldolgozása létezik. Velem A két Lotti szerettette meg az olvasást, éppen ezért bátran ajánlom második osztályos kortól, hiszen Kästner regényei nem csak izgalmasak és tanulságosak, de eltalálják azt a hangnemet és nézőpontot, amely minden gyereket odaszögez a regény elé. Történetei 14993.jpgképtelenek, csavarosak, mégis azt érezzük, hogy bármelyikünkkel megtörténhetnek, és hogy részesei vagyunk a kalandnak. A két Lotti egy kiskorukban elszakított ikerpár találkozásáról, és helycseréléséről szól, az Emil és a detektívek pedig egy kisfiú kalandos nyomozásáról ellopott pénze után Berlinben. De ha túl vagytok a kötelező kötetein, olvassátok el a Május 35-öt, hiszen ezen a napon bármi megtörténhet, vagy Az állatok konferenciáját, amiben az állatok agyafúrt tervet eszelnek ki, hogy végre békét teremtsenek a Földön. Egy biztos, Kästner sokadik olvasásra is csodálatos!

Erich Kästner regényeit 8 éves kortól ajánljuk. Rendeld meg őket most 20% kedvezménnyel!

A repülő osztályba itt bele is tudsz olvasni!

Fenyő D. Györgyöt, a Radnóti Miklós Gimnázium vezetőtanárát, a Magyartanárok Egyesületének alelnökét is kérdeztük már klasszikusokról. Mit gondol Erich Kästner könyveiről? Lapozz ide, derítsd ki!

Lewis Carroll abszurd világa

Az Alice Csodaországban megjelenése óta foglalkoztatja a fordítók fantáziáját, hiszen Carroll nehezen interpretálható nyelvi játékokkal tűzdelte tele különös történetét. 16560.jpgNem véletlen, hogy Kosztolányi borongós-magyaros fordítása és Szobotka szöveghűbb átírása után Varró Dani és Varró Zsuzsa is nekiveselkedtek az abszurd mese lefordításának, így jelenleg több változatban is elérhető, kisebbeknek még egyszerűsített, átdolgozott formában, sőt zsebkönyvként is! Nem csak a cím tér el fordítónként, de még a mesében található versek, nevek, leírások is egészen máshogy hangzanak. A történet dióhéjban: Alice egy nyuszit követve bebújik egy lyukba, és azon átérve különös világ tárul fel előtte, ahol őrültekkel teázik, állatokkal beszélget, varázsitalt iszik és még számos abszurd kaland vár rá ebben az abszurd világban. Csodaország mindenkit magával ragad,aki egyszer elolvasta, sosem felejti el. Ha pedig többször leveszed a polcról, mindig találni fogsz benne valamilyen apró finomságot.

11 éves kortól ajánljuk.

Lewis Carroll elsősorban arról híres, hogy megírta az Alice Csodaországbant. De a rajongói tudják, hogy Carroll afféle tipikus 19. századi polihisztor, aki egyszerre fantasztikus író, filozófus és az oxfordi egyetem matematika professzora. A Gubancmese egy tudományos-szórakoztató ismeretterjesztő, amiben abszurd részletekkel teli történetek vannak: három pár utazó botladozik keresztül valós, ámde annál meghökkentőbb szabályokat felmutató helyeken – ugye ismerős valahonnan? Ám itt a szabályok mindig egy olyan rendszerbe fonódnak, hogy aki figyel (sőt, jegyzetel!, mert anélkül nem nagyon megy), az a történetek végén elhangzó feladványokat is meg tudja oldani. Ismerd meg a könyvet!

Michael Ende univerzális regényei

796.jpgA szerző regényei egész univerzumokat teremtenek. A Momo egy izgalmas fantasy, ami amellett, hogy örök érvényű tanulságokat ad át az olvasóknak, lebilincselő olvasásélményt is nyújt. Egy régi amfiteátrum egyik zugában lakó kislány, Momo feladata, hogy visszaadja az embereknek az időt, amelyet rideg, különös szürke urak szivar formájában szívnak el az emberek elől. Üzenete világos, és nem csak a gyerekek számára fontos: az egész társadalomra érvényes az idő felhasználásának metaforája.

25677.jpg23701.jpgDe Michael Ende számos más felejthetetlen történettel is megajándékozott minket, a Végtelen történet a Fantázia birodalmába varázsolja főszereplőjét, és vele együtt minket is, hogy életre szóló kalandokban vehessünk részt, Gombos Jim vidám történetei pedig mindannyiunkat megnevettetnek. A felsorolásból persze nem maradhat ki A sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspancs-lódítóbódítóka, amely groteszk meseregény egy szörnyű varázslópáros, dr. Lidérczy Belzebub és nénikéje, Tyrannja Vampiria szörnyű tervéről. Ende az egyik legmeghatározóbb ifjúsági szerző, akinek nemcsak az ismert könyveit érdemes újra lekapni a polcról, hanem a kevésbé ismerteket is.

A Momót és a Végtelen történetet 10 éves kortól, Gombos Jim és Lidérczy Belzebub kalandjait pedig 8 éves kortól ajánljuk. Michael Ende regényeit itttudod kedvezménnyel megrendelni!

Navratil Domi és Fejős Annie ajánlója.A változékony tavaszi időben is jó, ha mindig nálad van egy jó könyv... Legyen most ez egy klasszikus, izgalmas regény, egy könyv kedvenc íródtól vagy egy verseskötet, melyeket március 8-ig 20%-os kedvezménnyel tudsz megrendelni webboltunkból.

Kapcsolódó termékek