Kortárs szerzők, kedvenc könyvek

Miért szeretjük őket?

Melyik volt Kertész Erzsi első könyve? Mivel robbant be a köztudatba Dániel András? Ki az ország kedvenc kiskutyája? Tudj meg mindent kedvenc szerzőidről!

Minden család könyvespolcán sorakozik néhány olyan mesekönyv, amit még a szülők, nagyszülők lapozgattak gyerekkorukban, majd generációkon át lett újra és újra nagy kedvence a gyerekeknek. Ezeknek a könyveknek biztosan nem kell utánajárni, mert mindannyian tudjuk, mely korosztálynak szólnak, miben rejlik a varázsuk. De mi a helyzet az egyre bővülő kortárs gyerekirodalommal, aminél még nem segít az irodalmi kánon? Hogyan igazodjunk el a több ezer kötet között? Ebben a cikkben bemutatunk nektek néhány Pagonyos szerzőt, akik mind elismertek a gyerekirodalom világában. Bármely könyvüket választjátok is, garantáltan minőségi, a célzott korosztály értelmi és érzelmi intelligenciáját figyelembe vevő meséket kaptok.Pásztohy Panka


Pásztohy Panka neve régebb óta ismerősen csenghet azoknak, akik otthon vannak az illusztrátorok világában. Panka illusztrálta például Berg Judit nagy sikerű Panka és Csiribí sorozatát is. De egy ideje kinőtte ezt a kategóriát, és mára legalább olyan stabilan tartozik a kortárs meseírók világába is, mint az illusztrátorokéba. A többszörösen díjazott Pitypang és Lili-sorozatot sokan ismerjük és szeretjük (Aranykönyv-díj 2017 – gyerekirodalmi fődíj, Szeretem a kiskutyám!, Aranykönyv-díj 2018 – Gyógyítsd meg a kiskutyám!). Pitypang és Lili kalandjait a kiscsoportos óvodásoktól egészen az iskolakezdőkig mindenki imádja. Nem véletlenül, hiszen meséi elragadóan kedvesek, közérthetőek. Titkuk egyrészt a hétköznapi, realista történetekben rejlik, másrészt természetesen Pitypang, a cuki kiskutya karakterében, akihez pillanatok alatt kötődni kezdenek az óvodás korú gyerekek. Hiszen melyik óvodás ne ábrándozna arról, hogy saját kiskutyája lehet? Panka meséi nem csupán elbűvölőek, de a felelős állattartás alapjait is igyekeznek átadni a gyerekeknek. Ha más meséket is olvasnátok Pankától, nézzetek bele a Pesti mese című képes mesekönyvébe, ami igazi budapesti kalandtúra – nem csupán, de főként – nagymamáknak és unokáknak. Ha pedig már kívülről fújjátok a történetét, a frissen megjelent kötete, a Halló, mama! is igazán izgalmas, egyedi történet, hasonló célcsoporttal: az elmúlt évtizedben sok ezer magyar család költözött külföldre, a nagyszülők interneten tartják az unokáikkal a kapcsolatot. Nekik szól ez a könyv.

Szerezd be itt a szerző összes könyvét!

Kövesd Pankát a Facebookon!


Vadadi Adrienn


Vadadi Adrienn óvónő, újságíró, két gyereke van: egy nagy, egy kicsi. Nem véletlen, hogy a Leszel a barátom? - ovis mesék című első meséskötetét (melyet Pásztohy Panka tündéri rajzai színesítenek) 2013-as megjelenése után a közönség rögtön a szívébe fogadta. Hiszen ki ismerhetné jobban az óvodások világát, mindennapjaikat, félelmeiket, vágyaikat, mint egy óvó néni?

Mára egy egész sorozattá nőtte ki magát a mesekönyv. További részei szintén az óvodában játszódnak, de már különböző témák köré szerveződnek, mint pl. ünnepek az óvodában, táborozás, nyári szünet az oviban, beilleszkedési nehézségek, másság és elfogadás. Ezek a hétköznapi, szocializálódást segítő, élethű történetek nem csupán segítenek megszerettetni az óvodát, oldani az ismeretlentől való félelmet, de tanulságosak és szórakoztatóak is a kicsik számára, így akár egy átlagos esti meseolvasáshoz is tökéletesek. A Vadadi Adrienn meséit ovisként megszerető gyerekek mára már suliba járnak, de szerencsére Adrienn rájuk is gondolt! Már a Leszel a padtársam? vagy a Nyomás a suliba! című, suliba szoktató mesekönyveit is hazavihetitek!

Vadadi Adrienn azóta is újabb és újabb bájos könyveken dolgozik. Lapozzatok bele a Titkos reggeli vagy Titkos vacsora című családi meséibe, amik egy testvérpár mindennapjait mesélik el fejezetről fejezetre. Ha pedig már kinőttetek az óvoda világából, válasszatok a Kockacukor lovassuli izgalmas, ízig-vérig lovas és csajos sorozatából, kezdő olvasóknak pedig bátran ajánljuk Matricás Laci, a híres rabló fergeteges kalandjait.

Szerezd be itt a könyveit!

Kövesd Adriennt a Facebookon!Dániel András


Dániel Andrásról az első gondolat, ami mindig eszembe jut, az, hogy kilóg a sorból. Ebből a listából is. Ugyanis se nem óvóbácsi, se nem volt mindig író vagy gyerekkönyv-illusztrátor, festőként kezdte pályafutását. Nem tudnék egyetlen korcsoportot mondani, amelynek Dániel András alkot. 2-3 éves kortól egészen felnőtt korig bátran kezünkbe vehetjük a köteteit, biztosan találunk bennük olyan meséket, amelyek azonnal a kedvenceinkké válnak. Nem tagadom, én így voltam az első kufli-könyv megjelenése után; azonnal beleszerettem.


Dániel András nem azzal a határozott szándékkal kezdett el írni, hogy gyerekeknek készítsen lapozgatnivalót. Az ő szavaival élve puszta „véletlen” volt, hogy berobbant a gyerekkönyvírók közé. De micsoda robbanás volt ez! Első kötete, a Matild és Margaréta kiadónknál jelent meg 2012-ben. A két kis boszorkány története hamar sokak kedvence lett. Azután jött Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), mely már azt az elvontabb vonalat képviseli, amin később határozott léptekkel indult el Dániel András. A történet egy pici házaspár és a felhúzható bádognyuluk körül forog, méghozzá egy dióban. Egy mese maximum egy oldal, ám annál több elgondolkodtató, szívmelengető és persze kissé elvont gondolat vár bennük az olvasókra. Ezután jött a Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) című képeskönyve, tele böngészhető képekkel, fricskákkal, utalásokkal, feladatokkal, valamint felnőttek számára is szórakoztató szöveggel. Az igazi sikert azonban a még mindig növekvő népszerűségnek örvendő kufli-sorozat hozta el. Itt bontakozott ki igazán Dániel András abszurd humora, fantasztikusan kreatív gondolkodásmódja: kötetről kötetre abszurdabbnál abszurdabb kalandokba keveredhetünk a kuflikkal. Nem igazán lehet elmesélni, hogy a kuflik mennyire elképesztően jófejek, ezért bátorítok mindenkit, hogy lapozzon bele valamelyik kötetbe, és ámuljon! A mesék illusztrációi teljes összhangot alkotnak a szöveggel, a kuflinak elnevezett lények egyszerre hordozzák magukban a kifli és a kukac jellemvonásait is, miközben mégis teljesen mások. Furcsa, ugye? Éppen ebbe szeretett bele sok gyerek, olyannyira, hogy szinte már kuflikultuszról beszélhetünk. Már bögrét, DVD-t, mozifilmet, plüssöket, matricát, foglalkoztatófüzetet is készítettek belőlük!

Szerezd be itt a könyveit!

Kövesd Andrást a Facebookon!Berg Judit


Berg Judit, József Attila-díjas író talán a ma élő kortárs gyerekirodalmi szerzők közül a legismertebb. Pályafutását tanárként, lektorként és fordítóként kezdte. Első kötete, a Hisztimesék azóta is nagy népszerűségnek örvend az éppen dackorszakos gyerekek körében. Ezután jött igazi nagy sikere, a 2006-ban kiadónknál megjelent Rumini-sorozat, mely azóta sok iskolában kötelező olvasmány lett, 2007-ben pedig elnyerte az Év Gyerekkönyve-díjat. Ebben a könyvsorozatban bontakozik ki igazán Berg Judit írói, dramaturgi, lektori tehetsége. Nem csoda, hogy Rumini, a matróz egér kalandjai a Szélkirálynőn azóta már rengeteg kisiskolás, sőt, óvodás gyerek abszolút kedvencévé vált.

A kisebb korosztály (4-6 évesek) rajongója lett a varázscicás sorozatának, a Cipelő cicáknak, melyben három mágikus cica él a főszereplő gyerekek hátizsákjában, és persze mindenféle kalamajkába keverik kis gazdáikat. Hasonló népszerűségnek örvend Panka és Csiribí a 3-6 éves korcsoport körében. A két kis tündér segít a gyerekeknek alapvető ismeretek szerzésében, mint pl: időjárás, közlekedés, ünnepek megismerése, de segít feldolgozni sikerélményeket és kudarcokat is. A mese világán keresztül mutatja meg, hogy tökéletes tündér nem létezik, épp ahogy tökéletes gyerek sem. Egy igazi tündér is rosszalkodik, hisztizik, huncutkodik, próbálkozik, ügyetlenkedik, de utána mindig ott a lehetőség a belátásra és a változtatásra.

Ne feledkezzünk meg Maszatról sem, aki a legkisebb (1,5-4) éves korosztály legnagyobb kedvence. Maszat, a kisfiú és legjobb barátja, Hóchóc éppen olyan kalandokba keveredik, mint a bölcsisek, kisovisok. Játszótérre mennek, barátkoznak, vonatoznak, tanyasi állatokkal ismerkednek, megijednek a sötétben. Egyszóval reális mesék ezek, amik olyan életeseményeket dolgoznak fel, amik már a legapróbb gyerekekkel megtörténhetnek.

Tudod, ki maradt ki a felsorolásból? Hát persze, a legviccesebb kisdínók, akik térben és időben utazva az egész világot bejárják!

Szerezd be Berg Judit könyeit ide kattintva!

Kövesd Juditot a Facebookon!


Kertész Erzsi


Kertész Erzsi szakmája eredetileg munka- és szervezetpszichológus. Mesekönyvírói pályafutását nem a Pagony kiadónál kezdte, első könyve gyermeke születése után, 2012-ben jelent meg Labirintó címmel. Varázslatos, egyedi világot teremtő könyv, korai alkotásaira jellemző „kifordított tündérmese”. A Pagony kiadót a Panthera és a NEM mese című köteteivel hódította meg, melyek közül utóbbi Aranyvackor-díjat is nyert. A NEM mesében már abszolút kibontakozik Kertész Erzsi pszichológusi tapasztalata. A történet egyik főhőse Ádám, aki csupa olyan dolgot tesz az életben, amihez igazán nem is fűlik a foga, a másik NEM, egy földönkívüli lény, aki megtanítja Ádámot a „nem” szó változatos használatára: olyan kérdéseket boncolgat, mint hogy elkerülhetjük-e vele a rosszat, vagy lehet-e harag nélkül használni.

Hasonló, segítő tartalmú mesekönyve az 5-8 éves korosztálynak a Ludmilla mindent megold, ami szupervicces, és mégis nagyon okos kis könyv. Ludmilla egy napon megnyitja saját irodáját, ami a gondok elűzésével foglalkozik. Ludmilla úgy találja, hogy túl sok gond ül az emberek nyakában, főleg a felnőttekében, akik így ahelyett, hogy fagyiznának vagy játszanának, folyton csak a problémáikkal vannak elfoglalva, és közben elkerülik az igazán szórakoztató dolgokat. Ludmilla mindenre talál megoldást: szerelemre, unalomra, bánatra, hiszen saját szavaival „igen problémaérzékeny”. Ha nincs problémánk, akkor se aggódjunk, Ludmilla készséggel segít kitalálni nekünk egyet.

Hatalmas sikere lett Kertész Erzsi első krimijének, ami Panthera – a hógömb fogságában címmel jelent meg. Olyan kisiskolásokat, kiskamaszokat szegezett a lapjaihoz, akik addig a könyv szótól is hidegrázást kaptak. Elképesztően izgalmas történetvezetésével, akciókkal, rejtélyekkel, fantasztikus elemekkel operál, mégis nyugodt szívvel adhatjuk már a 8 évesek kezébe is, hiszen főhőseink mindig az igazságért küzdenek, durvaság nélkül, és természetesen a jó oldalon állva. Idővel a Panthera is sorozattá nőtte ki magát, a könyvek falánkabb olvasói mostanra már a 3. kötetet is kivégezték.

A Panthera könyvek iránti óriási érdeklődés okán született meg két fantasztikus írónk, Berg Judit és Kertész Erzsi lehengerlően izgalmas krimije, A négy madár titka (majd a 2. rész, Az óra rejtélye). A szintén a 8-12 éves korcsoportnak szóló nyomozós, fordulatos, izgalmakban bővelkedő regény garantáltan mindenkit a székhez bilincsel. Része a borzongatás, de a végén vissza is kalauzolja az olvasót a megnyugtató valóságba. Rejtélyes talányaival, rengeteg felderítendő rejtélyével nem csak leköti olvasóit, de meg is mozgatja az elméjüket.

Szerezd be itt Kertész Erzsi könyveit!

Kövesd Erzsit a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek