Nyolc hónap alatt a Föld körül

Megjelent a Millennium expressz trilógia záró kötete!

AMillennium expressz 1896-ban húsvéthétfőtől szilveszterig körbekalandozza az egész világot. A trilógia Könyvhétre megjelenő zárókötetében hőseink két útvonalon haladva Ázsia egzotikus tájait járják be, és karácsonyra érkeznek vissza az Oktogonra, ahol az egész történet elkezdődött. Dávid Ádám, a kalandregények szerzője segít eligazodni a Millennium földrészeken átívelő útvesztőjében, és a három kötet borítójához kapcsolódóan rövid részleteket is olvashattok a trilógiából.

#1 A potyautas
Az első kötet Közép-Kelet-Európán kalauzol keresztül. Budapesten kerül fel az expresszre a címszereplő potyautas, vagyis Mattyasovszky Teréz, aki Zsolnay Vilmos unokája, és egy Szike nevű fiú elrabolta. Terinek a város alatt futó csatornarendszeren át sikerül megszöknie, majd az árvákat és vészhelyzetbe került kamaszokat szállító Millennium expresszen talál menedéket. A borítón azt a pillanatot kapta el Futaki Attila, amikor a lány dermedten figyeli a villamossínen végiggördülő vonatot.

millennium_cikk_1_650v.jpg
Mozdony az Oktogonon

„Mikor Teri kidugta fejét a csatornából az Oktogon közepén, elsüvített mellette egy gőzmozdony. Amennyire a hajnali ködben ki tudta venni, a mozdony legalább egy tucat vagont húzott maga után. Az Andrássy út közepére tervezett nyolcszögletű tér stukkós díszítésű házainak csak a körvonala látszódott, és az egységesen kialakított homlokzatokról visszhangot vert a kerekek csikorgó hangja. »Mit keres egy vonat a villamossínen?« – futott át Teri agyán. […] Olyan éhes és kimerült volt, hogy ájulás környékezte.”

 
#2 A fogoly
A második kötetben az Egyesült Államokban vonatoznak hőseink New Yorktól egészen Los Angelesig. Zsigát a magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini szökteti meg a Szabadság-szobor fogságából, majd Chicagón át jutnak el Dallas közelébe, ahol végre viszontláthatja a Millennium többi utasát. Las Vegasnál aztán a Halál-völgy kietlen prérijén áthaladva a vonattetőn összecsap a két ősi ellenség: Kazán és Kirpics, a világméretű koldusmaffia vezére. Németh Gyula az ő párbajukat rajzolta meg a borítón hajmeresztő perspektívából.

millennium_cikk_2_650v.jpg

Párbaj a prérin

„Teri hátranézett, és még épp látta Kirpicset két pisztolytáskával a kezében, ahogy hátrafelé lökdösi Kazánt a vonattetőn.
– Uramisten! – suttogta a lány.
– Mi történt? – kérdezte Szike.
– A két öreg mindjárt párbajozni fog. […]
Kirpics megtorpant a kacatkocsi elején, és Kazán kezébe nyomta az egyik pisztolytáskát.
– Menjen el a következő vagonig, és kezdhetjük is. Csak semmi trükk!
– A csalás a maga stílusa – vetette oda Kazán, aztán zokszó nélkül engedelmeskedett. Megfordult a kórházkocsi szélén, de mikor fémkarja a pisztoly markolatához ért, […] lódobogás ütötte meg a fülét, és hátrapillantott. Zsiga bukkant fel a kacatkocsi mellett Artúr csatakos hátán egyensúlyozva. Kalapját lefújta fejéről a menetszél, ahogy kinyújtotta bilincsbe vert kezét a vonat felé.”

#3 A tudósító
Az utolsó kötetben Szike kerül a fókuszba: már Amerikában bevallotta Terinek, hogy tudósító szeretne lenni, és Ázsiába érkezve a lány javaslatára el is kezd cikkeket írni Gárdonyi lapjába, a Budapesti Hírlapba az épülő transzszibériai vasútvonalat rettegésben tartó rejtélyes halálvonatról. Ismerős, ugye? A Star Wars legendás űrhajója, a Millennium Falcon a sötét erők halálbolygója ellen veszi fel a harcot, a Millennium expressz utasai pedig a borító hátterében is felsejlő halálvonattal küzdenek meg. Szikének egyébként Nellie Bly, a száguldó riporternő a példaképe, aki Verne Nyolcvan nap alatt a Föld körül című kalandregényét alapul véve elsőként kerülte meg a világot. Hetvenkét napos útjából még menő társasjáték is készült.

De hogyan végződik a Millennium expressz nyolc hónapos útja? És mi történik majd szilveszterkor Párizsban, az Eiffel-torony tetején? Minden titokra fény derül A tudósítóból!

millennium_cikk_3_650v.jpg

Vonat a jégen
„– Kapaszkodj! – ordította Szike utolsó erejével, mire Teri ösztönösen megragadta a fiú derekát. A Millennium belerohant a sínpár előtt felhalmozott talpfákba, a tó fölé emelkedett, akár egy friss levegőért felszínre törő bálna, majd a mozdony teljes súlyával visszazuhant a sima jégpáncélra.
[…] Baljós remegés futott végig a fagyott vízfelszínen, aztán […] földöntúli robajjal hasadni kezdtek a part mentén egymásra toluló jégtáblák. A Millennium expressz csúszott még néhány métert, végül megtorpant a körülötte felgyülemlett jégtorlasz előtt, és a tóparttól kőhajításnyira süllyedni kezdett a fekete semmibe.
Dermesztő, kásás massza áramlott be a mozdony eresztékein. A túlforrósodott kazán sisteregve kialudt, a két kezdő masiniszta pedig egymásba kapaszkodva vacogott a térdig érő vízben. […] Minden mozdulatlanságba merevedett körülöttük, csak a Millennium negyven éve forgó kerekei ereszkedtek megadóan az örök feledés vak sötétjébe.”

 

Térképezd fel még jobban a Millennium expressz világát a szerző honlapján, ahol mindhárom kötethez kapcsolódóan izgalmas infók, játékok, műhelytitkok, fotógalériák és videók várnak.

Ha tetszett a cikk, olvasd el ezt is:
Jókai és a Csillagok háborúja találkozása Szibériában

Kapcsolódó termékek