Macskás szerelem

Mi történik, ha két fiatal egymásba szeret?

Ismerd Meg Gimesi Dóra és Szegedi Katalin varázslatokkal teli mesekönyvét, amiben még a tündérek is szerembe eshetnek, csalódhatnak, újra szerelembe eshetnek és megbékélhetnek! 

Lenyűgöző történetek 8 éves kortól felnőtteknek is, ünnepi díszben.

macskaherceg_cikk_02.jpgMi történik, ha két fiatal egymásba szeret, de egyikük történetesen egy törékeny vízitündér, másikuk pedig egy homlokzatot tartó, óriási szoborfiú? És mi van akkor, ha egy igazi tavasztündér pont egy kószlász macskahercegbe szeret bele? 

Gimesi Dóra írás közben varázsol és úgy tud mesélni, hogy minden korosztály lelkét megszeretgeti közben. Egészen különleges módon képes az érzelmek összetettségéről írni és arról, hogy a párkapcsolatok mennyire bonyolult módon és többsíkúan működhetnek. És mindezt úgy mondja el, hogy kicsit és nagyot egyaránt eltölt egyfajta zsigeri melegségérzet.

Macskaherceg kilencedik élete című kötet két elbűvölő, filozofikus mélységű mesét tartalmaz. Szereplői tündérek, hercegek, boszorkányok, pletykálkodó öreg fák, ám mégsem olyanok, mint a klasszikus mesék szereplői, annál sokkal élethűbbek, valódi és mai érzelmeik vannak, a problémákhoz varázserő nélkül nyúlnak, pont úgy, mint a hétköznapi emberek.

macskaherceg_cikk_03.jpgAz első mese egy Budapesten játszódó varázslatos történet, mely egy vízitündér és egy szoborfiú szerelméről szól. Klasszikus, már-már hollywoodi kezdés: a gyönyörű tündérlány, egy új, ismeretlen városba érkezik, emberi formát ölt, rácsodálkozik minden apró szépségre és nagykanállal zabálja a Budapest nyújtotta élvezeteket. Majd megismerkedik a sármos, erős szoborfiúval, aki idegenvezetője lesz és szerelmük azonnal lángra lobban. Minden kellő bájjal és szerelemmel indul, azonban valahol egyszer csak hiba csúszik a gépezetbe. Szertefoszlik a rózsaszín köd és az olvasó már ott is találja magát a valóságban: a szereplőkkel megéljük az elidegenedés, majd az elengedés dilemmáját. Főhőseink addig próbálnak külön utakon, régi életükhöz visszatérve létezni, míg érzelmileg el nem kezdenek sorvadni: a tündér elveszti varázserejét, a szobor meg rendkívüli teherbírását. És amikor minden veszni látszik, megtörténik a csoda, az újra egymásra találás: visszaáll az egyensúly és még a tavasz is beköszönt. S történik mindez, ahogy a mesékben történni szokott, mégis nagyon életszerűen, nagyon úgy, ahogyan azt már sokan ismerjük saját tapasztalásból. Ettől válik csak még különlegesebbé ez a történet.

A kötet második, címadó meséje igen összetett párkapcsolati problémát boncolgat. Ez a történet Szegeden játszódik, Alinka, a tavasztündér és egy csélcsap herceg meglehetősen viszontagságos szerelmi történetét meséli el. Nem mindennapi páros, meg kell hagyni, fogja is a fejét minden teremtett lény, amikor egybekelnek, de heves szerelmüket sem a sok féltő szó, sem a Macskaherceg kétes múltja nem gátolhatja meg. Aztán, ahogy az első mesében is, egyszer csak véget érnek a mézeshetek és hőseink ott találják magukat a csupasz valóságban, amivel nem tudnak mit kezdeni. Hogyan is lehet feldolgozni a szerelem lángolásának múlását? Alinka munkába temetkezik, a herceg  visszatér "káros szenvedélyéhez", az együttlét pedig egyre keserűbbé válik.

macskaherceg_cikk_034.jpgIsmerős sztori ez sok felnőtt számára. A történetben ekkor különös fordulat következik be: a tündér megátkozza a macskaherceget, kilenc életre kárhoztatja, minek következtében lemond saját varázserejéről és halhatatlanságáról. Ezután mindketten magányosan bolyonganak sok-sok éven át a nagyvilágban, megöregszenek, mígnem a megbocsátás ereje, a dac leküzdése újra össze nem hozza őket. Minden jó, ha a vége jó, mondhatnánk, azonban ebben a történetben a happy end nem csak úgy bekövetkezik, hanem nagyon is jól megérdemelt, hosszas önismereti tanulás gyümölcse lesz.

Ezek a mesék alapvetően a felnőttek világáról szólnak, kapcsolati konfliktusokról és döntésekről. Úgy gondolom azonban, hogy egy gyereknek jó látni, hogy a párkapcsolatok bonyolulttá is válhatnak, vannak helyzetek, érzelmek, amikkel még egy felnőtt is kicsit "ügyetlenebbül" bánik. Ennek ellenére az élet megy tovább és bármikor mesébe illően végződhet.

A két történetet egy izgalmas keretmese öleli körbe, amibe itt tudsz beleolvasni. 

A könyv lélegzetelállító illusztrációit Szegedi Katalin készítette, melyek gyönyörű párbeszédet folytatnak a szöveggel.

Lapozd fel és csodáld meg a könyvet te is! Rendeld meg A Macskaherceg kilencedik életét!

Szakács Zsu ajánlóját olvastad
vege.jpg

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Amikor a városban megállt az idő