Ne építs a hátsó kertben rakétát! (vagy mégis?)

Nick és Tesla veszélyes laboratóriuma

Ez a könyv kiváló olvasmány a téli szünetes hosszú délutánokra, vagy este a takaró alatt..

Jól olvasó gyerekeknek különösen ajánljuk, akik szeretik az izgalmakat, a kalandokat, és a vagány srácokat! - Győri Hanna ajánlója, itt pedig az első fejezet olvasható!

Nick és Tesla ikertestvérek. Egy fiú, egy lány, de egyik se egy tipikus alak. Mindketten feltalálók, ahogy az egész családjuk, és a rég várt családi nyaralás helyett szüleik kaliforniai őrült tudós bácsikájukhoz küldik őket. Newt bácsi (igen, ilyenek a nevek, és nem sok közük van az igazi tulajdonosához a neveknek, de azért jobb, mint a reneszánsz festők a tini nindzsa teknőcökben). Newt bácsi lakása egyfelől egy romhalmaz, másrészt meg felfedezésre váró terep, amiben mindenféle kísérletet lehet elvégezni, amit otthon nem, és nem kell se fogat mosni, se egészséges és rossz ízű ételeket enni.

Tesláéknak mégis hiányoznak a szüleik, mert gondoskodás nélkül lenni azért szomorú, és ráadásul a kosz, a kaja hiánya meg egyebek elég unalmasak és bosszantóak tudnak lenni igen hamar. Ráadásul sejtik, hogy nem véletlen, hogy pont ilyen hirtelen küldték őket a nagybácsihoz. Egy fekete terepjáró követi őket, és érkezésük előtt nem sokkal a helyi elhagyatott házat elkezdik felújítani, és vad rotweilerekkel őriztetik. Persze Teslának pont oda kell belőnnie a rakétapalackot, amire ráakadt az anyukájától kapott nyaklánc. Mire megjelenik két helyi srác, a dagi meg a sovány, biciklin, pimaszul, de persze kalandra éhesen. Több csavart nem akarok elárulni, mindenesetre van elég.

A regény nagyon jól keveri a jó ritmusú elbeszélést a nyári, poros, szocio-lepukk hangulattal (elmenne Gyöngyösön is a sztori, kicsit más szereplőkkel), meg az egész gyerek-nyomozós-csapat zsánerrel. A történetet pár egyszerű, otthon is végrehajtható fizikai-kémiai kísérletek tagolják, amik ugyan nincsenek részletesen, tudományosan elmagyarázva, de megcsinálhatók, és a tudományt kicsit közel hozzák a gyerekekhez. Szerepel a híres Cola-Menthos kísérlet, no meg az alma/körte házi barkács elem.

A könyvet 9 éves kortól bátran adjuk fiúk és lányok kezébe is, garantált siker lesz. Egy kitétellel: jól, stabilan olvasó gyereknek való, mert a sajátos, kocka, vékony betűtípus meglehetősen nehezen olvasható 250 oldalon keresztül, bármilyen izgalmas is a sztori.