Lapozz velünk!

Könyves szemle a legkisebbeknek

Gyerekeink első és igen meghatározó találkozása a könyvekkel a babalapozók világába vezet. A Pagony boltokban több polcnyi a kínálat, ami azt jelenti, hogy mindenki kedve és ízlése szerint válogathat a klasszikus leporellók és a simogatós-térbeli lapozók között. Könyves szemle a legkisebbeknek Laurától.

A nyál -és tépéstűrő könyvecskék között sokféle típust megkülönböztethetünk. A legklasszikusabbak a leporellók, amelyek már az anyukák gyermekkorában is ott figyeltek a polcokon. Jómagam nemcsak "olvasgattam" őket, hanem remekül lehetett belőlük állatkertet építeni, esetleg palotát, és néha a babázós játéknál tökéletes gyerekszoba leválasztására is szolgáltak. Legtöbbjüket ma is Reich Károly jellegzetes illusztrációi díszítik, mert szerencsére ezek a rajzok azóta sem vesztettek népszerűségükből.

24350.jpgAztán vannak a lapozók, az álló, fekvő kicsi, és a nagy. Kiemelt kedvenceim természetesen a pagonyosok, köztük két szeretni való kis könyvecske, a Kutyát kérek, kiskutyát!, és a Mókus, mókus mit csinálsz? címűek. Gryllus Vilmos versei, és Horváth Ildikó illusztrációi nagyon szerencsésen találkoztak. Egyszerűen jó kézbe venni ezeket a lapozókat. Akárcsak a Bumburi és a tanya állatai címűt, amelyben az aranyos kiskutyus megálmodója, Kőszeghy Csilla kivételesen nem egyedül alkotott, hanem segítségül hívta Harcos Bálintot, aki a mókás képekhez, vidám versikéket írt.

Szintén lapozó, és abszolút a mai trendeknek megfelelő a Maros Krisztina által illusztrált Nemes Nagy Ágnes vers, a Ki ette meg a málnát? című klasszikus. Nemcsak a babákat, hanem az anyákat is magukkal ragadják a rajzok.

24210.jpgA mai világ ingergazdagságával a babakönyvek is lépést tartanak. A legkeresettebb könyvecskéknek kell valami pluszt is tudniuk, amivel elnyerhetik kis olvasóik figyelmét. Minimum kell egy óriási mozgó szem, vagy valami hangjelenség, vagy esetleg izgalmas tapinthatóság, vagy valami kis kukucskálási lehetőség. A legnépszerűbb könyvünk a Tölgyerdő meséi sorozat, a Mackó levelei, a Nyuszi álmos, A róka zoknija és a Malacbújócska, ahol minden oldalon benézhetünk valahová. A kihajthatós szekrényajtónál nincs is izgalmasabb egy pici számára... A kukucskálás sikerére bazírozva jelent meg a Hohó! Kié ez a popó? című gyöngyszem, amiben állatos találós kérdések találhatók, verses formában. A lapokon hátulról, azaz az állatok popója felől láthatók a kérdés alanyai. Ha megvan a megfejtés, kihajtható a kép fele, és nem csalás nem ámítás, ott van az állatka előröl is. Cuki édes rajzok, tuti a siker és a kacagás.

24560.jpgÉs még egy könyv ebben a műfajban. A Nézd meg, milyen egy farm! egy igen hálás témát dolgoz fel. Benézhetünk a tyúkólba, az istállóba, megnézhetjük mi van a borsóhüvelyben, és még azt is megtudhatjuk, hogy ki bújik el a kacsamama szárnya alatt.
Nyáron került a boltokba a Tessloff Babilon színes sorozata, ami akár a babák enciklopédiája is lehetne, hiszen külön részekben ugyan, de összegyűjt minden, a legkisebbek számára fontos tudnivalót a színekről, számokról, az ellentétekről. A sok kis képecske tökéletesen segít egy baba-mama diskurzusban.

És végül a legfrissebb lapozónk, amely biztos sikerre van ítélve. A Jó pofák a vadonban és a Jó pofák a tanyán ugyanis lapozás közben térbeli álarccá válik. Az ötletesen kitalált könyvecskén oldalt kapaszkodó van, amivel könnyen megfoghatják, és az arcukhoz emelhetik a gyerekek. A kedves állatfejek tekintetét onnantól már ők adják.

lauralapozos.jpg

Kapcsolódó termékek