Megtalálni a megfelelő könyvet

A könyvválasztás trükkjei és buktatói

Testhezálló mesét nem könnyű találni, és a neten sokszor félrenyúl az ember. Mivel a boltjainkban ez már kevésbé fordulhat elő, ezért a boltokban leginkább körberajongott könyveket vettük sorra. Felejtsd el a félresikerült vásárlásokat, a csalódottság helyét vegye át ezúttal a garantált öröm, a fáradságos nehéz böngészést a gyors rátalálás, mert ezzel időt, energiát és békés hangulatot spórolhatsz magadnak!

Ez a cikk segít, hogy megtaláld a könyvet, ami neked szól!

Ha ma bemegyünk egy könyvesboltba, és végignézünk a gyerekkönyvek hatalmas kínálatán, millió kérdés száguldhat át az agyunkon: melyik korosztálynak szól? Külföldi vagy magyar szerző? Nem túl rózsaszín? Nem túl gyerekes? Lehet, hogy túl sok benne a szöveg? Miért ilyen az illusztráció? Kellenek egyáltalán képek? Mi van, ha nem megfelelő a nyelvezete? Ha olyan témák vannak benne, ami nem neki való? Biztos, hogy tetszeni fog neki?Honnan tudjam, melyik lenne a jó választás? 

Bizony, a döntés sosem egyszerű, mert mindenki szeretné, hogy a kiválasztott könyv tökéletes legyen. Talán mindannyian egyet is értünk abban, hogy fontos már egészen kicsi kortól kezdve könyveket adni a gyerekek kezébe, és ezzel megalapozni a későbbi tudásvágyat és szélesíteni az ismereteik horizontját. Éppen ezért vagyunk nagy bajban, amikor ott állunk a polc előtt, ahol tengernyi szerző és millió illusztrátor munkája közül kell kiválasztanunk A Könyvet.

Hogy ebben a helyzetben egy kis segítséget nyújtsunk, összeszedtük nektek azokat, amelyek szerintünk tökéletesek a közös esti olvasásokhoz, az önálló ismerkedéshez a regények világával, lázadó kamaszoknak, akik éppen mindent utálnak, és csak úgy, bárkinek, aki szereti a minőségi kortárs gyerekirodalmat. Ha ajándékot kerestek, és elakadtatok, vagy szeretnétek valami újdonságot otthonra, kapjátok elő ezt a listát, ezekkel a könyvekkel nem nyúlhattok mellé!

A könyvekhez fűződő viszony megalapozását már az egészen kicsiknél elkezdhetjük. Az egyik nagy kedvencünk Berg Judit Maszat-sorozata, amely a számunkra jelentéktelennek tűnő hétköznapi helyzeteket dolgozza fel a legkisebbek számára is befogadhatóan, Agócs Írisz kedves illusztrációival. Szintén hétköznapi szituációkba helyez, de első sorban a felmerülő problémák megoldására fókuszál Axel Sheffler Pipp és Polli-sorozata, amelynek jellegzetes rajzai ismerősek lehetnek a Julia Donaldson-kötetekből is: A Graffaló, A majom mamája, Bot Benő, Zog, a sárkány, és még sok humoros, képtelen, tanulságos ám mégsem szájbarágós versesmese az angol gyerekirodalom legismertebb alakjától, akinek a kötetei ma nem hiányozhatnak egyetlen gyerekszoba könyvespolcáról sem.

Ha pedig szeretnétek, hogy valami kiragadjon a hétköznapokból, olvassatok kuflikat! Ezek az ugráló, pattogó, talán leginkább zoknibábokhoz hasonlító lények mindig elképesztő helyzetekbe keverednek egy olyan világban, ahol valójában semminek nincs tétje, éppen ezért mi is szabadon elengedhetjük a fantáziánkat olvasás közben. A kufli-mesék humora pedig legalább annyira élvezetes a felnőttek számára is, így biztosan megtaláljátok a közös pontot, amikor választani kell.


Ha ezeken már túl vagytok, és egy kicsivel nagyobb szövegmennyiség sem riaszt vissza az estimesétől, Vadadi Adrienn ovis-sorozata lesz a kedvencetek: a gyerekeknek biztonságérzetet ad az óvodás hétköznapok ismerőssége, a mindennapi problémák mindenki számára előnyös megoldása és a folyamatosan visszatérő, de mégis történetenként változó szereplők. Pásztohy Panka illusztrációi pedig tökéletes harmóniában állnak a mesék világával, így ezek a történetek biztosan megnyugtatnak egy zaklatott, pörgős nap után is.

két kis dínó-sorozat is rengeteg gyerek kedvence lett az évek során, Trikó és Nyamm kalandozásai a különböző történelmi korokban felejthetetlen élményeket tartogatnak a gyerekek számára, ahogyan Matyi és Sári is ide-oda ugrál nem csak a történelemben, de a helyszínek között is – sőt, néha ők maradnak ahol vannak, csak a helyszínek ugrálnak körülöttük. Képtelen kalandok, izgalmas helyzetek – jobb, mint egy mozifilm!

Ha már elkezdtétek az iskolát, biztosan örömmel látjátok, amikor a gyerekek a közös mesélések mellett is leveszik a polcról a könyvet, és egyedül kezdik betűzgetni azokat. Hogy az olvasás élmény lehessen számukra, a Most én olvasok!-sorozat adja meg az igazi kezdőlökést. Magyar szerzők négy részes kötetei ezek szintenként egyre több szöveggel, de minden esetben szem előtt tartva azt, hogy a szövegmennyiség, a cselekmény komplexitása, és a mondatok bonyolultsága is az olvasási képességeknek megfelelő legyen. Kalandozás az időben, a világ különböző tájain, vagy akár az osztályteremben: ezek a rövid kis regények elültetik a gyerekekben az olvasás szeretetét.

Felolvasásra és önálló olvasásra is ajánljuk a Rumini-sorozatot kisiskolásoknak, amely hatalmas népszerűségnek örvend, és sok iskolában már kötelező olvasmány is lett. A kisegér kalandjai a Szélkirálynőn váratlan és hihetetlen eseményeket tartogatnak az olvasók számára, a szerethető karakterek közül pedig mindenkinek meglesz a kedvence: Rumini, Galléros Fecó, Balikó, Sajtos Rozi – a meseregény szereplői mind a szívünkhöz nőttek.

Ha legalább ennyire fordulatos könyvet kerestek elképesztően csavaros történettel, a Rumini után a Panthera lesz a következő állomás. Ebben a regényben minden van: megátalkodott gonosztevők, hajmeresztő kaland, varázslatos kincs, egy zsugorító szerkezet, ami komplett földrajzi egységeket képes hangyányira összetöpöríteni, és természetesen az iskolásból lett hegymászók, akik képességeiket kihasználva, folyamatosan fejlődve mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a bajt.

Eddig a pontig viszonylag egyszerű dolgunk volt, mert a gyerekek könyvtárát és érdeklődési körét még valamennyire tudjuk befolyásolni, de egy kamasz már határozott véleménnyel van mindenről, és nehéz megtalálni, éppen mi az, amivel eltalálhatjuk az ízlését. Szerencsére van pár biztos tippünk a Tilos az Á kiadó könyvei közül, amivel náluk is garantált sikereket érhettek el: Az Időfutár-sorozat akkor is magába fogja szippantani az olvasót, ha nem akarja, mert már az első oldalakon olyan rejtélyes események történnek, amik nem fognak nyugton hagyni, amíg a sorozat végére nem értek. Mai humor, fordulatos cselekmény és a történelem átfogó megismerése mellett a kamaszokra jellemző hullámzó érzelemvilág, barátságok kialakulása és szerelmek szövődése jellemzi – egyszerűen letehetetlen!

Az irodalom visszavág az utóbbi évek legizgalmasabb vállalása volt: az irodalomtörténetet végre meg lehet tanulni úgy is, hogy nem magoljuk be Arany János életrajzát és Csokonai szerelmeit, rávezeti a középiskolásokat, hogy az irodalom nem száraz, kőbe vésett tudomány, hanem nagyon is eleven, változó és nem utolsó sorban humoros. Érettségi előtt állóknak kötelező olvasmány!

Reméljük, hogy ez a lista segített eligazodni a mai gyerek- és ifjúsági könyvek között, és megtaláltátok azt, ami a legjobban illik hozzátok. Ha ezeket már ismeritek, sokszor végigolvastátok, vagy csak egyszerűen valami másra vágytok és szeretnétek még jobban elmélyedni a gyerekirodalomban, gyertek be hozzánk, és segítünk megtalálni a neked szóló történetet a boltjainkban kapható többezer könyv közül!

A két legújabb budapesti Pagonyt itt találod:

Óbudai Pagony
1036 Budapest, Bécsi út 38-44. Buda Entertainment & Gastro
obudai@pagony.hu
(1) 200 3853
nyitvatartás: hétfő-péntek 10-19h, szombat-vasárnap 10-18h


Zuglói Pagony
1145 Erzsébet királyné útja 20.
zugloi@pagony.hu
(1) 614 5190
nyitvatartás: hétfő-péntek 10-19h, szombat: 10-14h


Kapcsolódó cikkek