Meddig mész el egy barátodért?

Amikor nem csak az áldozat sérül

Meddig szabad elmennie egy tizenévesnek annak érdekében, hogy segítsen egy barátján? És vajon hol kezdődik a felnőttek felelőssége a segítségnyújtásban? A Törékeny barátság fontos kérdéseket feszeget arról, hogyan tud kialakítani bizalmas kapcsolatot két tizenéves, ha az egyik fél olyan traumát szenvedett el, amely hatással van a személyiségére és a viselkedésére is - olvasd el ajánlónkat!

Figyelem: az ajánló spoilereket is tartalmaz!torekeny_baratsag_borito_500px.jpg

Caddy éli a tizenhat évesek mindennapjait. Az Esther Herrings Leánygimnáziumba jár, ahol jól teljesít, ráadásul esélyes jelölt a diákvezetői posztra. Édesapja orvos, édesanyja pedig kommunikációs ügyvezető egy jótékonysági szervezetnél. Legjobb barátnőjére, Rosie-ra, gyermekkora óta mindenben számíthat. Élete irigylésre méltónak tűnhet, emiatt nem is gondolnánk, hogy esetleg mégsem elégedett azzal - de mint minden tinédzser, ő sem elégedett semmivel, leginkább önmagával. Listába is szedi a következő pontokat, amiket még a születésnapjáig szeretne megvalósítani.

o Lesz egy pasim. Igazi.

o Elvesztem a szüzességemet.

o Életre Szóló Élményben lesz részem.

Életének normális kerékvágásából kizökkenti a legjobb barátnője, Rosie osztályába érkező Suzanne. Caddy számára Suzanne az a lány, aki ő mindig is szeretett volna lenni: laza, gyönyörű, vicces és az érdekes sztorikat csak úgy ontja magából. Ráadásul a legjobb barátnője is rögtön beveszi baráti körükbe, amitől a féltékenység és a bizonytalanság még jobban nő benne. Viszont észrevesz Suzanne-nal kapcsolatban jónéhány gyanús dolgot, például, hogy nem szeret beszélni a szüleiről, sem pedig arról, hogy miért a nagynénjével él.

Az idő előrehaladtával Caddy egyre jobban belelát Suzanne általa tökéletesnek hitt életébe, aminek következményeként megtudja, hogy Suzanne-t bántalmazta az édesapja. A két lányt ez a fájdalmas titok közelebb hozza egymáshoz és elmélyíti a barátságukat.

Sokaknak ismerős lehet a probléma: „az osztály problémás gyereke”, akitől minden szülő óvja gyermekét - ilyen Suzanne is. Az írónő a szereplőkön keresztül rávilágít arra, hogy egy trauma megtörténte után annak már nem csak az elszenvedőre van kihatása, hanem mindenki érintetté válik a személyes környezetében.

Suzanne-t mintha csak az éltetné, hogy minden szabályt megszegjen. Caddynek pedig feltett szándéka, hogy lelki támasza legyen új barátnőjének, ezért szülei tiltása ellenére vakon követi mindenben.

Caddy mindössze tizenhat éves, és csak most kezdte el értelmezni a világot és önmagát, emiatt tele van bizonytalansággal és egy jó nagy adag naivitással is. Ebből adódóan túl nagy megértéssel, kritikátlan elfogadással fordul Suzanne olykor szélsőséges viselkedéséhez. Úgy gondolja, azzal segít, ha minden döntésében támogatja, sőt követi is barátnőjét. Szülei és régi barátnője mindent megtesznek, hogy megóvják a rossz döntésektől, mielőtt komoly következményei lesznek ennek az újdonsült barátságnak - vajon sikerrel járnak?
02.jpg

A családon belüli erőszak témája már önmagában is komplex kérdés. De mi van akkor, ha egy tizenévesnek szeretnénk elmagyarázni a traumát elszenvedő érzelmi hátterét? Kevés könyv hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos a kamaszokkal átbeszélni a nehéz témákat, adott esetben a traumákat. Mégis milyen tanácsokkal érdemes ellátni egy senkire sem hallgató kamaszt egy ilyen helyzetben? Hogyan tudjuk felkészíten? A könyv nem kínál fel kész válaszokat, de a szituációkon keresztül felhívja a figyelmet arra, hogy a lelki sérülésekről beszélni és azokat feldolgozni éppoly fontos, mint ahogyan egy látható fizikai sérülés kezelése magától értetődő. Hiszen a viselkedési problémák megértése kulcs lehet a kamaszok számára, hogy jó döntéseket hozhassanak a rájuk jellemző felfokozott érzelmi állapotban is.

Emiatt a szülők számára is hasznos lehet ez a könyv, hiszen segíthet értelmezni a kamaszok helytelennek ítélt döntései mögött álló érzelmi hátteret. Azt a zűrzavart, ami bennük uralkodik, ebben a viszontagságos, szélsőséges érzelmekkel teli korban, amikor már nem gyerekek, de még csak félúton járnak a felnőtté válás felé.

Tratnyek Bianka írásaMi történik azután, hogy kiléptél a bántalmazó környezetből? Olvass még többet a Törékeny barátságról!

Kíváncsi lettél? Itt bele is olvashatsz!

TEDD KOSÁRBA ITT!

 

Kapcsolódó termékek