Anya, gyere, fogjunk gyíkot!

Mit csinál az író nyáron? 14. rész - Interjú Kertész Erzsivel

A hullámfürdő-medencéjének legmélyebb részén, a medence széléről visítva beleugrálni a hatalmas hullámokba – ez volt számomra minden nyár csúcspontja.
Kertész Erzsi a Labirintó című könyve óta belopta magát a szívem csücskébe. Minden történetével különleges világok ajtajait nyitogatja, és értő érzékenységgel vezeti a hőseit. Kalandjai gyönyörű nyelvezettel megírt utazások, fejlődések és tükrök, tükrök mindenütt!

Ismerd meg te!

Hogy telik nálatok a nyár?

Igyekszünk tartalmasan, és nem túl hasznosan eltölteni az időt. Sokat vagyunk a szabadban, kirándulunk, társasozunk, és persze rengeteget mesélünk. A nyaralást általában úgy szervezzük, hogy legyen benne vízpart, és hegy-völgy, erdő is.

ke1.jpg

Miket olvastok nyáron?

25741.jpg
Az idei könyvheti és könyvfesztiváli kínálatot nagyon színesnek találom. Még nem volt időm közelebbről megismerkedni a könyvekkel, de nyáron ezt mindenképp bepótolom. Most Marco és Mirkó kalandjaitszemeltem ki a fiaimnak, illetve a nálunk elmaradhatatlan Tatu és Patu legújabb része is biztosan terítékre kerül. Én szeretem a lányosabb olvasmányokat is, biztosan megnézem a Bódog és SzomorillátKolozsi Angélától, és érdekel Simon Réka Zsuzsanna új, királylányos könyve is. A Völgy, írta Tárkony-nak meg már a címe is nagyon ígéretes, ha tehetem, biztos elolvasom.

25920.jpg
Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Két könyvön is dolgozom. Az egyik a Göröngyös Úti Iskola folytatása lesz a Cerkabellánál, a másik pedig egy kiskamaszoknak szóló kalandregény, a Pagonynál. Ez utóbbi a terjedelme és összetettsége miatt újfajta kihívás nekem.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

15359.jpg
Most fedeztük fel a gyerekekkel Szijj Ferenc egy régebbi könyvét: Zöldség Anna és a beszélő póniló. Nekik nagyon tetszik a történet, én meg valamiért nagyon szeretem felolvasni. A fiaim állandó kedvence még Torzonborz, a rabló, őt biztos elvisszük magunkkal nyaralni. Az újdonságok közül egyelőre csak azt tudom ajánlani, amit már olvastunk: Borbáth Péter könyve, a Sündör és Niru különleges hangulatú mese, Remsey Dávid fantasztikus képeivel.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

Nagyszüleimnél, Mezőkövesden rengeteg időt töltöttünk. Az ottani Zsóry-fürdő hullámfürdő-medencéjének legmélyebb részén, a medence széléről visítva beleugrálni a hatalmas hullámokba, – ez volt számomra minden nyár csúcspontja.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?

1494.jpg
Minden, ami jött, szép sorban. Ha jól emlékszem, még csak nem is nagyon minősítettem, hogy valami szerintem jó-e vagy sem. Ahány könyvet kinyitottam, annyi különböző világba léphettem be, és szinte mindegyik érdekelt, a maga módján elbűvölt. Lányos és fiús, pöttyös és indiános könyvek is. Legtöbbször talánG. Szabó Judit Megérjük a pénzünket című naplóregényét olvastam el. Nem tudtam megunni!

Melyik fagyi a kedvenced?

Ebben konzervatív vagyok: csoki, vanília és a mákos pisztácia.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Persze, hogy lángost!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?

- Anya, gyere, fogjunk gyíkot!
- Jó.Mit csinál az író nyáron?Interjú Kolozsi Angélával, a Bódog és Szomorilla, valamint az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak szerzőjével
Mit csinál az író nyáron? 2. részInterjú Magyari Péterrel, a Bence és a türkiz Nabu szerzőjével
Mit csinál az író nyáron? 3. részInterjú Szakács Eszterrel, A Szelek Tornya szerzőjével
Mit csinál az író nyáron? 4. részInterjú Nagy Anikó Johannával, az Egy szót se szólj! szerzőjével
Mit csinál az író nyáron? 5. részInterjú Harcos Bálinttal, a Szofi-sorozat, és a Petya és Tulipán szerzőjével
Fesztivál, barátok, kikapcsolódás, család, írásMit csinál az író nyáron? 6. rész - Interjú Mészáros Dorkával, az Én vagy senki szerzőjével
Végtelen bandázások, vad biciklizések, nindzsatúrákMit csinál az író nyáron? 7. rész - Interjú Erdős IstvánnalNem szeretem a lángost! Mit csinál az író nyáron? 8. rész - Interjú Igaz Dórával
Az életünk egy folyamatos alkotótábor Mit csinál az író nyáron? 9. rész - Interjú Kemény Zsófival, az Én még sosem szerzőjével
Mit keresett Dániel András a parton?Mit csinál az író nyáron? 10. részA fagylaltosok réme vagyok - Mit csinál az író nyáron? 11. rész - Interjú Molnár T. EszterrelA Szigeti veszedelem legalább akkora élmény volt, mint A Gyűrűk Ura - Mit csinál az író nyáron? 12. rész - Interjú Dávid ÁdámmalMindig is vonzódtam a különleges, érzékeny, akár kényes témákhozMit csinál az író nyáron? 13. rész - Interjú Fekete Andrással

ke2.jpg

Kapcsolódó termékek