Jó reggelt mindenkinek!

Így lesz jó tanéved

Vannak dolgok, amiket csak a suliban lehet megtanulni. Vannak élmények, amiket csak egy osztályban lehet megtapasztalni. Egyes gyerekek rajonganak érte, de valljuk be, azokat, akik nem elsőbe készülnek leggyakrabban a hideg rázza a tanévtől. 

Most összeszedtem egy olyan évkezdő könyvcsokrot, amiben minden alsós megtalálja a neki való könyvet habitustól, érdeklődési körtől függően. 

Akár elsős vagy, akár nem, az iskola lehet szuper!

                                                        ELSŐBE IGYEKVŐKNEK17896.jpg  Kisnyuszi suliba megy

                                                        1. Érzékeny kicsiknek

Az első nap a suliban tele van izgalommal. Nem csoda, hiszen egy új élet kezdődik ilyenkor. Ahhoz, hogy minél kevesebb feszültséggel teljen a nap, jó, ha előre "készültök" egy kicsit. Például beszélgettek róla. Ki mit vár, ki mitől tart... Ha különösen érzékeny a csemetéd, engedd, hogy az iskola kapuját is a mesék csodálatos világában élve lépje át! Kisnyuszi megfésüli a paciját, és már indulhat is. Ez a könyv átvezet az oviból az iskolába. Az angol preschool (ahova eredetileg Kisnyuszi készül) a mi iskolánk és óvodánk keveréke, ahol a főhős megpróbál beilleszkedni, csak rendetlen énje, Karcsikó mindig galibába keveri. Az angyali türelmű tanító néni azonban mindig visszavezeti a rend világába.

17862.jpg Liza és Micsoda az iskolában

Nem tudom, ismered-e Lizát és Micsodát, de ha nem, azonnal pótolnod kell ezt az elmaradást! A dacos kislány egyszer csak egy fura ajándékot kap: egy kiskutyát. De nem lesz tőle egyből lelkes, ezért a neve Micsoda lesz. Ám, ahogy telik az idő, és fogynak a kötetek, fordul a kocka. Liza igazi gazdi lesz, aki mindig igyekszik a megfelelő irányba terelni a lelkes és csintalan kis kedvencét. Így van ez akkor is, amikor Liza suliba megy. Micsoda folyton rosszalkodik, hiába akar kis gazdája jó lenni - végül a táskába kell gyömöszölni, csak ott meg az uzsonnát eszi meg....

Csodálatos mese a türelemről és szeretetről minden érzékeny kis sulikezdőnek!

21367.jpg  Kókusz Kokó iskolába megyKokó, a kis sárkány alig fér a bőrébe. Csodálatos napra ébredt: ma fog először iskolába menni! Útközben találkozik Oszkárral, az aprócska felfalóval. A kis ragadozó nem mehet iskolába, mert a szülei megtiltották. Oszkár nagyon szomorú, hogy nem tanulhat meg számolni és írni. Vajon sikerül a két kis sárkánynak meggyőzni Oszkár szüleit arról, hogy az iskolában rengeteg hasznos ismeretre lehet szert tenni?

Kíváncsi vagy a kis sárkány többi kalandjára is? Akkor kattints ide!

                                                              2. Betűvadászoknak

24942.jpg Bartos Erika: Együtt lenni jó Az Anna, Peti és Gergő sorozatra emlékeztető Együtt lenni jó! főszereplője Andris, aki hét éves. A szülinapjára pedig eljön az egész család! A történet bemutatja Magyarország és Európa főbb városait (hiszen mindenki innen-onnan jön), sok-sok foglalkozást és az ábécé írott és nyomtatott betűit. Közben kibontakozik előttünk egy nagy és szerető család, ahol – Zelk Zoltán híres sorát idézve – együtt lenni jó!

Bartos Erika csodálatos mesekönyvvel segíti az iskolába készülést.

Képes mesekönyv ovisoknak, önálló olvasmány kisiskolásoknak és beszélgetésre ösztönző könyv az egész családnak.

Bartos Erika többi könyvéhez lapozz ide!

                                                          3. Akik nem félnek félni

19675.jpg Hole Stian: Garmann nyaraEz az egyik kedvenc könyvem, egyszerűen zseniális! Az egyedi képi világgal megjelenített, magával ragadó történet a gyermekek legbensőbb titkairól mesél. A gyermeki lélekbe úgy nyit ablakot, hogy megeleveníti ki nem mondott félelmeiket, szívbemarkoló bánatukat, ártatlan rácsodálkozásukat a világra. Stian Hole maga illusztrálta, írta és tervezte ezt a különleges könyvet, mely a hatéves Garmann utolsó „szabad” nyarának eseményeit mutatja be. Megfogalmazza várakozó érdeklődéssel és félelmekkel teli izgalmát, melyet az iskolakezdés okoz, vagy épp az, hogy a többi gyerekkel ellentétben neki még csak mozogni sem mozognak tejfogai, nemhogy kiesnének… A különleges grafikai megoldásaival, modern illusztrációs felfogásával is kitűnő képeskönyv nemcsak a gyerekek és a szülők, hanem a kritikusok elismerését is kivívta világszerte. Elnyerte a legrangosabb nemzetközi gyerekkönyvdíjakat: a norvég Brage-díjat (2006); a Bolognai Gyerekkönyvfesztivál fődíját, (2007); a német ifjúságikönyv-díjat (2010). A példátlan nemzetközi siker mára sorozattá növelte a Garmann-köteteket. Már magyarul is megjelent a Garmann titka és aGarmann utcája című könyv is.

Részletesebb cikkünket itttalálod Garmannról!

                                                                  MÁSODIK OSZTÁLYTÓL

                                                               4. Már szeretsz is olvasni?
 
25920.jpg Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola

A 2/b-be új osztálytárs érkezik: Csuda Gábor, azaz "Csudabogár". A fiú szeretne beilleszkedni, barátságos, szorgalmas, mégis van benne valami különös? De, hogy mi, azt még az társai sem nagyon tudják meghatározni. Derítsd ki! Ez a meseregény tele van szeretettel, elfogadással és türelemmel. Mindenkinek nagyon ajánlom, aki már megtanult olvasni (ezzel tuti örökre megszereti a könyveket), vagy közös olvasásra! A nagyszerű karakterek, a vicces nyelvi játékok és maga a helyszín, a történetvezetés minden kisiskolásban értő fülekre és szívre talál!

Szeretnéd megismerni az írónőt? Ebbenaz interjúban rengeteg izgalmas történetet és hírt olvashatsz!

                                                        5. Akik már most unják a sulit

25979.jpg Lackfi János: Robban az iskolaAki ismeri Lackfi János gyerekverseit, annak nem kell bemutatni a frappánsan felvett gyermeki nézőpontot, a humort, amivel megidézi az igazi gyerekfantázia, gyerekagy szüleményeit, valamint a reflexiót, ami sokrétűvé, a felnőttek számára is nagyon kedvessé teszi a sorokat. Így van ez a Robban az iskola című legújabb verseskötetben is! Őszinte, humoros és kedves. A kiskamaszok életét és problémáit teljesen hitelesen, megélve jeleníti meg. Minden gondjuk legitim. A vicc forrását ezúttal a felnőttek okoskodó, túlgondolt és hatalomból irányító világa szolgálja. Rímbe faragja a költő az iskolai szerelmeket, a tanárok ostoba közhelyeit, a drogpervenciót, a lógást és reppelést. 10 éves kortól ajánlja a Móra Kiadó, teljesen helyesen: ezek a szövegek azoknak szólnak, akik már megélték a suli hétköznapi monotonitását, és szeretnének egy jót nevetni.  

Olvasnál még szuper Lackfi verseket? Akkor kattints ide!

                                          6. Menőknek (és azoknak, akik azok szeretnének lenni)

21470.jpg Maria Frisa: 75 tuti tipp kezdő és haladó túlélőknek - A suli

"12 évesen az élet meglehetősen bonyolult bír lenni. Gondolom, ezt már te is tapasztaltad. Törékeny vállunkon egyedül cipeljük a világ gondjait: problémás korban lévő szülők és kistesók, hogy csak párat említsek. És ezekre a törékeny vállakra nehezedik még pluszban az iskolatáska súlya. Lássuk be, többnyire ott sincs nyugta az embernek, a tanárok ugyanis igen találékonyak. Pedig annyi érdekes dolog van a világon! Például saját magad, a barátaid, no meg a srácok, hogy csak párat említsek. Ezért írtam meg ezt a kézikönyvet. Arról szól, hogyan élem túl nap mint nap a sulit. 75 jó tanácsból áll... Kicsit soknak találod? Nem csodálom, pedig korántsem az, ha az ember felkészült akar lenni."

Ez a könyv igazán a gyerekek kedvence! Rajzos, naplószerű, könnyed olvasmány, amit a már olvasni tudó gyerekek pikk-pakk elfogyasztanak, a kezdőknek pedig óriási sikerélmény, nagyszerű motiváció!

                                                     7. Önállóságra törekvőknek
10970.jpg Manfred Mai: Iskolai történetek

Szerinted uncsi a suli? Akkor olvasd az Olvasó Leó sorozatban megjelent Iskolai történeteket a pad alatt! Ez a könyv képes, jól kondiba hoz, ha olvasásról van szó, ráadásul nagyon vicces! Van, hogy a másodikosok magukkal hozhatják a házi kedvencüket! Sőt, el tudod képzelni, hogy a nagyid is suliba járjon? Pedig Pannival pont ez a helyzet! Matyi bácsiért pedig az egész osztálynak össze kell fognia: nagyon bánatos. De a diákok együtt mindenre képesek! Gyuri bácsi pedig remek kifogásokat tud kitalálni! Azért ez hasznos lehet még...
Ez a könyv igazi közösségépítő. Ezért akár iskolai órákon is érdemes elővenni, de, ha az önálló, vagy otthoni kötetek közé kerül, akkor is óriási élmény. Igazi 'molyképző!

                                                                8. Ez egy vicc!

24945.jpg
Mirjam Oldenhave: Danny bá' és az eleven osztályOké, Danny 'bá a legjobb fej tanár a világon. Hozzá minden gyerek imád járni. Nem hangzik rosszul, ugye? Hogy miért is? Mert ő egyszerűen szórakoztató (és nagyon szórakozott...), csupa mosoly fickó! Ha szeretnél egy könyvet, amit végig lehet röhögni, ami empatikus, csapatépítő, érzékeny és... tényleg tök jó úgy, ahogy van, akkor semmiképpen ne hagyd ki ezt a fantasztikus holland szöveget! A suliban is tuti sikere lesz, de ez az, amit az egész család imádni fog, majdnem harc lesz, hogy este ki olvassa fel. (Amúgy: ó, bárcsak ilyen lenne minden tanár! Nekik ez a kötelező idén!)

Szívesen olvasnál még Danny bá'-ról? Akkor lapozz ide!

Ráadásul vannak további kötetei! A második Danny bá’ kézen áll, amiről bővebben itt olvashatsz, a harmadikrapedig már csak pár napot kell várnod! Bizony! Nagyon izgalmas, ugye?

Szívesen megnéznéd a legszuperebb iskola-előkészítő foglalkoztató könyveket és füzeteket? Akkor kattints ide ide!

Kapcsolódó termékek