Legyen élmény az első!

Avagy mit adjunk a kezdők kezébe?

Milyen az a könyv, ami tetszik a kezdő olvasóknak? Hogyan lehet ott tartani a figyelmüket az egyre gyorsuló, impulzusokkal teli világunkban? Mitől lesz élmény és sikerélmény az olvasás?

Ezekre a kérdésekre kerestük és találtuk meg a válaszokat. Olvasd el, miért érdemes a Most én olvasok!-sorozat köteteivel bevezetnek a gyerekedet az önálló olvasás világába!

Egy olvasó ember könyvszeretetének kialakulásában emlékezetes, és nagyon fontos állomás, az első önállóan elolvasott könyv élménye. Ezt a pillanatot nem is olyan könnyű átlépni, hiszen egy friss olvasó elsős gyerek nem tud akármit a kezébe venni. Persze vannak kivételek, akik rögtön nagy regényekkel kezdik, de azért a normális folyamat az, ha szépen, fokozatosan válik olvasóvá egy kisember. Megmutatjuk, hogyan.

Ahhoz, hogy élmény legyen az első, önállóan olvasott könyv, sok szempontnak kell teljesülnie.

1. Legyenek nagyok a betűk! A sorozat kötetei szintenként követik a kezdő olvasók fejlődését. Az első szint még nagyon nagy betűkkel van szedve, óriási képekkel illusztrálva, majd a betűk métere, a kép-szöveg arány fokozatosan igazodik a gyerekek igényeihez. A könyvek elsőre akár képeskönyvekként is elővehetők olyan gyerekeknek, akik még nem tanulnak olvasni, így is működnek. Pont ezért fontos, hogy a kezdő olvasóknak is komfortos a már megszokott gyerekkönyvek külleme után a Most én olvasok!-sorozat. A pozitív hozzáálláshoz ez egy nagyon fontos feltétel.

2. Legyen benne annyi izgalom és inger, ami egy 6-7 éves kisgyereknek leköti a figyelmét.
- És bizony a mai kölyköknek még az illusztrációkra is nagy szükségük van - a rajzok nélküli fantázia használata ma már kicsit odébb tolódott. Egyszerre legyen könnyen érthető, ugyanakkor mégse legyen babás. Sőt, mi több, a sztori legyen nagyon is versenyképes a mozgóképek nyújtotta izgalmakkal, vagy a hallott mesék kalandos fordulataival. Ez már önmagában óriási kihívás a legjobb szerzőinknek is, hiszen a Most én olvasok!-sorozat ebből a szempontból inkább egy tűpontos dramaturgiai vázlat tömör mondatokba szedve, miközben a cselekmények tele van izgalmas fordulatokkal és azonosulási lehetőségekkel a gyerekek számára.

3.Legyenek benne jó hősök. Egy olyan szereplő nélkül, akit imádunk nincs is igazi regény. Ez a fajta azonosulási igény még a felnőtt olvasókban is megvan, nemhogy a gyerekekben, és az igazi élmény, a katarzis feltétlen eleme a gyerekirodalomban. Éppen ezért fontos, a történetek jól kiformált szereplőkkel szolgáljanak, akikért rajongunk és akikkel együtt izgulunk.

Mindez úgy hangzik, mint egy jó recept alapanyaga, amit a Pagony kiadó meg is "főzött".
Elindította a MOST ÉN OLVASOK!-sorozatát, melyben egy-egy ismert szerző négy-négy meséjét találod.
Minden könyv főszereplője ugyanaz, de minden rész más kalandot mesél el az alsósoknak.

A négy könyv olvasáshoz szoktatóan építkezik:

23686.jpg
Az elsőben megismerjük a hőseinket, így például Berg Judit Tökmagjait, vagy Finy Petra Miluját. Ezekben még sok a kép, és kevés a szöveg, egyszerűek a mondatok, és könnyen követhető a történet, viszont a kaland faktor már épp elég izgalmas ahhoz, hogy könnyedén végigolvassák a gyerekek. És valljuk be, az első egyedül elolvasott könyv hatalmas élmény, ami meghatározó a továbbiakra nézve is. A második részben már változik az illusztráció és a szöveg arány. Fogynak a rajzok, és szaporodnak a betűk, de a mondatok még mindig egyszerűek, hogy könnyen felfoghatóak legyenek. A második könyv elolvasása után a megszeretett hősöket már szívesen kísérik tovább a gyerekek egy bonyolódóbb sztoriba is. A harmadik rész pedig már az összetett mondatok világába vezet. Mondhatni meglesz az első kisregényük. És hogy az építkezés ne álljon meg, a negyedik mese már a szókincs gazdagítására és plusz ismeretek megszerzésére is koncentrál, ami egy teljesen új aspektusát fedi fel az olvasás világának a gyerekek előtt.

26673.jpgBerg JuditTökmagjai óriási népszerűségre tettek szert, és az a tapasztalat, hogy nagyon jól bevált a sorozat célja. Hálás szülők viszik tovább a hírt, hogy van, ami tényleg működik. A fordulatos kalandokat kisujjból kirázó szerző pontos utat mutatott mindenkinek, hogyan lehet a mai gyerekek lekötni egy jó könyvvel.A Tökmagok-sorozat mára már teljes, érdemes mind a négy szintet beszerezni, és a varázslatban, fordulatokban, szerethető karakterekben és új ismeretekben gazdag könyvekkel megalapozni az önálló olvasás szeretetét.

A második megbízott szerző Finy Petra volt, aki már szintén sztárként ünnepelt író volt a magyar gyerekkönyvpiacon, óriási rajongótáborral. Mára már több mint húsz könyve jelent meg gyerekeknek, ő az, aki kicsiket és nagyokat egyaránt hihetetlen érzékenységgel tud megszólítani, a humoros fordulatok és az lírai nézőpontok egyaránt érvényesülnek a könyveiben. Milu-sorozata tele van átváltozással, varázslattal, miközben egy csomó izgalmas kalandba keverednek a hősök. A sorozat mára teljes. Itttudod beszerezni.

Finy Petrát Gévai Csilla követte, aki az Amíg utazunk sorozat hőseinek történetét meséli tovább. Ez eleve egy nyerő húzás, mert a szuper képeskönyvek hőseit már imádják a gyerekek, és szívesen válnak a jól ismert szereplőkkel igazi, önálló olvasókká. Amíg olvasunk és az Amíg kirándulunk után, hamarosan megjelenik a harmadik kötet is, most egyenlőre az első kettővel kell beérniük a rajongóknak. Gévai Csilla a sajátos hangjával könnyen megnyeri a gyerekeket. Mindig viccesen ad át olyan fontos értékeket, amikért megéri megszületni, gyereknek lenni és olvasni tanulni ezen a földön. 

27122.jpgÁm ami a leglényegesebb, és amiért ez a cikk született: egy újabb szerző csatlakozott a Most én olvasok! írócsapatához. Igaz Dóra Az első bé hörcsöge címmel kezdett bele a történetmesélésbe. Igazi fiús, barátkozós, focizós, és az első osztályt megszokós regényke ez. Egy Pali nevű kisfiú iskolakezdéséről szó, arról, hogyan talál magának barátot, hogyan lehet megtanulni az iskolábajárós szabályokat, hogy milyen Bésnek lenni, és nem Ásnak, és hogy lehet végül boldog iskolássá válni. A könyvecske nagyon iskola igenlő. Jó, és szerethető dolgok vannak benne, ráadásul hitelesen. És életszagú, még akkor is, ha nehezen elképzelhető, hogy az első bének egy igazi élő hörcsöge van, akit mindig az vihet haza egy estére, aki megérdemli. Nagy motiváció ez a gyerekeknek, és a történet szerint ezt a hörcsög is élvezi:-)

Tehát a jó karakterek és megfelelő azonosulási pontok már megvannak. Ezzel a könyvvel tuti, hogy minden kisfiú megszereti az olvasást. 
Kezdjétek velünk és nálunk az olvasást, hiszen a Most én olvasok!-sorozatban mindenki megtalálja a hozzá passzoló történetet és olvasási szintet!

Bagossy Laura írta az ajánlót, őt egyébként megtalálod a Pozsonyi úti Pagonyban, és bármikor szívesen segít neked is könyvet választani!

Kapcsolódó termékek