Kötelezők szülőknek!

Nevelj könnyedén!

Nevelés feltételek nélkül? Érzelmi intelligencia? Dackorszak? Kamaszkor? Varázslatos óvodások?Bemutatom a Szülők Könyvtára sorozatot, amivel minden helyzet, minden nap könnyebb lesz. Gyereknevelés nincs problémák nélkül. És vannak azok a nehéz helyzetek, amik egyszerűen szükségesek, és áldásosak. De ahhoz, hogy türelemmel átvészeljük, sőt mi több, élvezni tudjuk a nehéz pillanatokat nem árt tudatosan rátekinteni a helyzetre. Ebben segítenek ezek a könyvek.

Ha könnyű, életszagú, hasznos, és mégis rendkívül tartalmas és alapos szakirodalmat szeretnél, akkor lapozd fel a Jaffa Kiadó Szülők Könyvtára sorozatát!

Ez a sorozat mindenkinek szól! Neked, szülőnek, aki szeretne egy könnyed, mégis alapos, gyönyörűen végighivatkozott kötetet a kezébe venni. Töltődésnek, önreflexiónak, tervezésnek. . .Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül

26060.jpg
Alfie Kohn a gyereknevelés szakértője, tizennégy gyereknevelési könyvet írt, egyetemek és konferenciák népszerű előadója. A hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés óriási kritikusa. Hogy miért? (
Mégis, mi a célod a gyereknevelésben? Hogy szófogadó kis katonákat adj a világnak, akik, mikor már nem a te szabályaidat követik, majd másokét, (ki tudja, kikét. . . ) fogják? Mitől jó a jó gyerek? Attól, hogy nem hisztizik az áruház közepén? Attól, hogy csendben végigüli az utazást, úgy, hogy nem idegesíti a többi embert? Attól, hogy nem megy az agyadra? Mégis, mit szolgál a fegyelmezés? A kicsik testi épségét, vagy a te nyugalmadat? Most komolyan! Független, gondolkodó lényeket akarsz, akik adott esetben nem értenek veled egyet, de mindig jóra törekszenek? Akkor nagyon tetszeni fog Alfie Kohn könyve! A hihetetlen precíz munkát sodró, könnyed stílusa, szemléletes és őszinte példái és szórakoztató viccei teszik élvezetessé. Ráadásul Kohn-tól nem áll messze az önirónia sem. 

Kohn bemutatja, hogyan fordulj a gyerekhez jutalmazás és büntetés helyett szeretettel és észérvekkel. Több nevelési mintának a nyomába ered. Felhívja a figyelmet a feltétel nélküli szeretetre, ami alaphelyzet kéne, hogy legyen, és eleve kizárja a jutalmazást, vagy büntetést. Hosszasan értekezik a szeretetmegvonás és az önbecsülés viszonyáról, a szigor és a siker összefüggéseiről, az érzésekről és lefekteti könnyen és érthetően a feltétlen szeretetre épülő nevelés alapelveit. Kötetét a döntés fontosságával zárja, ami az egyik legélesebb pillanata a fejlődésnek és a nevelésnek. Rávezet, hogyan lehet a gyerekkel együtt az ésszerű kereteken belül megállapodni, sőt, feladatokat is tartogat számodra! 

John Gottmann - Joan Declaire: Gyerekek érzelmi intelligenciája - Nevelés szívvel-lélekkelJohn Gottmann az apasága előtt húsz évig foglalkozott gyermeklélektannal. Mégis, mikor eljött a nagy pillanat, úgy érezte, meg kell írnia még ezt a könyvet. Mert a gyereknevelés nem is olyan bonyolult, ha sikerül felvennünk a megfelelő nézőpontot és hangot. 

A bevezetőben így ír:
"A sikeres gyereknevelés kulcsa nem bonyolult teóriákban, aprólékosan kidolgozott csalédi szablyrendszerben vagy viselkedési előírásokban rejlik. A gyerekeink iránt érzett legmélyebb szeretetünk az alapja, amelyet az együttérzésen és megértésen keresztül tudunk kifejezni. A jó szülővé válás a szívben kezdődik, és azzal folytatódik, minden alkalommal foglalkozunk a gyerekünkkel, amikor túlcsordulnak az érzelmeik, amikor szomorúak, dühösek, vagy félnek. A lényeg az, hogy álljunk a rendelkezésükre, amikor igazán fontos. Ebből a könyvből kideül, mi is ennek a titka."

A kötet bemutatja az érzelmi fejlesztés és nevelés kulcsait, tesztekkel segít a reflexióban, megállapítja a te nevelési stílusodat, lépésről lépésre vezet el az érzelmek megfelelő kezeléséhez, stratégiákat kínál, kitér a házasság, a válás és az apaság témakörére, fontosságára, a különböző életkorok mentén végigvezeti, hogyan is lehet érzelmileg fejleszteni, miközben bevezet a lélektan történetébe.

Iszonyat szerethető és rendkívül fontos alapmű!

Janey Downshire - Naella Grew: Kezelési útmutató kamaszokhoz - Hogyan értsünk szót egymással?A szerzőnők mindketten viselkedésterapeuták és anyák. Csupa naprakész tanács egy vicces és könnyed könyvben! javaslataik minden szülőnek szólnak, nem csak a problémákkal küszködőknek. Ráadásul mára a kamaszkor határai minkét irányba kitolódnak. Lassan hétköznapi a 10 éves gyerek "kamasszerű" reakciója, vagy, hogy a szülők a húszas éveikben járó csemetéiket is pátyolgatják. Ezért különösen fontos a periódus behatóbb megismerése. A könyv az agyi- és érzelmi folyamatokat ábrákkal szemlélteti, listákkal, buborékban kiemelt tippekkel szolgál, praktikus tárgymutatót tartalmaz és további izgalmas irodalmakhoz vezet el. Segítségével megérthetjük a kamaszok érzelmi hullámvasutait, fejleszthetjük a szülői szokásainkat és képességeinket, megtudhatjuk mi a személyiség és a karakter, kiderül, meddig fél bele a kamaszviselkedés, és honnan kell problémaként kezelnünk, részletesen kitér a digitális és elektronikus világra és olyan attitűdökhöz vezet el, amelyekkel könnyedén átvészelheted a rázós időszakokat. 

Nehézséget okoz a testiség problémakörének kezelése? A szobatisztaság, a felvilágosítás? KövesdVan megoldás!című cikksorozatunkat, mellyel a különböző gondok árnyalása, körüljárása a célunk, hogy ezután könnyebben megértsük magát a problémát, és megoldást találjunk rá.

A sorozat második részében a digitális nemzedék nevelési nehézségeivel foglalkozunk. Ha szeretnéd behatóbban megismerni a problémát, hogy jobb döntéseket hozhass a mindennapokban, kövest a bővülő cikket a témában!

Jó szórakozást, gondolkozást és fejlődést!