Mindenki legjobb barátnője

Borival felnőtt egy generáció

Kevés olyan sorozat létezik a könyvpiacon, ami képes elkísérni gyermekünket majdnem a születéstől egészen az általános iskolás évek végéig. A Manó könyvek gondozásában megjelent Barátnőm, Bori sorozat azonban éppen erre vállalkozik!

Gondoljunk bele, mit érzünk olyankor, amikor egy ismeretlen helyre tévedünk, és nem tudjuk, merre induljunk, vagy új munkahelyünkre igyekszünk az első napon. A gondolataink ide-oda cikáznak, ahogy képzeletünk a várható események részletei körül forog. Kissé szorongunk, kényelmetlenül érezzük magunkat, pedig felnőttként többnyire tudjuk, mire számítsunk ilyen szituációkban. Egy gyerek fokozottan éli át mindezt, hiszen ő nincs annyi képesség és információ birtokában, mint egy felnőtt. Pláne igaz ez olyan helyzetben, amikor nem magyarázzuk el neki, pontosan mi történhet vele egy számára ismeretlen területen. Ugyanúgy igénye van arra, hogy az életében előforduló problémákra, ismeretlen helyzetekre, váratlan eseményekre felkészüljön, de sokszor ezt az igényt nem tudja megfelelően deklarálni. A szülő esetleg csak azt veszi észre, hogy a gyermeke feszült, mérges, hisztis, félénk, attól függően, hogy mit vált ki belőle az idegen helyzet. Ezért is nagyon fontos, hogy előre felkészítsük, ha a megszokott élethelyzetéből kimozdítjuk.

A meseolvasással nem csupán megágyazunk a szépirodalom szeretetének, a gazdag és fejlett képzelőerőnek, a problémamentes szövegértésnek: a realista szövegekkel segíthetünk a legkisebbeknek megérteni a körülöttük zajló események miértjeit is. Bori pedig minden élethelyzetre tartogat nekünk egy érdekes történetet, ami megalapozhat egy izgalmas beszélgetést gyermekünkkel, segít az élményfeldolgozásban, de megoldást is kínál a problémáinkra.

De hogyan segít Bori?


szobatiszta.jpgA sorozat érdekessége, hogy ha sorban vesszük kezünkbe a füzeteket, tényleg Borival együtt cseperedhet fel gyermekünk. Bori a kezdetekben 3, majd a keményborítós kötetekben már 7-8 éves kislány. Hagyományos családban él, apukája dolgozik, anyukája otthon van vele. Később már kistestvére is születik, aki mellett a nagymama is sokat segít. Minden részben más szereplő kísér minket végig Bori oldalán, de mindig a kislány szemszögéből láttatja velünk az írónő az aktuális eseményeket, ezzel is segítve a gyerekeket a történetfeldolgozásban. Néhány történet – miközben formailag és nyelvileg is teljesen egyszerű – egészen komplex képet ad egy téma feldolgozásához, mint pl. a Bori szobatiszta lesz című füzet, mely végigvezeti az olvasót attól a pillanattól kezdve, amikor Boriban először felmerül az igény, hogy ne hordjon pelenkát, addig, amíg már a vécét használja. A bilitől a vécészűkítőig mindenről esik benne szó.

isko.jpgA füzeteket átlapozva válik egyértelművé, hogy tényleg minden olyan témában találunk Bori kötetet, ami a 3-6 éves korú gyerekek életében problémaként merülhet fel. A hétköznapi dolgoktól kezdve, mint a betegség vagy strandolás, egészen a váratlan helyzetekig, mint a kórházba kerülés, de olyan életszakaszbeli változásokhoz is találunk bennük kapaszkodót, mint az óvodába vagy iskolába készülés. Liane Scheider szövegei egyszerűek, könnyen értelmezhetőek, Janina Görrissen rajzain pedig bőven akad böngésznivaló a gyerekek számára, míg a szülő felolvassa azt a 6-8 sort, ami az oldalon található. Természetesen nem mentesülünk a didaxistól, ám egyáltalán nem zavaró módon van jelen a lapokon. Sokkal inkább az új ismeretek átadására fókuszálnak a szövegek, semmint a túlzott magyarázásra, tiltásra. Néhány történet – miközben formailag és nyelvileg is teljesen egyszerű – egészen komplex képet ad egy-egy téma feldolgozásához.

szere.jpgTermészetesen Bori nem egy tökéletes mintagyerek: ahogy mindenki, úgy ő is sokat hibázik. Nem sikerül neki elsőre úszni, síelni, sütit sütni és bizony, néha szót fogadni sem. Pl. hiába tudja, hogy nem szabad elbóklászni a boltban, míg anya fizet, a ruhák sokasága túl csábító: át kell bújnia, szaladnia alattuk. Mire visszaér, anya már eltűnik! Az első kétségbeesés után azonban eszébe jut, mit kell tennie ilyen helyzetben, így hamar meg is találja Anyát.
Bori minden nehéz helyzetből kilábal a szerzett ismeretei alapján, és a vele egykorú kicsiket is erre tanítja. Arra, hogy figyeljenek a felnőttekre, tanuljanak, és a legfontosabb, hogy használják a megszerzett tudást és képességeiket: akkor nem érheti őket baj!

Ha már kinőttetek a Bori füzetekből, akkor is tartogat nektek izgalmakat a sorozat többi része. Bori könyvváltozatából a már iskolás nagylány izgalmas kalandjait követhetitek végig az első szerelmes levéltől az iskolai osztálykirándulásokon át egészen az első gimnáziumi eseményekig és még utána is. Ha gyermeked már túl van az első olvasós könyveken, de még egy hosszabb szöveg megterhelő lenne számára, bátran válaszd Bori bármelyik kemény borítós kötetét! Bájos történeteivel, könnyed szövegeivel garantáltan élmény lesz vele az olvasás.

Borinak van egy kisfiú párja is, Berci. Christian Tielmann sorozata, a Barátom, Berci nem csupán cím és borító alapján olyan, mint a Bori füzetek. Hasonló témákban, hasonló problémákra reflektál. A nagyobb korosztálynak pedig szintén megtaláljátok könyv változatban is, rendeljétek meg itt!

És azt tudtad, hogy Borit nem csak mesékből ismerheted meg, de fejlesztheted vele a tudásod is? Válogass itt a Bori-foglalkoztatók közül!

Keresd itt a füzeteket, itt pedig a regényeket!