Mesék, amiket egy életen át idézni fogsz

TOP 10 legviccesebb mesekönyv

Mik egy végtelenül huncut ötéves kislány és a végtelenül tréfás anyukája kedvenc meséi? Olyan közös kedvencek, hogy a folyamatos a szópinpong van a két rajongó között: ki ismeri és ki szereti jobban a meséket, sőt mi több, ki tudja frappánsabban a váratlan pillanatokban előhúzni a megfelelő idézetet a tökéletes reflexióhoz. Vajon mik? Őszinte vallomás következik.

Itt most annyira mélyen kedvenc, felejthetetlen és egy életre meghatározó mesekönyvek jönnek, hogy meg sem próbálom az esztétikai vagy bármilyen más értékük szerint sorba rendezni őket. Engedd meg csak úgy, hogy kedvem szerint sorban megmutassam neked, melyik a 10 legeslegkedvencebb legeslegviccesebb mesekönyvem, amit akkor is szívesen a kezembe veszek, ha nincs körülöttem egyetlen gyerek sem, amúgy meg esténként a nagy "Mi legyen az esti mese?"-tanakodásnál kart karba öltve lobbizunk mellettük, és általában azt vesszük le előbb a polcról, amelyiket többet idéztük viháncolva aznap.

1. A legelképesztőbb kaland, amit minden nap újra akarsz élni: Hihetetlen történet az óriás körtéről

hihetetlen.jpgHa van olyan mesekönyv, ami dramaturgiailag egy kalandregény, vizuálisan inkább képregény, aminek minden mondata vitathatatlanul tökéletes, és aminek minden karakterét egy életre megjegyzel, akkor az az óriáskörte. Adott egy napsütötte tengerpati kisváros, Napváros, ahol két jóbarát, Micó és Sebastian éldegélnek. A napvárosiak mind nyugodt, békés és nagyon vidám teremtések, kivéve az új polgármesterüket, Karc alpolgármestert, aki azóta trónol Napváros vezetői székében, mióta hőn szeretett törvényes polgármesterük, Jeronimus Baltazar Severin Olsen (a barátainak csak J. B.) szőrén-szálán eltűnt. Micó és Sebastian kifognak ugyanis egy palackpostát, amit állítólag J. B. küldött, benne egy maggal. Elültetik, és reggelre (Reccs! - egy kicsit közel ültették a házhoz) kinő egy HATALMAS KÖRTE! Megjelenik Dr. Glükóz professzort és Dr. Pipettát az Atomkutató Intézetből, megkezdődik a vizsgálat, majd megjelenik Karc, aki ki akarja ebrudalni őket és a körtét is Napvárosból. Ezzel kezdetét veszi a menekülés, pontosabban a tengeri kaland (Glükóz professzor, Micó és Seb együtt a tengeren egy hatalmas körtében hajóznak, hogy megkeressék J. B.-t és a Rejtélyes Szigetet, ahonnan - talán - a körtemag is származik.) A tengeri útjuk során megbirkóznak a Marcona Kalózokkal, a Rémséges Tengeri Sárkánnyal, az Éjfekete-tengerrel, míg a nyomára nem bukkannak a Sebastian nagyapja feljegyzéseiből már ismert legendának... De vajon helyreáll az élet Napvárosban?

Vedd meg ezt a fergeteges képeskönyvet ide kattintva, de vigyázat, ez az a könyvy, amiből NEM LEHET csak egy fejezetet olvasni, így ezt kifejezetten azoknak ajánlom, akik valóban szeretik az esti felolvasásásokat.

2. A leghajmeresztőbb abszurd otthonosság, amit mesekönyvben láttál: Jó éjszakát, kuflik!

25875.jpgA kuflikat már elég jól ismerheted, így jó hír, hogy hamarosan megjelenik a könyvsorozat 10. része. A humor egyik legerősebb forrása a történeteknek. Meg persze a karakterek: Pofánka, Hilda, Valér, Fityirc, Titusz, Bélabé és Zödön egytől egyik olyanok, mintha mindig is ismerted volna őket. A sikerüket már sokszor megpróbálták megfejteni, de a boncolgatás helyett most inkább elmondom, melyik a kedvenc könyvem a sorozatban. A Jó éjszakát, kuflik! első meséje igazi éjjeli baglyoknak szól, tehát pont nekem. Én is pont olyan lehetetlen virrasztó vagyok mint az éjszakai lámpáskukacok és a holkóros pelék. Ja, meg mint Valér és Fityirc, amikor telihold van. És éjszaka legalább olyan fergeteges gondolataim vannak, mint nekik: legszívesebben megpróbálnám létráról lekapcsolni a Holdat, majd ha nem érem el, megkísérelnék papírsárkányról leszállni rá, hogy leoltsam vééégre. És természetesen ilyenkor örülök a legjobban, hogy végre kiderül, Hold nem más, mint a Holdbéli Nyúl égi lakása. Nézd csak meg, most is ott ül, és hegedül, mint minden éjszaka! De ezt sajnos csak a tücskök hallják, ezért énekelnek éjszakánként. Grátisz pedig tartalmaz a könyv egy olyan mesét is, ami neked szól, ha: 1. úgy érzed, a feje tetejére állt a világ, 2. kifordultál önmagadból, 3. túl nagy a felfordulás a lakásban, 4. nem találod a kulcsod, 5. néha kételkedsz a gravitációban, 6. szeretsz a barátaiddal ugrálni.

Tedd a kosaradba a Jó éjszakát, Kuflik! című mesekönyvet itt!

3. A legkedvesebb humorral megírt mesekönyv a gyereklét nehézségeiről: Sári és a három Ottó

sari.jpgA finn mesekönyvnek két része jelent meg, az első a három Ottó, ami azóta kedvenc, mióta kivettük a könyvtárból. Tipikusan az a könyv volt, amit mindig újrahosszabítottunk, újra kivettünk, aztán pedig megvásároltuk. Sári kedves, cserfes kislány, aki mégis tele van kétségekkel és kérdésekkel: miért nincs neki is testvére? Miért nem kaphat végre kutyát? Miért tornázik anya ahelyett, hogy rá figyelne? És apa miért telefonál, amikor ő azonnal meg akarja beszélni a kutya témát? Még szerencse, hogy Sári mindig feltalálja magát! Megismerkedik a parkban a három Ottóval, kicsi Ottóval, középső Ottóval és nagy Ottóval, akik rögvest megígérik, hogy szereznek neki egy kutyát. Ami mondjuk nem sikerül, de ettől lesz ez a mese végtelenül szép. Sári sokkal többet talál, mint amit keresett, három fenevagány barátot, akik nélkül biztos nem tanult volna meg olyan fergetegesen focizni a második Sári-mesekönyvben.

Tedd a kosaradba Sárit és a három Ottót!

4. A mesekönyv, ami a detektívregények minden kliséjét fullasztó poénokba fojtja: Tatu és Patu, a nyomozók

tatu.jpgHa a legmegosztóbb és legmerészebb könyvre vagy kíváncsi, akkor megtaláltad! A két furavári fivér története karikaturisztikus, nyelvileg zseniális, dramaturgiailag hibátlan, olyan sajátos és frappáns szövegvilágot teremt, amit tényleg csak imádni és csodáni lehet. Kedvencünk érdekes módon ezúttal pont a legfrissebb könyv, de az előzőekért is nagyon tudtunk rajongani, együtt rajongtunk Tatu és Patu fura masináiért, altatókönyvéért, űrkalandjáért, karácsonyáért, trükkös találmányaiért, és szuperhős kalandjaiért. A Tatu és Patu, a nyomozók a klasszikus detektívregények dramaturgiagi és nyelvi fordulatatival, illetve azok kifacsarásával játszik. A fiúk vérbeli nyomozóvá válnak, amikor Komlóséknál fura helyzet áll elő: mindennek eltűnik a fele! A nyers, sörben érlelt macho bull marhabélszín, Beni baby slim fit nadrágja, Fanni sminkje minf megfeleződnek! De vajon ki lehet a tettes, és mit szeretne üzenni Viziéknek?

Nyomozz te is Tatuval és Patuval, és közben nevess sokat! Tedd a kosaradba most itt!

5. A legmeghatóbb poénparádé, ami a generációk találkozásáról mesél: Csetepaté a kiskertben

csetepate.jpgA színes képekkel tarkított vicces könyvek között nem lehet nem beszélni a hebrencs kismacskáról, Finduszról és a morózus, csupaszív öregúrról, Pettsonról. Nekem a felolvasás során nagyon fontos, mennyire lehet egy könyvet jól mesélni, mennyi lehetőséget kínál a játékra, hangsúlyra, viccelődésre. A minden mondatában tiszta és frappáns Pettson és Findusz-könyveketmindig élmény felolvasni.
Nehéz volt csak egyet választani, de jelenleg a Csetepaté a kiskertben a legkedvencebb, amit kifejezetten túlhajszolt szülőknek és virgonc gyerekeknek ajánlok. Szegény Pettsonnak nincs könnyű dolga amikor összeesküszik ellene a világ, és bármennyire is szorgosan gondozza a kiskertjét, reggelre mindig feldúlva találja a tegnapi munkáját. Hol a tyúkokkal gyűlik meg a gondja, hol a szomszéddal, hol pedig a húsgombócot ültető szeleburdi kismacskájával. Nevess te is sokat, aztán békélj meg a világ legszeretnivalóbb öregurával és tarka macskájával!

Tedd a kosaradba a Csetepaté a kiskertben című könyvet!

6. A művészet és az élet értelme nem is állnak olyan messze egymástól: Foxi úr

foxi.jpgFoxi úr történe valószínűleg kevésbé ismert, de a mi életünkben nagyon meghatározó. Vizuálisan a brit otthonos klasszikusság jellemzi. Foxi úr a festészet és a valóság határaival játszik: René Magritte művészi gesztusait forgatja mesekönyvbe. A legendás belga képzőművész mindig új helyzetben, új szempontból volt képes rávilágítani a legegyszerűbb dolgok misztériumára. Ha kinyitod a könyvet, egy alma képét találod, alatta a címmel: "Ez nem egy alma". A realisztikus ábrázolás ellenére a gyerekek egyből veszik a lapot, a ,kép valóban nem egy alma. Foxi úr remek festő, bármit meg tud festeni, pont olyan életszerűen, mintha most akarna lelépni a vászonról. Ám a festők kenyere gyakran száraz: hiába a roppanós alma képe, ha nem haraphat bele! Aztán váratlanul megjelenik egy sötét ruhás titokzatos alak, aki alkut ajánl: ha szeretné, minden festménye valósággá válik. Vajon mit választ Foxi úr? Vajon milyen esztétikai minősége, milyen misztikus tapasztalata van annak, ha mindent megkaphat, amire csak vágyik? Vajon mit lehet tanulni a megtapasztalásainkból és döntéseinkből?

Ismerd meg Foxi úr történetét és döbbenj meg te is a váratlan poénokon!

7. A legboszorkányosabb viccek, amit mesekönyvben olvastál: Matild és Margaréta

02matild_es_margareta.jpgDániel András első mesekönyvével töltöttük az egész nyarat. Matild és Margaréta két boszorkány, méghozzá ikrek, de csöppet sem hasonlítanak egymásra, Matild magas és vékony, Margaréta pedig alacsony és kerek. Matild eleven, szeret lustálkodni, köszönés és bemutatkozás nélkül letegezi a szembejövő felhőket és kilenc lekváros kenyeret is képes megreggelizni, Margaréta anyáskodó, süt-főz, kertészkedik, takarít és betéve tudja a Banyalexikont. A testvérpár a Bármi utca és az Akárki fasor sarkán lakik egy romos, mohás, málladozó falú, látszólag lakatlan házban. Persze nem élnek egyedül, ott van velük Varancs, a narancssárga béka, Beszélő Kavics, a beszélő kavics, Vakond, Terebélyes T. Tibort, a százéves tölgy, Műkakukk, Egér és Róbert, a felfújható gumisárkány, akik mindannyian szívvel-lélekkel támogatják a boszorkákat, ha el kell űzni az Unalmat vagy meg kell menteni a porcicákat, szöszöket és pöszöket Margaréta porszívójától.

Hat történetet olvashatunk az ikerpár hétköznapjaiból, ami tökéletes átvezetés a meseregények, a szóviccek, életképek, frappáns párbeszédek, ötletgazdag megoldások világába.

Ismerd meg te is a legbohóbb boszorkányos mesekönyvet Dániel András tollából, rajzaival! Rendeld meg itt!
8. Ami tilos az sokkal izgibb, főleg, ha könyvről van szó: Ne nyisd ki ezt a könyvet!

28466.jpgAndy Lee fergeteges játékkönyve idén jelent meg a Ventus Libro Kiadó gondozásában. Nem nehéz kiszúrni a könyvespolcokon, főleg, ha gyerek vagy! Ugyan hányszor hallottad már, hogy "az még nem neked való"? Hányszor kellett visszatenned a rejtélyes Bosh albumot a polcra? Ez a könyv jó kis játékot csinál a tiltott gyümölcsből. Csupán annyi a dolgod, hogy dacolj a főhős szörnyecskével, aki nagyon szeretné, ha az ő történetét bizony senki nem lapizgatná és teljesítené be. Ne dőlj be a vicces fenyegetéseknek, olvasd csak végig a könyvet, aztán döbbenj meg, milyen súlyos következményei vannak annak, ha végigvezetsz egy főhőst a történetén! Milyen nagy szerencse, hogy amint befejezted, újrakezdheted az egészet!

Rendeld megmost, és kacagjatok nagyokat a kedves kis szörnyecske könyvbezártságán!

9. A legszutykosabb mese: Szutyoksári

24977.jpgA listából nem maradhat ki az egyik legnagyobb kedvenc: Szutyoksári sem. Ebben a nagyon vicces, képekben gazdag könyvben megismerhetsz egy kislányt, aki bár folyton fürdik egy óriási kádban, akkorában, amekkora csak ebben a mesében létezik, mégis mindig csupa piszok. Sári történetről történetre nemcsak maszatos, hanem tetőtől talpig csupa szutyok lesz. A derűs, finom humorú meséket nem lehet megunni, és az olvasó általában kénytelen az elejétől a végéig elolvasni a könyvet. Ráadásul ezt a féktelenséget nem tudja megállni a második, harmadik, vagy sokadik olvasásra sem. Egyetlen veszélye, hogy legitimálja a gyermeki piszkosságot, ami engem ugyan nem zavart soha, sőt. Kíváló nagyszülő provokáló eszköz, így bár vége a nyárnak és a nagyszülős hétvégéknek, azért jegyezd meg, hogy ha nagyinál alszik a gyereked, ezt a könyvet kell bepakolnod neki!

Tedd a kosaradba itt!

10. A legfrappánsabb altató: Nem vagyok álmos, és nem akarok lefeküdni

charlie.jpgHa nem ismernéd Carlie-t és Lollát, akkor most szólok, hogy lemaradtál az elmúlt évek legmenőbb brit kultmesekönyveiről.  Lauren Child a brit gyerekirodalom sztárjaNem csoda, meséi a szabad játék és fantázia bibliái, ami nem csak a gyerekeket, hanem minden képzelőerővel megáldott felnőttet is magukkal ragadnak. Charlie a vicces, játékos és türelmes, de már komolyabb báty, és a határait mindig feszegető Lola, a huncut, minden lében kanál kishúg együtt mindent megoldanak. A Nem vagyok álmos, és nem akarok lefeküdni című kötetben Charlie szeretné lefektetni Lolát este, de ez csak úgy megy, ha az uncsi vacsit, fürdést és fogmosást mind Lola fantáziavilágába integrálja, kiszakítja a helyzeteket és új kontextusba helyezi azokat. Így minden csak móka, ám Lolát sem kell félteni, mert a leleményes kislány egy szempillantás alatt úgy forgatja a játék logikáját, hogy megtréfálja a bátyját. A Sohadesoha nem eszem paradicsomot segít, ha valamit nem szeretünk, az Egy valami pedig viccet csinál a számolásból. Sőt, a kutyáért könyörgős gyermekpillantások ellen is tartogat neked egy kis pajzsot a sorozat: ilyen helyzetekben szoktam én bevetni az Egy szép nagyfülű kutya című részt. Tedd a kosaradba a leghatékonyabb, az altatás körüli huzavonát egy tollvonással fergeteges poénba fordító mesekönyvet itt!

Kapcsolódó termékek