Milyen színű a boldogság? – Készítsd el kaleidoszkópod Maros Krisztina varázslatos meséje nyomán!

Pagony Kreatív DIY

Maros Krisztina önálló kötetéről először a Silent Book Contest (szövegnélküli képeskönyvek versenye) kapcsán hallhattunk, mikor műve bekerült az élmezőnybe, a döntős alkotások közé. A könyv végül 2017 őszén jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában, Szabó T. Anna gyönyörű versével kiegészülve.

A kötet illusztrációi önmagukban is rengeteg asszociációs lehetőségre nyújtanak lehetőséget, mindenképp érdemes őket először szöveg nélkül, közösen átlapozni, így lehetőségünk nyílik saját mesénk kitalálására, közös történet elbeszélésére is.

Az illusztrátornő gyönyörű meséjéhez mi sem passzolhatna jobban, mint egy varázslatos kaleidoszkóp!

Elkészítéséhez a következő eszközökre lesz szükséged:

kaleidoszkop.jpg1. sablonok - töltsd le innen a 4 oldalas pdf-et!

2. papírtörlő guriga

3. paus papír

4. alufólia/tükörfólia

5. színes gyöngyök

6. 1 db A/4 méretű fekete karton

7. papírragasztó

8. 1 db grafitceruza

9. 1 db fekete tűfilc

10. vonalzó

11. papírvágó olló

12. körömvágó olló

13. kétoldalú ragasztó

14. műanyag fólia (minél merevebb, annál jobb)


Így készítsd el:

(Nézd meg hozzá a videót is YouTube-on!)

- vágd ki pontosan a sablonokat. A nagyobb kör belsejében lévő kisebb kört érdemes körömvágó ollóval.

- a lyukas körsablont rajzold körbe grafittal a fekete kartonlapon négyszer, majd vágd ki őket. Ne felejtsd el kivágni a kör közepén található kisebb kört se! A legjobban sikerült hármat használd majd ezek közül.

A fóliára és a paus papírra külön lyukat ne vágj, amikor a lyukas körsablont használod!

- a sima körsablont és a lyukas körsablont rajzold körbe a műanyag fólián, majd ezeket is vágd ki. A lyukas körsablon kisebb, ezt használjuk majd először.

- hajtogasd meg vonalzó segítségével a segédvonalak mentén, majd ragaszd rá egy nagyobb darab alufóliára, és vond be vele teljesen. Már készen is van kaleidoszkóp belseje! Illeszd a papírtörlő hengerbe és ellenőrizd, passzol-e méretben. A visszahajló éleket érdemes cellux-szal megerősíteni. Amennyiben passzol, ez szükségtelen.

A következőkben a kaleidoszkóp két külön oldaláról fogunk beszélni; az egyik oldalán lesznek a gyöngyök, a másik pedig betekintő nyílásként fog funkcionálni. Kezdjük a gyöngyös oldallal:

- a guriga tetejétől számítva körülbelül fél centit hagyjunk a gyöngyös rész kialakítására, ennyivel kerüljön beljebb a háromszög. Ezt követően a tükrös hasáb alapéleire ragassz 1-1 db kétoldalú ragasztót, majd rögzítsd hozzá a műanyag fóliából kivágott kisebb kört.

- helyezd el rajta a paus papírból kivágott kört, majd tedd rá a gyöngyöket. E fölé kerül a második műanyag fóliából kivágott, nagyobb méretű kör. Ezt rögzítsd kétoldalú ragasztóval a henger

palásthoz, így a fekete lyukas kartont is rá lehet ragasztani.

Megvagyunk a gyöngyös oldallal! Most fordítsd meg a hengert, és láss neki a betekintő nyílásnak!

Már csak a kaleidoszkóp borítása van hátra! A sablonok között kétféle palástmintát is találsz, melyek Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? című kötetében szerepelnek. Vágd ki a számodra szimpatikusabb illusztrációt. Ez a későbbiekben a kaleidoszkópod borításaként fog funkcionálni.

- kend be papírragasztóval a másik oldalát, a sarkokat se felejtsd ki.

- végezetül csavard bele az áhított csomagolásba a már kész kaleidoszkópod!

Készen is vagyunk! Jó szórakozást és mesés képeket kívánunk hozzá!

Olvasd el korábbi cikkeinket is, készíts Cipelő cicás könyvjelzőt vagy tündéri Pitypang-bábot!

Kapcsolódó termékek