Nagyszülők a kispadon?

Nemcsak más ma nagyszülőnek lenni, mint 30-40 évvel ezelőtt, hanem sokszínűbb is. Sokkal többféle nagymama és nagypapa van, nagyot változtak a szerepek – nagyon gyakran éppen javukra, még mielőtt valaki belekezdene a húrok pöngetésibe, hogy bezzeg régen minden – miközben egy kicsit avítt nagyszülő-képnek próbálnának sokan megfelelni. Sok gondolkodni- és megbeszélnivalónk van a nagyszülőkkel, a nagyszülőkről, a szerepükről. És olvasnivalónk. Ezek közül válogattunk.

L. Stipkovits Erika: Nagyszülők a kispadon? - 11 tévhit a generációk közötti konfliktusokról
01.jpg

Az ismert pszichoterapeuta legújabb könyve nagyon fontos, hiánypótló kötet. Szinte alig jelenik meg könyv a témában, pedig nagyon időszerű. A nagyszülők szerepe ugyanolyan fontos, mint mindig, viszont a család és vele a nagyszülő is rengeteget változott és változik folyamatosan. A szerző a saját terápiás eseteiből mutat fel jellegzetes példákat, amikor bemutatja a tizenegy tévhitet.

L. Stipkovits Erika erősen foglalkozik könyvében a generációról generációra átadott jó és káros csomagokkal (transzgenerációs elmélet), traumákkal, hiedelmekkel, konfliktuskezelési megoldásokkal – azok megértésével és feloldásával. Ráadásul aktívan: ez nem csak olvasgatós könyv. Érdemes rászánni az időt, és őszintén megválaszolni a fejezeteket bevezető kérdéseket. Minél jobban kipiszkálnak a komfortzónánkból, annál inkább.

A kispad nem mellőzöttséget jelent ebben a könyvben, éppen ellenkezőleg. Arra utal, hogy a mai szülők többsége olyan nagyszülőkre vágynak, akik a pálya szélén melegítenek, és beállnak, amikor kell. Követve a csapat addigi taktikáját és céljait, támogatva a szülőket. Ahhoz, hogy az ember ilyen nagyszülővé válhasson, elsősorban önismeretre és önreflexióra van szükség. Ebben lehet nagy segítség ez a kötet.Veres Mária: Nagyszülők és unokák02.jpg

Rendeld meg itt!

Veres Mária szerkesztő, újságíró öt szerzőtársat kért fel ehhez a könyhöz: újságírót, kultúrtörténészt, jogászt, pszichológust, gyermekorvost. A könyv ennek megfelelően hat részből áll: Nagymama és nagypapa születik, Együtt a mindennapokban, Gondok, bajok, konfliktusok, játékegyetem, Ma is legyen palacsinta?, Unokázás orvosszemmel, és Mit írnak a paragrafusok?

Az olvasmányos szövegek sok baráti, praktikus tanácsot tartalmaznak. Elsősorban éppen nagyszülővé váló olvasóknak ajánljuk, első bevezetésnek.

Rendeld meg itt!

Joyce Eisenberg, Ellen Scolnic: Mindent tudó nagymama ésJames Knipp: Mindent tudó nagypapa34.jpg

Két gyönyörű kivitelű zsebkönyv tudnivalókkal és jótanácsokkal. A hangsúly a zsebkönyvön: nemcsak a méretük, de szerkezetük, bejegyzéseik lényegre törő tömörsége is azzá teszi őket. Mi az az Instagram? És a Twitter? Miben különböznek, mi a közösségi média illemtana? Hogyan mesélj fejből? Miben adj tanácsot, és mikor várd meg inkább, amíg kérdeznek? Gyerekülés, sportbabakocsi, etetőszék, együttműködés a többi nagyszülővel, az altatás módszertana, pelenkacsere és pozitív fegyelmezés…

Bőven tartalmaznak információt, mégsem érzi úgy az ember, hogy elárasztja és maga alá temeti a sok újdonság. Ezért jó választás a zsebkönyv formátum.
Szerezd meg a két kötetet itt és itt!
Pásztohy Panka: Pesti mese05.jpg

Korosztály: 4-6

Újabb sztereotípia, a fejkendős falusi nagyi – akivel nincs semmi baj, csak kicsit sokat szerepelt már, miközben százféle más nagyi van még a világon – helyett Pásztohy Panka ötéves főhőse vidékről érkezik a pesti nagyihoz. A könyv bensőséges nagyszülő-unoka alkalmat teremt, a nagy betűs kivitel is a nagyszülőknek kedvez. Ráadásul pont az a Budapestet körbejáró képeskönyv kicsiknek, amit sokan kerestek nálunk.
Rendeld meg itt!

Paulik Móni: Saci és Samu – Időtlen nyár06.jpg

Korosztály: 6-10

Ha látni szeretnétek, milyen az életben az L. Stipkovits Erika könyvében propagált nagyszülőtípus, hát itt találkozhattok velük. Paulik Móni könyvében a testvérpár a nagyszüleik vidéki nyaralójában tölti az időt. Egyrészt az együtt töltött minőségi időt jó nézni a történetekben, másrészt – ez Paulik Móni erőssége – a megbeszélt, kibeszélt témákat. Illetve a mesélés, kibeszélés módját. Családi múlt, kivándorlás, ki miben hisz… Fontos ezeket a nagyszülőktől hallani, és egészen más az időtlen nyárban, egy másik világban, másik tudatállapotban.
Olvass itt még többet a könyvről!

Rendeld meg itt!

Pásztohy Panka: Halló, mama!07.jpg

Korosztály: 3-8

Teó a világ túlsó felén él, a mama és a papa pedig Magyarországon. Minden este különidőt tölt a nagyszüleivel – videócseten. Ez egy fontos elem: a kisfiú a takaró alá bújva, a saját szobájából beszél. Ez nem egy nagy családi Skype a képen átsétáló vagy hátulról bekiabálgató családtagokkal. Ilyenkor Teó a nagyszüleivel van. Elmeséli a napját, és talán külön szerencse, hogy ilyenkor nálunk reggel van. Mama és papa ezzel kezdhetik a napjukat.

Nagyon időszerű könyv, ezt talán nem is kell külön kiemelni.Rendeld meg itt!

Olvasd el itt ajánlónkat a könyvről!

Kapcsolódó termékek