Lazulós nyári olvasás

Öt könyv, hogy jól induljon a nyár

Olyan könyvet ajánlunk most nektek, amiket együtt is nagy nevetések közepette tudtok olvasni, mert egyrészt felidézhetnek bennetek is sok-sok régi nyár emléket, amit jó megosztani a gyerekekkel, másrészt pedig jó újabb és újabb történeket, szereplőket és könyveket megismerni. Most Bagossy Laura, a Pozsonyi úti bolt vezetője mutatja meg, ők miket olvasnak már most!

Kezdjük mindjárt a válogatásomat egy kötelező olvasmánnyal, amit a lányoméknál, a 3/a-ban adtak fel a szünetre. Azt kijelenthetem, hogy az idők abból a szempontból semmit sem változtak, hogy ami kötelező, az egyben elutasítandó is. Hiába beszélünk amúgy olvasó gyerekről, ő komoly terveket eszelt ki a nyárra, hogy milyen felosztásban, hány oldalanként tolja majd le a "muszájt" a torkán.
777.jpgAztán kibabráltam vele, mert én magam kezdtem bele Bálint Ágnes Szeleburdi családjába, amit -bevallom őszintén- én is csak filmes verzióban ismertem eddig. Ültünk egy orvosi váróban, és csak azt látta Manci, hogy az anyja folyton vigyorog. Odabújt mellém, hogy láthassa, mi olyan vicces. Onnantól kezdve együtt olvastuk, és együtt röhögtünk. Tulajdonképpen ez a regényt nyugodt szívvel merem ajánlani minden gyereknek, aki szereti például a Ropi naplókat, hiszen egy gyerek szemével, őszinteségével, humorával ismerhetjük meg a Faragó családot, és egy VII. kerületi gangos bérház életét. Külön élvezetet jelentett számomra, hogy visszarepülhettem az időben, és nagy nosztalgiával olvastam, a nagyjából az én gyerekkoromat felidéző időszakról. Manci meg csak kérdezgetett, hogy ez meg az mit jelent. Én meg meséltem és meséltem...

24400.jpgAkik olvasták már a Szeleburdit, és a kezükbe veszik az Alma utca 22.-t, azok nem fognak meglepődni, hogy találtam némi párhuzamot a két írás között. Vadadi Adrienn legújabb könyve ugyanis szintén egy lakóközösség életéből mutat be történéseket, a "nagyovis" Marci szemén keresztül. Ő mesél nekünk a házban történő hol apróságokról, hol pedig nem hétköznapi eseményekről. Igazi boldog gyerekkorról olvashatunk. Az Alma utcában mindig süt a nap . A gyerekek folyton az udvaron bandáznak, remek dolgokat játszanak, és ebben a házban a felnőttek is szuper jó fejek. Alig várják, hogy munka után a gyerekeikkel tölthessék az időt. Az egyetlen kivétel a Csúnya néni, aki soha nem elégedett, és mindig veszekszik valakivel. A könyvet Mészely Ilka illusztrációi színesítik. Jó kézbe venni, együtt olvasni. Ha már ilyen tökéletes gyerekkort nehéz is lenne prezentálni, azért együtt álmodozni jó róla.

24398.jpgMatyi és Sári már a népszerűségi listánk élén kezdhette a vakációját, hiszen az elmúlt hónapokban nagyon megszerették őket az olvasók. A varázs telefonkagylóval rendelkező jóbarátok most sem fognak csalódást okozni. A nyarat Sári nagyszüleinél töltik vidéken, igazi falusi idillben, ahol a szomszédok jóban vannak egymással, és ahol minden színesebb, ízletesebb, illatosabb mint a városban. Ahol gyerek és kutya a legnagyobb szabadságban töltheti a nyarat, és ahol varázslat nélkül is remekül múlik az idő. De ha már van ez a kívánságteljesítő kagyló, akkor bizony használják is a gyerekek. A kívánságok bája pedig abban rejlik, hogy Matyi és Sári kérései tele vannak figyelmességgel, és szeretettel. Gyermekkori álmok teljesülnek, amikor Janda néninek tengert varázsolnak a kert végébe, hogy egyszer végre láthassa a nagy kékséget. Időutaznak, amikor nagypapát visszaröpítik a gyermekkorába, hogy újra Tarzan lehessen, és akkor is, amikor Kosztka festőt Leonardo Da Vincihez varázsolják,hogy egy egész délután a mestert leshesse. De segítenek szegény Kupori néninek, akinek komoly anyagi gondjai vannak, és egy bajban lévő cirkusz műsorát is feldobják néhány szenzációs műsorszámmal. A mókás történeteket a jól megszokott zseniális illusztrációk színesítik.

24578.jpgKutyaimádók figyelmébe! Kinek ne jutott már eszébe egy-egy okos kutyaszempárba nézve, hogy mi járhat annak az ebnek az eszében. Borsa Kata most megjelent könyve a Szotyi és Tarhonya erre a kérdésre írt nekünk egy verziót. Két tacskó barátságán keresztül láthatunk bele a kutyaészjárásba, és tudhatjuk meg, hogy hogyan látják ők a világot. Azt előre elárulhatom, hogy elég kritikusan. Szotyi egy lakótelepi újságárus hűséges ebe, aki el nem hagyná őrhelyét, mely közvetlenül a bódé mellett található, és nem mellesleg a járda azon pontján, ahol a távfűtés vezetéke fut, ami a téli napokon is biztonságot jelent. Tarhonya pedig egy vidéki kutyalány, aki csak a nyári szünidő alatt időzik a városban. A két különböző természet együtt, nagy barátságban töltik a nyarat.

24477.jpgVégül pedig utazzunk az Óperencián túlra. Egy igazi rózsaszín történetet ajánlok, elsősorban lányoknak. Az Édes vakáció középpontjában egy nagyszabású esküvő előkészületei zajlanak. Egy 10 éves leányzó, Willow népes családja gyűlik össze egy hatalmas nyaralóházban, hogy részt vegyenek az egyik nagynéni lakodalmán. A kislány és hasonló korú unokatestvére Delila, imádnak sütni. Szenvedélyesen kevergetik a különböző krémeket, sütik a tortácskákat. Igen ám, de az esküvő miatt egy igazi szakács foglalja el a lányok megszokott helyét a konyhában. Az elsőre ellenszenvesnek tűnő hölgy azonban hamarosan jó baráttá változik. A cukormázas történetet egyszerűen elkészíthető süti receptek teszik még édesebbé.

Kapcsolódó termékek