Mozgás, lazítás, filozófia

Tarnai Imre jógaoktatóval beszélgettünk Agócs Írisz Szia, Jóga című könyve kapcsán

Mikor kezdtél el jógázni?

03.jpgAgócs Írisz rajzaiMár tizenévesen ismerkedtem egy könyvből a jóga pózokkal, később elkezdtem jóga foglalkozásokra járni, de elég rendszertelenül, azután hosszabb ideig nem is foglalkoztam jógával. Körülbelül 11 éve rendszeressé vált az életemben a gyakorlás.

Kiknek ajánlod ezt a mozgásformát?Nem nevezném mozgásformának a jógát, bár kétség kívül a mozdulatok és kitartott pózok a leglátványosabb elemei, de csak egy kis részét alkotják a rendszernek. Ettől függetlenül meg fogja találni a megfelelő jóga irányzatot az is, aki a rendszeres mozgást keresi, az is aki a stressz oldást keresi és az is aki filozófiát vagy életformát keresi benne.

Mikor kell mindenképpen elkezdeni?Ha életkorra vonatkozik a kérdés, akkor 75 éves kornál nem tolnám tovább, ha megvan az elhatározás, akkor vágjunk bele. Komolyra fordítva a szót, bármikor elkezdhető a jóga, óvodás kortól indulva. Egyébként úgy vettem észre az emberek többségét 30 éves kor felett kezdi el érdekelni.

Gyerekeknek is ajánlod? Miért? Mikortól?

01.jpgA gyerek jóga egy játékos foglalkozás, ami segít kielégíteni a gyerekek mozgás igényét és segíthet a koncentráció fejlesztésében is. Mindeközben megismerkedhetnek egy több ezer éves hagyomány alapjaival. 4 éves kortól érdemes kipróbálni.

El tud kezdeni egy egész család jógázni?

Abban nem hiszek, hogy egy teljes család egyszerre elkezd jógázni. Az jó, ha először az egyik szülő elkezd jógázni. Ha ki tud alakítani valamilyen rendszeres gyakorlást, akkor a lelkesedése átragadhat a család többi tagjaira is. Ha a családtagok látják egymáson a pozitív változást, az inspiráló tud lenni.

Mire lesz feltétlenül szükségünk?2 négyzetméter sima felületre és 1-1,5 órára amikor nem zavar minket senki. Ezen kívül jól jön még egy jógaszőnyeg és kezdetben egy ideig kellenek instrukciók is egy képzett jóga tanártól.

Mit ad a jóga a gyerekeknek?

Egy egészségesebb élet lehetőségét, egy olyan tudás alapjait, ami egész életükben hasznukra lehet. 

Felnőtteknek?02b.jpgJobb életminőséget.

Úgy tudom már ismered Agócs Írisz munkáit. Hol találkoztál Agócs Írisz képeivel?

Már nem emlékszem hol láttam először, talán egy plakáton. Azóta mindig felismerem ezeket a szerethető jógázó figurákat.

Hogyan fejezik ki a képek a jógikus szemléletet?

Az Internetre feltöltött jógás képeken 90 % -ban egy karcsú fiatal hölgy van, aki valami extrém hajlékonyságot igénylő pózban van lefotózva. Azért szeretem Írisz képeit, mert ellensúlyt képeznek. Segítenek megérteni, hogy a jógát elkezdhetik férfiak és nők, fiatalok és idősek, soványak és teltek, hajlékonyak és merevek egyaránt.

Milyen a könyv felépítése? Hogyan lehet használni?

Három egyszerű gyakorlatsort mutat be, melyeket bárki el tud végezni, a saját pillanatnyi állapotának megfelelően. Ha például valaki előre hajol, akkor az a lényeg, hogy menjen el a saját határáig, az teljesen mindegy, hogy kívülről ez úgy látszik, hogy megérintette a térdét vagy úgy, hogy letette a tenyerét a talajra. Ha ezek közöl a gyakorlatsorok közül valaki be tud építeni egyet vagy kettőt a napi rutinba, akkor máris megérezheti a jóga pozitív hatásait. Amíg nem tudjuk kívülről a gyakorlatokat, addig a könyvecskét használhatjuk ehhez segítségként. A pózok szanszkrit neveit nem kell megjegyezni.

Kiknek ajánlod a könyvet?

27353.jpg
Azoknak, akik most ismerkednek a jógával vagy egy ideje jógáznak egy stúdióban és meg szeretnék tenni az első lépést az önálló otthoni gyakorlás felé.Olvass a könyvről, rendeld meg itt és jógázz, hogy megélhesd te is a pozitív hatásait! 

Kapcsolódó termékek